Канада, Норвегия и САЩ са поканени да участват в отбранителния проект "Военна мобилност" на ЕС /СНИМКИ

Pan.bg 07 май 2021 | 14:05 views (741) commentaries(0)
img pan.bg

В резултат на това решение Канада, Норвегия и САЩ ще станат първите по рода си трети държави, които ще участват в проекта за отбранителна мобилност на ЕС.

Миналият четвъртък членовете на Съвета на външните работи на ЕС под формата на министри на отбраната взеха решение, което позволява на Нидерландия, като координатор на проекта "Военна мобилност" на системата за Постоянно структурирано сътрудничество (PESCO) да покани в неговия състав Канада, Норвегия и САЩ. Това се съобщава на официалния портал на Съвета на ЕС.

image

„Съществуващият опит на САЩ, Канада и Норвегия ще допринесат за проекта PESCO "Военна мобилност", а с него и за подобряване на военната мобилност в и извън ЕС. Това ще направи отбраната на ЕС по-ефективна и ще спомогне за укрепването на нашата сигурност “, заяви представителят на ЕС по външните работи и политиката за сигурност и отбрана Йозеп Борел.

image

В резултат на това решение, членовете на Северноатлантическия алианс Канада, Норвегия и САЩ ще станат първите трети държави в историята, които ще участват в отбранителния проект на ЕС "Военна мобилност", който е предназначен да осигури оперативно и безпрепятствено движение на войски и военна техника през територията на Европейския съюз, като се използват всички видове транспортна инфраструктура.

Източник: voennoedelo.com Снимки: voennoedelo.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка