Полша стартира програмата Harpia за закупуване на 32 изтребителя F-35A Lightning II

Pan.bg 13 юни 2021 | 18:05 views (415) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Полша плати на САЩ първите суми за 5-то поколение многоцелеви самолети F-35A Lightning II, закупени по програмата Harpia. Така ще започне изпълнението на междуправителственото споразумение от американска страна. Министерството на националната отбрана призна, че анализира въздействието на пандемията на коронавируса върху изпълнението на финансовите задължения, но не са проведени разговори със САЩ за възможни промени в графика на плащанията за бойци.

В отговор на въпроси от Defence24.pl, Оперативният център на Министерството на националната отбрана информира, че Полша вече е извършила първоначалното плащане за изтребителите F-35, докато допълнителни подробности за графика са поверителни, както и платената сума. Както заместник-министър Войцех Скуркевич информира на заседанието на Сенатския комитет за национална отбрана през февруари тази година, целият бюджет, планиран за F-35A през 2020 г., е около 1,952 милиарда злоти, което се равнява на около 11 процента от цялата стойност на договора.Известно е също , че при много сходна стойност на договора за системата за противовъздушна отбрана със среден обсег Wisła (4,75 млрд. USD като сумата на основния договор за FMS) първоначалният депозит беше близо до еквивалента на 500 милиона PLN. Така че е възможно в случая с F-35 тази сума да е подобна. Ако беше така, това означава, че в бюджета за тази година все още се планират допълнителни плащания. Не може обаче да се изключи, че платената сума е по-висока или дори близка до финансовия план за тази година.

Американската страна получи първоначалното плащане по процедурата на FMS, необходима за започване изпълнението на договора за закупуване от Полша на самолети F 35. Подробна информация за останалите условия на плащане не се разкрива, съгласно разпоредбите на Закона за достъп до класифицирана информация.

Покупката на F-35 е важна позиция в бюджета за техническа модернизация - тази година тя възлиза на 13,413 милиарда злоти, така че повече от 14 процента ще бъдат разпределени за нови изтребители. (Целият бюджет на Министерството на националната отбрана за тази година е малко под 50 милиарда злоти според закона). Defence24.pl попита дали Министерството на националната отбрана е разговаряло с американската страна за още възможни преводи на плащания, свързани с F-35. В отговор министерството заяви, че „досега не е имало разговори
относно предоговаряне на условията на договора с правителството на САЩ за доставка на самолети F-35A за полските военновъздушни сили“.

В момента се извършват анализи на въздействието върху бюджета на Министерството на националната отбрана на пандемията , по отношение на осигуряването на настоящите и бъдещите финансови нужди на полските въоръжени сили

Министерството на националната отбрана обаче призна, че извършва анализи на въздействието на пандемията на коронавируса върху възможностите за задоволяване на "настоящите и бъдещите финансови нужди на полските въоръжени сили". Следователно е възможно тежестта върху публичните финанси, причинена от пандемията, да наложи изпълнението на някои задачи за модернизация да бъде отложено. От друга страна, ускореното увеличаване на бюджета до 2,5 процента, обявено в Стратегията за национална сигурност, може да се окаже полезно в процеса на финансиране на армията.


Нека припомним, че Министерството на националната отбрана подписа договора за F-35 на 31 януари тази година, в 41-ва учебна авиационна база в Демблин. Договорът е на стойност 4,6 милиарда щатски долара плюс ДДС. Към тази дата цената на 32 самолета с придружаващи пакети възлиза на 17,572 милиарда злоти, а с ДДС (платим на полската данъчна служба към момента на доставката на оборудването) приблизително 20,7 милиарда злоти. Това означава, че тази година Полша ще плати общо около 11 процента. цената на целия договор. Останалите пари трябва да се изплащат на американската страна всяка година до 2030 г., т.е. до пълното изпълнение на договора от двете страни. Средно около 10 процента ще се плащат всяка година.

В публичното обсъждане след избухването на пандемията на коронавируса се чуха гласове за необходимост от отлагане на плащанията за изтребители F-35 поради факта, че влошената икономическа ситуация ще намали бюджета на Министерството на националната отбрана и финансовите ресурси трябва да бъде насочени към полската индустрия.


източник

defence24.pl
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка