България уверено държи първото място в Европа с най-сериозно свиване на военните разходи!

Pan.bg 26 сеп 2012 | 16:45 views (2627) commentaries(1)
img Otbrana.com

Очертава се трайна тенденция на намаляване на военните разходи на страните от ЕС и НАТО. В това отношение България държи първото място. През 2011 г. тя е намалила парите за отбрана с 28 процента в сравнение с 2010 г. Това каза генерал-майор от резерва Съби Събев от Военна академия „Георги С. Раковски” и СОР „Атлантик” по време на своето участие в завършилата днес двудневна международна конференция в ЦВК „Предизвикателства и изпитания пред НАТО в следващите 10 години”. При Латвия свиването на военните разходи е с 26 процента, а Естония – с 23. За Европа е 2,8 на сто. Форумът бе организиран от Атлантическият Клуб в България, Софийски форум за сигурност и Институт за културна дипломация – Берлин, под патронажа на министъра на отбраната Аню Ангелов.

Според генерал Събев по-малкото финансови средства водят до липса на способности за водене на операции. При ЕС – предимно на военни, а при НАТО – предимно на граждански. Това, според него, налага обединяване на усилията. Той даде редица препоръки, към които прояви интерес и посланикът на Германия у нас Н.Пр. Матиас Хьопфнер. Част от тях са необходимостта от нова стратегия за сигурност на ЕС, съвместно изграждане на способности, съвместни учения на Силите за отговор на НАТО и бойните групи на ЕС.

Европа вече не може да разчита на безусловна американска подкрепа, бе изводът на Ивайло Иванов, главен асистент, факултет "Национална сигурност и отбрана", Военна академия “Г. С. Раковски”. Според него увеличаването на разходите за отбрана не е толкова въпрос на налични пари, колкото на политическа воля и разбиране за очакваните заплахи.

Невена Мандаджиева от Софийски форум за сигурност говори за трансформацията на политиката на НАТО след 11 септември 2001 г. Комодор Георги Фиданов, съветник на върховния главнокомандващ по военната сигурност и капитан ІІ ранг Георги Савов, командир на фрегатата „Дръзки” успокоиха аудиторията, че активността на пиратството бележи трайно затихване. От своя страна Соломон Паси предупреди, че трябва сериозно да се мисли за противодействие на пиратството в Космоса.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  DDT 27 сеп 2012, 15:00
   
  0
   
  0

  A някой мисли ли за нашествието на бурките в българските села и градове и за циганизацията на нацията? Толкова заплахи се зараждат в собствения ни двор, а Пасито се притеснил за пиратството в космоса!!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка