Отнемането от Франция на сделката за подводници - "двуличие, презрение и лъжи"

Pan.bg 19 сеп 2021 | 01:26 views (680) commentaries(0)
img
пан.бг
Френското външно министерство отрича обвиненията за предварителна дискусия със САЩ за плановете им за подводници
Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриа заяви, че Франция не счита за необходимо да отзовава посланика от Великобритания поради сделката за подводници, тъй като той е добре запознат с опортюнизма на Лондон.
Твърденията за предварителни дискусии между Вашингтон и Париж относно плановете за договори за подводници са неверни. Това заяви в събота френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в интервю за телевизионния канал France 2.

"Тази сделка показа двуличие, презрение и лъжи", каза министърът. "В отношенията със съюзник те не се държат така. В такива отношения те не се крият и уважават един друг", каза шефът на външното министерство. На въпроса дали е обсъждал настоящата ситуация с американския си колега Антъни Блинкен, министърът отговори отрицателно.

"Проектът за нова сделка между САЩ и Австралия е иницииран от малка група хора. Не съм сигурен, че всички членове на австралийското и американското правителство са знаели за това", каза френският външен министър. Според него в настоящата ситуация има основания Франция да си зададе въпроса „за силата на съюза със САЩ“.

В същото време Льо Дриан изрази несъгласието на Париж със стратегията, която САЩ формират в Индо-Тихоокеанския регион. "Ние заявяваме формирането на нова стратегия в Индо-Тихоокеанския регион, инициирана от САЩ. Това е много конфронтационна стратегия от военна гледна точка", предупреди той.

Според Le Drian, кризата в отношенията между Париж и Вашингтон ще се почувства при обсъждане на бъдещата стратегия на НАТО. "По инициатива на френския президент Еманюел Макрон НАТО започна да обсъжда концепцията за алианса. Работата по нова стратегическа концепция ще бъде извършена по време на бъдещата среща на върха на НАТО в Мадрид", каза министърът. "Очевидно е, че случилото се ще повлияе на определянето на тази стратегия", каза външният министър.

В същото време той подчерта, че „Европа трябва да придобие свой собствен стратегически компас“. „Това ще бъде във френската сфера на отговорност през първия семестър на 2022 г.“, каза министърът, припомняйки френското председателство на ЕС, което ще започне на 1 януари.


Отношения с Великобритания

Льо Дриан каза, че Франция не счита за необходимо да отзовава посланика от Обединеното кралство поради новата сделка за подводници, тъй като той е добре запознат с опортюнизма на Лондон.

"Ние отзоваваме посланиците, за да
преоценим ситуацията. В случая с Великобритания няма нужда от това. Знаем тяхната политика на постоянен опортюнизъм", каза министърът. На въпроса на водещия дали са възможни други мерки срещу Лондон, Льо Дриан отбеляза, че според него „Великобритания има ролята на пета колона в тази история“.

На фона на сделката за подводници, Париж обяви незабавно оттегляне за консултации на своите посланици от САЩ и Австралия, но не отзова своя посланик от Великобритания.


© AP Photo / Hussein Malla

източник


ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка