Пентагонът смята, че Русия може да се превърне в по -голяма заплаха за САЩ от Китай

Pan.bg 18 сеп 2021 | 06:34 views (567) commentaries(0)
img
пан.бг
Пентагонът смята, че Русия може да се превърне в по -голяма заплаха за САЩ от Китай
Пекин обаче остава „ритмична заплаха“, каза Колин Коул, заместник-министър на отбраната на САЩ по политически въпроси.
Русия в краткосрочен план може да представлява по-голям проблем за Съединените щати от Китай, въпреки че Пекин остава „заплаха, в дълтосрочна перспектива“ за Вашингтон. Тази гледна точка, както беше съобщено в петък от пресслужбата на Пентагона, беше изразена от заместник -министъра на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Коул, който говори по видеовръзка на конференция в Литва.

„През следващите години от гледна точка на сигурността Русия може да представлява основното предизвикателство за САЩ и, разбира се, за Европа, с което се сблъскваме във военната сфера. <...> Русия става все по -убедителен противник, който все още е решен да засили своето глобално влияние и да играе подривна роля на световната сцена, включително чрез опити да сее разделения между държави на Запад “, казва Кол.

Според говорителя на Пентагона „руското поведение - в Европа, Азия, Близкия изток и в киберсферата - е основното предизвикателство за САЩ и техните съюзници“. "Твърде често Москва подкопава прозрачността и предвидимостта, използва военна сила за постигане на целите си ... ... Съединените щати продължават да следят отблизо военната активност на Русия на източния фланг на НАТО и в Черноморския регион", каза Коул.

Както се добавя в пресслужбата на американското министерство на отбраната, САЩ трезво разглеждат предизвикателствата пред Русия. "Ще се ангажираме с Русия от позиция на колективна сила. <...> Силите на САЩ в Европа остават силни, готови и гъвкави, те осигуряват надеждно и ефективно възпиране. В НАТО работим със съюзници и партньори, за да гарантираме готовността на въоръжените сили за засилване на надеждното военно възпиране в трансатлантическата общност “, казва Коул.


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка