Започват събития за 100 години български ВВС и международния ден на космонавтиката

Pan.bg 10 апр 2012 | 17:06 views (2466) commentaries(0)
img ВО НА ВВС

НЯКОЛКО СЪБИТИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ В ПЕРИОДА 11-12 АПРИЛ, КОИТО СА СВЪРЗАНИ СЪС 100 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ ВВС И МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДЕН НА АВИАЦИЯТА И КОСМОНАВТИКАТА.
Ето кои са те:

1. Международна научна конференция под патронажа и с участието на президента на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев, представяне на „История на българската военна авиация” и валидиране на пощенска марка са събитията, с които се поставя началото на честването на юбилейната 100-годишнина от първия боен полет на българската авиация.

Официалното откриване на конференцията е от 09:00 часа на 11.04.2012 г.

На 11 и 12 април 2012 година в Централен военен клуб – София ще се проведе Международна научна конференция, организирана от Военновъздушните сили на Република България и Фондация „Български ВВС” на тема „Авиацията в съвременната геополитика и стратегия на Европейския съюз, НАТО, коалициите и държавите” под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.
Събитието ще се фокусира върху дефинирането на управленски препоръки по управление на въздушното пространство, летищните комплекси и използването на авиацията и съвременните високотехнологични постижения като инструмент за формиране на геополитики и стратегии на ЕС, НАТО, коалициите и държавите.

ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА:
http://airforce.mod.bg/bg/?page_id=4139

Във форума ще участват представители на Министерство на отбраната, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Командването на Военновъздушните сили, Фондация „Български ВВС”, Военна академия „Г.С.Раковски”, Българска академия на науките, Технически университет – филиал Пловдив, Асоциация на българските авиокомпании, Института по отбрана и други.
Сред участниците, представящи чуждестранни организации ще бъдат представители на Евроконтрол, Европейската комисия и Европейската космическа агенция, и Международния инвестиционен фонд.

2. На 11 април от 18:00 часа в Централния военен клуб професор Андрей Пантев ще представи монографията „История на българската военна авиация”.
Автор на книгата е полковник професор, доктор на военните науки Димитър Недялков.
Монографията представя историята на българската военна авиация от зараждането на авиационната идея, която намира почва у нас в края на 19 век, до съвременните Военновъздушни сили.
Полковник Недялков е летец-пилот I клас. Заместник-декан по научната дейност на факултет „Командно-щабен” към Военна академия „Г.С.Раковски”. Дългогодишен преподавател в академията и изследовател на авиационната история на България.

3. На 12 април, Международния ден на авиацията и космонавтиката, от 09:00 часа в Централен военен клуб ще се проведе церемония по пускане в употреба на
пощенска марка, посветена на юбилейната годишнина.

На церемонията ще присъстват представители на Министерството на отбраната, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Командването на Военновъздушните сили и на българската авиационна общност.
Филателното издание представя уникалния самолет Албатрос, с който е осъществен първия боен полет.
Негов автор е професор Георги Янков, преподавател в Националната художествена академия.

През настоящата година се навършват 100 години от първото бойно кръщение на българската авиация в небето над Одрин по време на Балканската война.
Датата 16 октомври 1912 година е знаменателна не само за българската, но и за световната авиация и въздухоплаване. На тази дата двама български летци, поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев, осъществяват първия боен полет в Европа, който ще се запише в авиационната история като първото европейско бойно използване на самолета.

4. На 12 април от 16.00 часа в Руския културно-информационен център ще се проведе КРЪГЛА МАСА посветена на 12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката. Темата е "Бъдещето на космическите изследвания в България".
По време на събитияте ще се прожектират и 2 филма - "Сергей Корольов" и "Вернер фон Браун".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка