САЩ обсъдиха с Полша ролята й в борбата срещу "руската агресия"

Pan.bg 23 юли 2021 | 20:00 views (1086) commentaries(0)
img
pan.bg

По време на посещението си в Полша съветникът на Държавния департамент на САЩ Дерек Шоле обсъди с представители на полските власти ролята на Варшава в борбата срещу "руската агресия", както и опасения относно реализацията на газопровода "Северен поток 2", съобщи пресслужбата на американската дипломатическа служба.

В изявлението се отбелязва, че съветникът на Държавния департамент оценил ролята на Полша "в противодействието на руската агресия и насърчаването на демокрацията в Беларус". Шоле се срещна с представители на полското външно министерство, членове на полската бизнес общност, както и с парламентаристи на страната.

„Съветникът Шоле също така повдигна въпроса за важността на по-нататъшното укрепване на полските демократични институции и защитата на медийната свобода като ключови елементи на жизнеспособна демокрация. Накрая той обсъди (с полската страна) взаимни опасения относно газопровода "Северен поток 2", информира Държавният департамент.

Тези дни Шоле е на европейско турне, по време на което високопоставеният дипломат вече е посетил Украйна и сега е в Полша.

По-рано САЩ и Германия публикуваха съвместно изявление по газопровода "Северен поток 2", в което се посочва възможността за налагане на санкции срещу Русия за използване на енергийни ресурси като лост за натиск върху Украйна. Вашингтон, предупреждавайки за реакцията на Киев, вече го помоли да не говори критично по този въпрос.

Северен поток 2 е двулинеен газопровод. Дължината на всяка тръба е 1,2 хил. км. Те се движат от пристанището Уст-Луга (Ленинградска област) до германския Грайфсвалд. Общият капацитет на газопровода ще бъде 55 милиарда кубически метра газ годишно. На този проект активно се противопоставят САЩ, които преди това популяризираха своя втечнен природен газ в Европейския съюз. Освен това проектът има и други страни противници, включително Украйна, която се опасява от спиране транзита на руски газ през нейна територия.

Източник: gazeta.ru Снимка: Kacper Pempel/Reuters

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка