ВНИМАНИЕ:След военните и полицаите във Франция с остро обръщение към Макрон

Pan.bg 15 май 2021 | 08:08 views (825) commentaries(0)
img
пан.бг

Във Франция пенсионираните полицаи публикуват писмо до Макрон
Те призоваха да се предотврати влошаването на ситуацията със сигурността в републиката
Повече от 90 пенсионирани полицаи публикуваха отворено писмо до френския президент Еманюел Макрон и ръководството на страната, в което призоваха да се предотврати влошаването на ситуацията със сигурността в републиката. Към вечерта в петък съобщението, публикувано на 11 май на mesopinions.com, имаше около 30 000 поддръжка.

Според списъка с 93 имена сред авторите на писмото са както младши офицери, така и висши чинове, най-старият от които е главният контролер Ален Дешан.

„Молим ви да направите всичко възможно, за да сложите край на изключително сериозната ситуация със сигурността във Франция“, се казва в съобщението. Той твърди, че в някои региони на страната законите на републиката вече не са валидни и „агресивните малцинства оспорват властта на държавата“. Това според авторите на жалбата е показано от забележимо честите атаки срещу служителите на реда.

"Полицаи и жандармеристи са гаранция за запазването на мира и нашите свободи. Но без сигурност няма смисъл от свобода", подчертават пенсионираните полицаи. Те призовават за „морално, правно и материално преоборудване“ на правоприлагащите органи и за защита както на самите полицаи, така и на техните семейства.

„Време е да предприемем ефективни действия, за да си върнем собствената страна и да възстановим реда навсякъде“, се казва в съобщението. Неговите автори обвиняват нелегалните мигранти за нарастването на престъпността и нарастващите вълнения и настояват за по-ефективни мерки в областта на миграционния контрол. "Франция не трябва да потъва в хаос. Полицията няма да търпи да бъде заменена от военните утре, за да избегне гражданска война", пишат пенсионираните офицери.

„Надяваме се, че властите ще чуят призива ни за национални действия и ние се присъединяваме към гласовете на нашите другари от въоръжените сили, които се изказаха първи“, гласи заключителната част на отвореното писмо.
Реакция на полицейското ръководство

Ръководителят на френската национална полиция Фредерик Во написа писмо в отговор, откъси от което бяха публикувани в петък от радиостанция Европа 1. В съобщението си той заяви, че апелът на пенсионираните офицери "не засилва, а отслабва институцията" на полицията. Той също така припомни, че дори напускането на правоприлагащите органи не освобождава бивши служители от сдържаност, особено в публични изявления.

„Полицията сега повече от всякога се нуждае от самочувствие, единство,
солидарност в редиците си, а не от партийни настроения - пише той. - Според мен нашите старши другари биха могли да допринесат чрез конструктивни и обединяващи речи“.


Военните

В понеделник вечерта списание Valeurs actuelles публикува съобщение от група активни френски военни. Те осъдиха реакцията на френските власти на апела на пенсионирани генерали, които обявиха риска от гражданска война в страната във връзка със заплахата, която представляват ислямистите и бандите от предградията. Авторите на текста посочват разпространението на насилието, както и „омразата към Франция и нейната история“. Според тях „във Франция вече тлее гражданска война“.

Първата колективна жалба, подписана от 20 генерали от резерва, беше публикувана от Валере Актюел през април. Авторите заявяват, че искат да "защитят патриотизма" на фона на разпространението на "антиколониална реторика", която уж рискува "да разтвори традициите, културата и историята" на Франция. В писмото се говори и за заплахата от гражданска война, която може да доведе до повишено напрежение и разделение в обществото на фона на нарастващото насилие и появата на територии, "където законите на републиката не се прилагат".

Правителството на страната обяви за недопустимо политизиране на армията. От Министерството на въоръжените сили заявиха, че срещу авторите на жалбата ще бъдат взети дисциплинарни мерки. На 11 май началникът на главния щаб на френските въоръжени сили генерал Франсоа Лекойнтре призова авторите на второто писмо и подписалите го войници да напуснат редиците на въоръжените сили.


източник
тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка