САЩ: Сенатори решиха да увеличат финансирането за американския флот

Pan.bg 25 юли 2021 | 17:42 views (777) commentaries(0)
img пан.бг
Сенаторите решиха да увеличат финансирането за американския флот

Комитетът по въоръжените сили на Сената на САЩ (SASC) добави към проектобюджета за фискалната 2022 г. (стартиращ на 1 октомври 2008 г.) ракетен миноносец клас Arleigh Burke, високоскоростен кораб от клас Spearhead и пет изтребители, базирани на превозвачи F-35C. 2021). Това съобщи в петък, 23 юли, USNI News.

Добавките бяха част от проект за разходи за отбрана на стойност 740,3 милиарда долара, което е с 25 милиарда повече от първоначалното искане на бюджета на Пентагона.USNI News описва законопроекта за SASC, ръководен от демократите, като голям пробив в подобряването на защитата на САЩ. „Реалният ръст на военните разходи ще бъде от три до пет процента“, каза сенаторът от SASC Джим Инхоф от Оклахома.

Допълнителните разходи за друг миноносец от клас Arleigh Burke ще бъдат 1,7 милиарда долара, а високоскоростен кораб от клас Spearhead ще струва 270 милиона долара.

Първоначалното искане на американския флот за фискалната 2022 г. изисква нови кораби и кораби на стойност 22,6 милиарда долара. Списъкът включваше един миноносец от клас Arleigh Burke, две многофункционални атомни подводници от клас Вирджиния, една фрегата от ново поколение от клас Constellation, една плаваща експедиционна база от клас Lewis, два спасителни влекача от клас Navajo и океанографски кораб T-AGOS (X ).

В допълнение, законопроектът, изготвен от SASC, насочва 125 милиона долара за закупуване на оборудване за изграждането на друг миноносец клас Arleigh Burke през фискалната 2023 г., 418 милиона долара за ускоряване на строителството на четвъртия универсален десантно-щурмови кораб от американски клас и инвестиция на 130 милиона долара за разширяване на производството на ядрени подводници от клас Вирджиния и стратегически подводници от ново поколение от клас Колумбия. Сенаторите също предлагат да се спре извеждането от експлоатация на 15 кораба.

На авиационния фронт към първоначално поисканите 20 изтребителя F-35C са добавени още пет самолета, които изискват допълнителни 535 милиона долара. Още 191 милиона долара ще отидат за закупуване на шест допълнителни самолета-танкери KC-130J. За закупуването на два патрулни БЛА MQ-4C "Triton" ще бъдат отделени 323 милиона долара.

Законопроектът, одобрен от SASC, е изпратен на Сената за евентуални изменения и след това е изпратен за одобрение в Камарата на представителите.


източник

милпрес
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка