SR-72 - новият хиперзвуков боен самолет на ВВС на САЩ лети със скорост 6 Mach

Pan.bg 18 май 2021 | 08:02 views (1148) commentaries(0)
img
пан.бг
Запознайте се с тайния SR-72 хиперзвуков боен самолет на ВВС

Слуховете SR72B, SR72C, SR72D бяха тестваните секретни самолети, оборудвани с най-новите технологии за изтребители от 6-то поколение.SR-72 е нов хиперзвуков демонстрационен самолет, разработен от Lockheed Martin в рамките на неговите Skunk Works или Advanced Development Programs, за да отговори на изискванията на ВВС на САЩ (USAF).

Високоскоростният самолет SR-72 ще бъде проектиран и построен като наследник на SR-71 Blackbird на Lockheed Martin, който се оттегли от службата на USAF през 1998 г.

Разработването на хиперзвуков самолет SR-72 в демонстрационна форма започна през 2018 г. Беше оповестено, че той ще бъде пилотирано превозно средство за полетни изследвания (FRV) с дължина приблизително 60 фута, ще бъде оборудван с единичен двигател за маневриране със скорост 6 Mach.

Самолетът SR-72 ще има способността да извършва високоскоростно разузнаване, наблюдение и ударни операции. Първият полет на демонстратора SR-72 се очаква през 2023 г., докато пълномащабният самолет се очаква да влезе в експлоатация до 2030 г.

Lockheed Martin прави опити с различни наследници на SR-71 от 1998 г., но не успява все още да развие високоскоростния самолет.

Lockheed Martin’s Skunk Works разработи изстреляния с ракета самолет Hypersonic Technology Vehicle 2 (HTV-2) като част от проекта за научноизследователска и развойна дейност на Falcon на Агенцията за модерни изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA).

Проектът HTV-2 е разработен за събиране на данни за аеродинамиката, аеротермалните ефекти и насочване, навигация и контрол. HTV-2 завърши първия си полет през април 2010 г. и втория полет през август 2011 г. Достигна максимална скорост от 20 Mach (13 000 mph). Опитът и съществените данни, придобити от HTV-2, се използват за създаване на по-добър дизайн на SR-72.

Самолетът SR-72 ще бъде хиперзвуков стратегически разузнавателен самолет, включващ свръхмодерна хиперзвукова технология. Той ще бъде оразмерен за подобни мисии и обхват, предлаган от самолета SR-71.
"Очаква се новият самолет да поразява цели навсякъде на континента за по-малко от час."

Очаква се новият самолет да поразява цели навсякъде по континента за по-малко от час, когато е оборудван с хиперзвукови ракети като високоскоростно ударно оръжие на Lockheed Martin (HSSW). Високата скорост на самолета осигурява проникване в защитеното въздушно пространство.

SR-72 ще бъде оборудван по избор за бой в бойни операции. Развитието на самолета се подкрепя
от дългосрочната хиперзвукова пътна карта на USAF.

Безпилотният самолет SR-72 ще бъде задвижван от два двигателя. Самолетът ще получава тяга от турбинния двигател, докато достигне скорост от 3 Маха, докато двурежимният реактивен самолет ще доставя мощност за полета с хиперзвукови скорости. Самолетът ще използва една входна дюза както за турбинния двигател, така и за реактивния за намаляване на съпротивлението.

Lockheed Martin Skunk Works си сътрудничи с Aerojet Rocketdyne по задвижващата система с комбиниран цикъл (TBCC), за да позволи на самолета да постигне крейсерска скорост от 6 Mach, двойно по-голяма от скоростта на SR-71.

Субмащабните наземни тестове на системата TBCC бяха извършени чрез интегриране на малък турбинен двигател с двоен режим .
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка