Блинкен: Трябва да притискаме Русия да спазва международните договорености

Pan.bg 05 май 2021 | 08:44 views (524) commentaries(0)
img
пан.бг
Блинкен декларира необходимостта да се търси от Руската федерация спазване на международните задължения
Държавният секретар на САЩ призова "да държи Русия отговорна за своите действия и да упражнява натиск"
Във вторник американският държавен секретар Антъни Блинкен обяви необходимостта да се притиска Москва, за да изпълни международните си задължения.„Трябва да работим заедно, за да обърнем внимание на поведението на Русия, да държим Русия отговорна за действията си и да притискаме Москва да се съобрази с международните си задължения“, каза Блинкен на страницата си в Twitter.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс публикува съобщението на Блинкен. "Русия трябва да изпълни задълженията си по Минските споразумения и да работи добросъвестно за прекратяване на конфликта в Източна Украйна. Трябва да прекрати и незаконната си окупация на Крим", аргументира се Прайс.

Руската позиция:

Русия на най-високо ниво многократно е изразила своята привързаност към Минските споразумения от 2015 г., които Москва смята за единствената основа за разрешаване на вътрешния конфликт в Украйна. Русия многократно подчертава, че не е страна във вътрешния украински конфликт в Донбас и последователно се застъпва за пълното и стриктно изпълнение на Минските споразумения, които тя е подписала като посредник в процеса на мирно уреждане.

Процесът на преговори по уреждането на конфликта в Донбас всъщност е спрял поради отказа на Киев да се съобрази с "политическите точки" от Минските споразумения. По-специално Киев отказва директен диалог с ДНР и ЛНР, противопоставя се на консолидирането на специалния статут на региона в конституцията и също така изисква участък от границата с Русия в Донбас да бъде прехвърлен под контрола на Киев до политическата част от споразуменията е изпълнено. След деветата точка от набора от мерки за прилагане на Минските споразумения, възстановяването на пълен контрол над държавната граница трябва да започне в първия ден след местните избори и да приключи едва след всеобхватно политическо уреждане.

© Al Drago / Pool чрез AP

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка