Exitpol: Социалдемократите печелят с минимална разлика на изборите за Бундестаг

Pan.bg 27 сеп 2021 | 02:23 views (376) commentaries(0)
img
пан.бг

Exitpol: Социалдемократите печелят с минимална разлика на изборите за Бундестаг


Анкета на телевизионния канал ARD, последван от телевизионния канал ZDF, дава победата на изборите за Бундестаг на Социалдемократическата партия на Германия (SPD). ARD обяви това в неделя.


Сега социалдемократите имат 25,5%, а консерваторите - 24,5%. По -рано ZDF изчислява, че SPD печели 25,7% от гласовете, CDU / CSU - 24,6%.

Първите официални предварителни данни ще бъдат публикувани в понеделник вечерта, финалните - след две седмици.

Най -голям брой партии участваха в настоящите парламентарни избори след обединението на Германия. Според Федералната избирателна комисия 47 политически партии са номинирали своите кандидати. Реални шансове да влязат в парламента имаха само блокът ХДС / ХСС, социалдемократите, зелените, свободната демократична партия, дясната популистка алтернатива за Германия и лявата партия. Рекорден брой кандидати - 6 211, включително 2 024 жени - се бориха за места в Бундестага.

През следващите дни ще започнат предварителни преговори на различни партии за формиране на правителство. Кой ще участва в тях все още не е решено. Предполага се, че партията с мнозинството гласове ще отговаря за тези преговори.
Блокът на ХДС / ХСС на изборите в Германия загуби почти 1,4 милиона гласа в полза на СДПН
Според социолозите повечето от тях са жени и възрастни хора.
Консервативният блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (CDU / CSU) на парламентарните избори в Германия загуби почти 1,4 милиона гласа в полза на Социалдемократическата партия на Германия (SPD). Това се доказва от резултатите от анкета, проведена от изследователския институт Infratest dimap, представена в неделя от телевизионния канал ARD.

Според него 1,36 милиона избиратели, които преди това са подкрепяли консерваторите, са гласували за Социалдемократическата партия на Германия на настоящите избори за Бундестаг. В същото време се уточнява, че повечето от тях са жени и възрастни хора. В същото време, както показват резултатите от проучването, 900 хиляди бивши привърженици на ХДС / ХСС гласуваха за партия "Союз -90 / Зелените", още 340 хиляди - за Свободната демократична партия (СДП).

Освен това, както установиха социолозите, „зелените“ получиха 470 хиляди гласа на избирателите, които преди това подкрепяха Лявата партия, и 320 хиляди гласа на бившите привърженици на СДПН. Освен това 590 хиляди граждани на Германия, които преди това подкрепяха „левицата“, сега също са избрали социалдемократите.

В неделя
в Германия се проведоха парламентарни избори. Социалдемократическата партия на Германия, според последните проучвания на ARD и ZDF, е малко по -напред от консервативния блок ХДС / ХСС. Консерваторите се представят най -лошо в историята си. Предварителните официални резултати ще бъдат публикувани в понеделник вечерта, финалните - само след около две седмици.

източник

тасс

© AP Photo / Майкъл Сон
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка