Аранча Гонсалес : НАТО трябва да си сътрудничи с Русия и Китай

Pan.bg 20 юни 2021 | 10:34 views (467) commentaries(0)
img ПАН.БГ

Испанският външен министър заяви, че НАТО трябва да си сътрудничи с Русия и Китай
В същото време Аранча Гонсалес Лая отбеляза, че алиансът трябва да бъде твърд по отношение на двете страни по отношение на хибридни заплахи, атаки срещу киберсигурността и дезинформация
НАТО трябва да бъде твърдо с Русия и Китай по отношение на хибридни заплахи, но в същото време алиансът трябва да работи с Москва и Пекин. Това мнение изрази испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая в интервю, публикувано в неделя за вестник La Vanguardia.

На срещата на върха на НАТО на 14 юни тя каза, че „рисковете и действащите лица бяха преопределени“. "Към класическите военни рискове бяха добавени и други, например изменението на климата", подчерта министърът. "Ще трябва да бъдем много твърди с Китай и Русия по въпроса за хибридните заплахи, по въпроса за атаките за киберсигурност, по въпроса за дезинформацията," каза Гонсалес Лая.

„Но в същото време трябва да имаме позитивна програма с Китай по въпроса за изменението на климата - каза тя. - Въпросът не е да определим Китай и Русия като нови съперници, а да видим каква е връзката ни с тях относно рисковете ". „Вие също трябва да си сътрудничите с тях“, подчерта министърът.

След срещата на върха в Брюксел лидерите на НАТО за първи път в историята определиха Китай като потенциална заплаха за сигурността на алианса. Изявлението на НАТО не съдържа нови тези по отношение на Русия, то е класифицирано като заплаха за сигурността на НАТО, но в същото време е призната необходимостта от диалог от силна позиция.
източник
ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка