Швеция увеличава драстично военните разходи и броя на военнослужещите

Pan.bg 16 май 2021 | 07:58 views (433) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Швеция ще увеличи военните разходи


Шведският Риксдаг реши да инвестира сериозно в отбрана. Според "Российская газета", цитирайки местния вестник "Дагенс Нехетер", военният бюджет на страната за 2021-2025 г. предвижда значително увеличение на бюджетните кредити.

Увеличението на военните разходи беше одобрено от мнозинството от 349-те членове на Риксдага, еднокамарен парламент на Швеция. Очаква се бюджетът за отбрана да достигне 89 милиарда крони (10,6 милиарда долара) до 2025 година. Това е най-голямото увеличение на военните разходи в Швеция от 70 години насам.Според плана броят на военнослужещите трябва да се увеличи от 55 хиляди на 90 хиляди до 2030 година. Няколко разформировани полка ще бъдат възстановени, а броят на военнослужещите ще се увеличи до 8 хиляди годишно, което е два пъти повече от 2019 г. Военноморските сили ще получат ново оборудване, предлага се и модернизация на оръжията.

"Никога не можем да останем настрана от конфликта между НАТО и Русия. Ако той се случи в непосредствена близост, тогава ние ще участваме в него. Нашата основна задача сега е да се подготвим за това", каза командващият морските сили Ева Скуг Хаслум.

Според журналисти шведското военно командване реши, че армията, флотът и военновъздушните сили трябва сами да разработят планове за всички форми на възможна въоръжена конфронтация.

Обърнете внимание, че в началото на април шведският външен министър Ан Линде и министърът на отбраната Петер Хултквист потвърдиха намеренията на правителството на страната да не се отказва от политиката на необвързване с военни съюзи. В същото време Стокхолм изгражда сътрудничество в областта на отбраната със съседни държави, както и с НАТО.

"Трансатлантическата връзка със САЩ е от решаващо значение за стабилността, ролята на Обединеното кралство е важна. С най-близкия ни партньор Финландия, ние разработихме съвместно оперативно планиране в мир, кризи и конфликти. В кризисни ситуации тук съвместни учения и обмен на информация са от решаващо значение ", обясниха ръководителите на министерството на отбраната.

Nationalpost.com
източник
милпрес
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка