Нови аерозолни боеприпаси приеха на въоръжение в руската армия

Pan.bg 18 сеп 2021 | 19:28 views (1103) commentaries(0)
img
pan.bg

Нови аерозолни боеприпаси, разработени от Централния научноизследователски институт по прецизно инженерство на държавната корпорация "Ростех", са приети на въоръжение в руската армия.

Продуктът е предназначен за индивидуална защита на сухопътната военна техника от високоточни оръжия с лазерни, оптични и системи с топлинно насочване.

Когато възникне заплаха, защитните боеприпаси 3ВД35 се изстрелват в направлени на атаката на противника и създават завеса от аерозолни смущения, която подвежда системите за насочване на високоточните боеприпаси на противника.

„Основното предимство на боеприпасите е способността да защитава бронирана техника от високоточни оръжия, включително от атаки в най-уязвимата горна полусфера, която има по-малка дебелина на бронята и по правило не е покрита с динамична защита. Разработката защитава техниката, както от високоточни авиационни средства за поразяване, така и от баражиращи боеприпаси, и от ракети на противотанкови комплекси трето поколение, включително Javelin. Боеприпасите имат добър експортен потенциал. Чуждестранните партньори вече проявиха голям интерес към него “, каза Бекхан Оздоев, индустриален директор на клъстера за оръжия, боеприпаси и специална химия в "Ростех".

Калибърът на боеприпасите е 76 мм. Дължина - 290 мм. Тегло - 1,8 кг. Температурният диапазон за използване на боеприпасите е от минус 50 до плюс 55 градуса.

За първи път този боеприпас беше показан на военно-техническия форум „Армия-2021“. И можем да се радваме, че беше приет толкова бързо. Ако се вземе предвид, че много по-ефективни аналогични боеприпаси вече бяха създадени преди няколко години и показани на форума "Армия-2019".

Той е разработен специално за сухопътните войски от специалисти на Новосибирския институт по приложна физика, на щанда на който е изложен. На бронираната техника, според разработчиците, когато се инсталира такава защита на бронята, ще станат неуязвими за високоточни и много скъпи самонасочващи се ракети, като американския Javelin и AGM-114 Hellfire, от които изглежда невъзможно да се избяга.

Факт е, че Новосибирският институт по приложна физика е единственото предприятие в страната, което се занимава със защита на бойни кораби от високоточни противокорабни ракети. Именно в Новосибирск беше разработена рецепта за смес, която напълно неутрализира способността на най-умните самонасочващи се глави да се насочват към целите.

Корабите, изстрелващи блестящи облаци, отдавна са често срещани във всички паради на ВМФ, както и самолетите, изстрелващи топлинни капани. В Новосибирск инициативно развиват и предлагат на Сухопътните войски защитни боеприпаси, адаптирани
към техните изисквания, които отдавна се използват във ВМФ и се считат за най -добрите в света по отношение на ефективността си. Дори показаха готовия продукт на "Армии-2019", но те не бяха чути.

Армията избра това, което направиха в ЦНИИТОЧМАШ, където никога не са се занимавали именно с такава защита. И това, може да се каже, е добро. Във всеки случай, в Русия се надяват, че ще защитят бронираната техника от Javelins.

Източник: rg.ru Снимка: Ростех

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка