Френските власти планират жестоки наказания за генералите написали отвореното писмо

Pan.bg 05 май 2021 | 20:50 views (965) commentaries(0)
img
Пазачът е уморен. Френските власти планират да накажат генералите за отворено писмо

Дмитрий Горохов - за дискусиите в републиката във връзка с изявлението на военните за заплахата от разпада на страната

Четиридесет френски генерали от резерва скоро ще се явят пред дисциплинарните комисии. Рискуват не само да бъдат изключени от списъците на армията, но и да загубят наградите си. Министерството на въоръжените сили на републиката подготвя санкции във връзка с отвореното писмо, в което бивши военни лидери твърдят, че Франция е "в опасност от разпад" и обвиняват властите в бездействие.


"Нашата чест зависи от осъждането на разпада, който заплашва страната", казаха генералите в обръщението си. Според тях вътрешната заплаха е създадена от "ислямисти и банди от предградията", както и от погромисти, които проникват в редиците на протестиращите в маршовете на "жълтите жилетки". „Тези, които управляват републиката, трябва да намерят смелост да премахнат опасността“, казаха ветерани от френската армия, призовавайки „да се прилагат съществуващите закони без колебание“.

"Не забравяйте", предупредиха генералите политиците, "че повечето от нашите съграждани, като нас, са уморени от вашето виновно мълчание." Авторите на отвореното писмо вярват, че ако "сериозната ситуация" продължи, онези военнослужещи, които сега са на активна служба, могат да се изкажат в защита на своите сънародници.


Например, един от инициаторите на петицията е (четири звезди, предшестващ генералския чин) Кристиан Пикмал. Той беше уволнен от военна служба през септември 2016 г. за изказване на неразрешена демонстрация в Кале срещу създаването на палатков лагер там за нелегални мигранти от Близкия изток.

Перспективата за наказание

Конфликтът ескалира. Фракцията на лявата партия "Неподчинена Франция", а след нея и партийната група природозащитници във френския Сенат се обърна към прокурора на републиката с искане за евентуални санкции на справедливост срещу авторите на писмото. В отвореното писмо, казват екологичните сенатори, „открито се изразяват заплахи за републиканския ред на държавата“.

Но перспективата за наказание, изглежда, не е изплашила особено "уморените пазители на Франция". Оттогава писмото, подписано от 26 генерали в края на април, е подписано от още 17 техни колеги. Според непотвърдена информация от инициаторите на петицията, нейното съдържание се споделя от поне 23 хиляди военнослужещи, включително тези, които в момента служат.


Депутатът от Народното събрание (долната камара на парламента) Марин Льо Пен подкрепи генералите. „Те казаха, че е необходимо да
се прилагат законите и аз съм съгласна с това“, каза шефът на Националната асоциация, която беше съперник на Еманюел Макрон на последните президентски избори. Социолозите напомнят, че през 2017 г. около 40% от френските военни, жандарми и полиция са гласували за Льо Пен на първия тур.


Тежки санкции

Не съдете и няма да бъдете съдени. Във връзка с писмото Министерството на въоръжените сили припомни, че военните "не трябва да изразяват публично позицията си". Следователно санкциите ще засегнат предимно лицата, които са на активна служба. "Мерките ще последват след дисциплинарни срещи," - обясни представителят на отдела. Той предупреди, че „санкциите могат да включват няколко дни арест“.

Друга категория „виновни“ включва генералите от резерва (2S). На практика те са пенсионирани, но принадлежността към резерва не изключва завръщането им в армията. Следователно генералите-резервисти са длъжни да проявяват „неутралитет и лоялност“. А именно тези правила, според армейския Олимп, те са нарушили, като са подписали петиция. На военната линия санкциите се подготвят от началника на Главния (генерален) щаб Франсоа Лекойнтре. „Искам да взема решение за уволнението им от армията“, каза той за съдбата на генералите.Уволнението със сигурност би било тежко наказание за висшите офицери. То е свързано и с финансови загуби. Но на левия фланг са готови да подкрепят строгите мерки срещу генералитета. "Необходимо е проблемът да бъде разрешен възможно най-скоро, за да се избегне заклеймяването на армията", каза социалистическият сенатор Жан-Марк Тодескини. Именно той беше държавният секретар на ветераните във военното министерство преди четири години, когато Кристиан Пикмал беше уволнен от служба.

„Призивът за помощ не трябва да се наказва

„Призивът за помощ не се наказва, хората се опитват да го разберат“, каза Анри Лерой, сенатор от Републиканската партия. "Не може да се обвинява военните, че мислят за страната и искат да я защитят", казва колегата му в горната камара, бившият министър на отбраната Жерар Лонгю. От страна на генералите и бивш офицер Жан-Хюг Матели, който беше освободен от въоръжените сили през 2011 г., но след това намери защита в Държавния съвет, най-висшата съдебна инстанция по административни дела. Той предупреждава за възможността за "правен застой". "От правна гледна точка в текста няма призив за въстание", подчерта той.
"Голям мълчалив протест"

Левият лагер счита неслучайно, че писмото се появява на 60-годишнината от неуспешния пуч на група висши офицери, водени от генерал Раул Салан. След това, през април 1961 г., участниците в конспирацията се опитаха да предотвратят предоставянето на независимост на Алжир. „Подпалващият текст на отвореното писмо е насочен срещу републиката“, пише редакцията на политическото списание Regards.

Според тях инициаторите на петицията „твърдят, че искат да предотвратят гражданска война, но в действителност се опитват да я запалят“. Критиците на посланието посочват изразената в него готовност „да подкрепят онези политици, които ще вземат предвид необходимостта от защита на нацията“. Те също така се фокусират върху факта, че ако властите не предприемат мерки, генералите не изключват възможна намеса и на военните в активна служба „за защита на сънародниците“.


Според политолога Джером Фурке писмото отразява недоверието към изпълнителната власт. Той се опасява от „загуба на контрол над това, което представлява прерогатив на държавата“. Както заявява изследователят, идеята за генералите като „последната крепост в криза“ се възстановява. Този възглед, смята социологът, е част от френската политическа история от епохата на Наполеон Бонапарт.

Специалистът по военна история Ерик Деро смята, че „армията традиционно има образа на Великата тиха, аполитична сила“. "Когато нещата се объркат, французите са склонни да призовават генерали на сцената именно поради липсата им на участие в политиката", каза той.През погледа на социолозите

Седмица след публикацията 58% от французите заявяват, че подкрепят военните, подписали писмото, според проучване на Harris Interactive за LCI. Призивът се радва на особено голяма подкрепа сред поддръжниците на партията "Републиканци" (71%) и "Националната асоциация" (86%).

Голямо мнозинство подкрепя виждането на военните, че „френското общество е в процес на разпад“ (73%) и че „някаква форма на антирасизъм поражда омраза между общностите“ (74%). Проучването също така показа, че почти всеки втори французин (49%) вярва, че „армията трябва да се намеси, без да чака заповед, що се отнася до гаранции за ред и сигурност във Франция“.
t

Властите обаче планират не само окончателно да освободят резервните генерали от армията, но и да ги лишат от наградите им. Почти всички от тях са наградени с орден на Почетния легион на офицерската степен (следващ по старшинство след степента на рицаря на ордена). Сред подписалите има и няколко командири на ордена (една от най-високите степени).

Както е обяснено в канцеларията на Ордена, притежателите на наградата, които са извършили неправомерно поведение, несъвместимо с понятието за чест, могат да бъдат обект на дисциплинарни мерки, включително до изключване от списъка на получателите. Тези мерки се предприемат въз основа на процедура, проведена от специален съвет под ръководството на президента на републиката. Окончателното решение принадлежи на държавния глава като Велик канцлер на Ордена. И всички свързани процедури са поверителни.


Това най-вероятно означава, че мнозинството от французите може да не знаят за епилога на "бунта на генералите". Трябва обаче , да се помни, че остава година преди

следващите президентски и парламентарни избори във Франция, а управляващият лагер се интересува от гласовете на военните.

Началник на Генералния щаб на френските въоръжени сили Франсоа Лекойнтре
© AP Photo / Thibault Camus

източник

ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка