Нараства военната хегемония на турската република

Pan.bg 21 юни 2021 | 07:51 views (1648) commentaries(0)
img
ПАН-БГ

Нарастващата военна хегемония на турската република


„Отсега нататък пред вас е Турция, която не губи нито в дипломацията, нито във войната. Това, което нашата армия печели на фронта, не отстъпваме по време на преговорите. "


- казва ръководител на Министерството на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу. Този коментар беше за операция „Мирна пролет“ в Северна Сирия.

За съжаление Турция и до днес остава голяма загадка за информационното пространство. Междувременно тази страна активно се стреми не само към титлата на регионална сила - тя усърдно се опитва да пробие в „висшата лига“ на политическото пространство. Струва си да се признае, че тези опити са повече от успешни и в днешната статия ще разгледаме накратко причините за рязкото нарастване на глобалното влияние на Анкара.

Както обикновено, много читатели на този сайт са свикнали да виждат военното присъствие като основен и централен компонент на политическото влияние. Междувременно подобни възгледи и мнения са дълбоко погрешни - армията е само елемент от системата на общата стратегия на държавата. За успешното му използване е необходим цял комплекс от фактори, на първо място - компетентна дипломация и развита аналитичност.
Струва си да започнем разговора си с един изключително прост и забавен факт. И така, Република Турция е втората страна след САЩ по брой военни операции и друга военна дейност в чужбина. В момента над 50 хиляди турски войници и офицери служат извън границите на своята държава - и това е не по-малко 15% от общия брой на турските сухопътни сили.

От времето на самата Османска империя турските въоръжени сили не са имали толкова широко, толкова глобално военно присъствие в редица региони по света. Амбициозният президент на републиката Реджеп Тайип Ердоган изпрати войски в Либия и за броени седмици промени хода на дългата гражданска война. Турция има редовно военно присъствие в Ирак, Сирия, Сомалия, Либия, Ливан, Афганистан, Катар, Мали, Конго, Косово, Северен Кипър, Азербайджан и редица други държави. Турският флот патрулира в Средиземно и Егейско море, защитавайки претенциите на Анкара за енергийните и териториалните ресурси на региона на фона на ескалиращото напрежение с членовете на Европейския съюз Гърция и Кипър. Усилията са скъпи.

Военният бюджет на републиката като процент от брутния вътрешен продукт нараства от 1,8% през 2015 г.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
до 2,5% през 2018 г. - и всичко това въпреки общия спад в темповете на турската икономика.


Либия

Анкара изпрати значителни сили в Либия: военноморски и сухопътни, както и военновъздушните сили, представени от ескадрили на атакуващи безпилотни летателни апарати. Официалната цел беше проста и прозрачна: подкрепа за гражданско правителство, признато от ООН.

Последвалите събития превърнаха и без това трудния конфликт в сложна игра на европейски силови блокове - англо-турски и френско-египетски. Турция обаче успешно подкрепи правителството на премиера Файес ал Сарадж в Триполи и победи армията на Халифа Хафтар, екстремистки маршал, подкрепен от Франция, Италия, Русия, Египет и Обединените арабски емирства.

Естествено, инцидентът имаше сериозен икономически мотив: на първо място, Анкара дойде да спаси своите бизнес договори и милиони долари инвестиции, които бяха застрашени поради продължителния конфликт. След като осигури защитата на правителството на Сарадж, Турция получи политическа подкрепа и от Либия - страната се съгласи да сключи сделка за делимитацията на морските граници. Това от своя страна засили претенциите на Анкара към Източното Средиземноморие и й даде съществени аргументи в териториални спорове с Гърция.
.

Сирия

Турската военна инвазия в Сирия е една от най-големите външни операции на Анкара след разпадането на Османската империя и края на Първата световна война.

През 2016 г. Реджеп Тайип Ердоган изпрати войски в Сирия, за да се бори както с джихадистите на "Ислямска държава" , така и с подкрепяните от САЩ кюрдски групи, свързани с бойци от Кюрдската работническа партия (ПКК е организация, която се бори за създаване на автономен кюрдски регион в Турция). Турските войски превзеха градове в Северна Сирия и създадоха буферна зона, в която в момента живеят над 4 милиона бежанци.


Турция няколко пъти разширява зоната на операцията, спирайки в разширяването си едва след 2019 г. - тогава Анкара постига отделни споразумения със САЩ и Руската федерация, като получава редица гаранции както за кюрдите, така и за режима на Башар ал-Асад.


Ирак

Турция използва територията на Ирак от няколко години за провеждане на военни операции срещу инфраструктурата на бойците от ПКК в северната част на страната. Освен това Анкара разполага с редица военни бази, създадени първоначално в подкрепа на миротворческа мисия, започнала през 90-те години. Първоначално те бяха предназначени да защитят самите кюрди или по-скоро да предотвратят сблъсъци между техните групи. С течение на времето контролът от страна на САЩ и Великобритания отслабна и сега Турция твърди, че нейното военно присъствие е възпиращ фактор срещу терора на ПКК. Освен всичко друго, Анкара сега строи ново военно съоръжение на територията на Ирак - това ще бъде голяма и добре оборудвана база.

Катар

Турция непрекъснато набира сили в Катар, откакто Анкара застана на страната на богатата на газ държава в Персийския залив през 2017 г. срещу регионален алианс, воден от Саудитска Арабия. Освен това Турция и Катар са обединени от подкрепата на Мюсюлманското братство - политическо движение, което еднакво притеснява абсолютно всички монархии от Персийския залив. Те го виждат като заплаха за тяхната власт - което е съвсем естествено предвид въстанията на Арабската пролет в началото на 2010-те.

Сомалия

През 2017 г. Турция отвори най-голямата си задгранична база, разположена в Могадишу. Стотици турски войници обучават сомалийски войници за амбициозни планове за подпомагане на възстановяването на тази страна, опустошена от десетилетия кланова война и бунта на ислямистката група Ал Шабааб .Турция укрепва позициите си в Африканския рог, откакто Ердоган я посети през 2011 г. - Анкара е активна в областта на образованието, здравеопазването, отбраната и сигурността. През 2015 г. Анкара обеща да построи 10 000 нови жилища в страната - с подписани споразумения за отбрана и промишленост. А през 2020 г. Ердоган каза, че Турция е получила предложение от Сомалия да участва в геоложки проучвания за намиране на нефт край бреговете на страната.

Кипър

През август 2020 г. турските военноморски сили придружаваха корабите за проучване и сондиране на страната в източното Средиземно море - по този начин Анкара защити своите претенции за енергийни резерви в региона. Турция и Кипър са в конфликт заради офшорните газови резерви около острова, разделени, тъй като турските сили превзеха северната трета през 1974 г. след опит за държавен преврат (по време на който военна хунта в Атина се опита да обедини Кипър с Гърция). Напрежението в този конфликт се подхранва както от Турция, така и от сепаратисткото турско кипърско правителство - те са тези, които издават лиценза за проучване на природни ресурси, които от своя страна се претендират от международно признатото правителство в Никозия. Република Кипър е член на ЕС и официално има суверенитет над целия остров, докато самопровъзгласилата се държава на турското малцинство на север се признава само от Анкара - което обаче не пречи на последния да има своя войски там.

Афганистан

Турските войски са в Афганистан като част от коалиция от над 50 държави, които подкрепят афганистанските сили за сигурност в опозицията си срещу талибаните - организация на ислямските фундаменталисти, които искат да подчинят цялата държава. Анкара има дълга история на отношения с Афганистан - през 1928 г. Мустафа Кемал Ататюрк предлага военна подкрепа на краля на страната Аманула, за да потуши въстанието на радикални ислямисти, които се разбунтуваха срещу решението на монарха да изпрати афганистански момичета в светска Турция за обучение.

В момента Турция е единствената държава в блока на НАТО, която запазва военния си контингент в страната след изтеглянето на основните сили на ИСАФ.

Азербайджан

Турските въоръжени сили имат присъствие във военна база в Азербайджан и пълен достъп до инфраструктурата на ВВС.

Страните провеждат редовно съвместни военни учения, десетки хиляди азербайджански военнослужещи се обучават на територията на Република Турция. Турция също така обеща да модернизира военната техника на Азербайджан и снабдява страната с голям брой съвременни оръжия - ударни безпилотни летателни апарати, ракети, електронна война и комуникации. Турция оказа пряка подкрепа на Азербайджан в конфликта с Армения заради Нагорни Карабах, след което страните се сближиха още повече - в момента те подписаха редица сериозни споразумения в областта на отбраната и военната индустрия.

Освен всичко друго, Анкара планира да разположи три от своите бази на територията на тази страна, включително една военноморска база на каспийското крайбрежие.

Други държави

Турските военни участват в миротворческите мисии на НАТО в Косово и Босна и Херцеговина от войната през 90-те. Анкара умело използва този фактор, популяризирайки влиянието си в региона чрез местните турски общности.

Турция е активна в Судан - тя планира да създаде центрове за обучение на местната армия след управлението на сваления диктатор Омар ал Башир. Ердоган насърчава икономическите интереси на републиката в тази северноафриканска държава - и това се прави с причина. Анкара наистина иска да ратифицира споразумението за наем на остров Суакин за 99 години - това ще позволи на Турция да изгради там военноморска база и да разшири военното си присъствие чак до Червено море.

Автор:Автор: Анжей В.
Използвани снимки:
fanack.com neweasternpolitics.com thenationalnews.com

източник Военное обозрение
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Нараства военната хегемония на турската република

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка