Споразумение: Германски изтребители над Полша, полски над Германия

Pan.bg 13 юни 2021 | 18:19 views (503) commentaries(0)
img
пан.бг
Полша и Германия стартираха техническо споразумение за сътрудничество по време на трансгранични операции (CBO - Трансгранични операции) като част от мисиите на НАТО за въздушна полиция и QRA (Quick Reaction Alert). Това значително ще улесни съвместните въздушни операции и взаимната защита на въздушното пространство.

Документът беше подписан преди месец във Варшава на 12 май 2021 г. от: оперативния командващ въоръжените сили - генерал Томаш Пиотровски и командира на Центъра за въздушни операции на Федерална република Германия - генерал Клаус Хаберцецер, който е и командващ на Съюзническия комбиниран въздушен оперативен център (CAOC - Combined Air) Operation Center) в Uedem. Този център отговаря, inter alia, за координация на дейностите в рамките на мисията на НАТО за въздушна полиция над балтийските страни и Исландия, но също така и за координиране на дейностите по QRA, т.е.защита на въздушното пространство при извънредни ситуации.


Както информира Министерството на националната отбрана: „Въпросният документ урежда въпроса за сътрудничеството на силите и ресурсите на бойно дежурство по NATINAMDS (интегрирана система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана), което е изключително важно за приемствеността на мисията за въздушна полиция по време на необходимостта от преминаване на полско-германската държавна граница в небето. Посочването на условията за сътрудничество в тази област ще допринесе за повишаване на ефективността на защитата на суверенното въздушно пространство на държавите-членки на Северноатлантическия алианс.

Благодарение на документа ще бъде улеснено изпълнението на задачи, при които е необходимо преминаването на държавната граница с военни самолети, особено когато те носят оръжие. При нормални условия, обхванати от общи документи, регулиращи този вид полети, е необходимо да се докладва за тях и да се получи разрешение от държавата, чиято граница е нарушена от няколко десетки часа до няколко дни по-рано. Такова съгласие се дава на министерско ниво. Това реално предотвратява, например, трансгранично преследване или ескортиране на самолет, който е нарушил въздушното пространство. Това значително намалява способността за реагиране на неочаквани заплахи.

Благодарение на сключването на споразумението, накратко, полският F-16 Jastrząb ще може да изпълнява мисии QRA над територията на Германия. В същото време германските Eurofighter ще могат да подкрепят защитата на полското въздушно пространство. Решението за разрешаване на такива трансгранични операции ще се изпълнява на ниво координация на дейностите.
източник
defence24.pl
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Споразумение: Германски изтребители над Полша, полски над Германия

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка