Warning: getimagesize(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/38/Balkans2010.png/274px-Balkans2010.png): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden. Please comply with the User-Agent policy: https://meta.wikimedia.org/wiki/User-Agent_policy in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Република Сръбска ще възстанови собствената си армия след няколко месеца

Pan.bg 28 сеп 2021 | 01:05 views (1020) commentaries(0)
img пан.бгДодик: Република Сръбска ще възстанови собствената си армия след няколко месеца
Член на Президиума на републиката също смята, че „експериментът на Босна и Херцеговина се провали“Властите на Република Сръбска (част Босна и Херцеговина, БиХ) възнамеряват да оттеглят съгласието си за общата армия и общия съдебен и прокурорски съвет на БиХ. В резултат на това Република Сръбска планира да възстанови собствената си армия след няколко месеца, каза Милорад Додик, сръбски член на Президиума на БиХ, пред репортери в понеделник.

"Тези дни описваме всичко, което е направено от върховните представители или чрез споразумения и предоставянето на нашето [Република Сръбска] съгласие. Ще оттеглим съгласието си от закона за армията, ще оттеглим съгласието си от закона за Висшия съдебен и прокурорски съвет. Ние ще предложим Парламент и в следващите дни ще бъде взето решение да се формира армия на Република Сръбска, след няколко месеца чрез премахване на закона за армията. Това каза Додик в ефира на националната телевизия на Република Сръбска.

Додик заяви, че „експериментът на Босна и Херцеговина се провали“ и изрази убеждението си, че на следващата сесия на парламента депутатите ще отхвърлят всички решения на върховния представител. „Ние сме за оригиналните Дейтънски споразумения, а не за тяхното тълкуване“, подчерта политикът.

Според конституцията, предложена в Общото рамково мирно споразумение за Босна (Дейтънското споразумение), подписано на 14 декември 1995 г. в Париж, държавата БиХ се състои от две образувания: Мюсюлманско-хърватската федерация на Босна и Херцеговина (FBiH, 51% от територията на страната) и Република Сърбия (49% от територията), както и окръг Брчко. Три основни народа са пропорционално представени в системата на управление: бошняки (славяни, приели исляма), сърби (православни) и хървати (католици).

В този случай държавата всъщност се управлява от върховния представител на международната общност (длъжността е създадена в съответствие с Дейтънското споразумение), който се назначава от ръководния комитет на Съвета за прилагане на мира след одобрението на кандидатура от Съвета за сигурност на ООН. Функциите на държавния глава се изпълняват от колективен орган - Президиум на БиХ. Според основния закон той се състои от трима души: сърбин, хърватин и бошняк, избирани едновременно за четири години чрез пряко избирателно право. Хърватинът и Бошнякът са избрани за ФБР, а сърбинът за РС.

На 27 май посланиците на страните от Управителния комитет
на Съвета за прилагане на Мирното споразумение за Босна и Херцеговина (РК PIC) решиха да назначат Кристиан Шмид за нов върховен представител в БиХ. Русия се противопостави на такова решение. В момента ръководството на Република Сръбска не признава легитимността на Шмид.източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка