Облакът идва: Затваряме част от въздушното пространство

Pan.bg 17 апр 2010 | 20:36 views (2167) commentaries(0)
img http://www.btv.bg

И днес европейското въздушно пространство остава блокирано. Близо 17 хиляди полета са отменени. Значителна част от европейското въздушно пространство ще остане затворена до неделя. От днес и балканските страни започнаха да затварят въздушното си пространство. Никой не се наема да прогнозира кога вулканичният облак, предизвикал въздушната парализа, ще се уталожи. Експерти обаче предупреждават, че активността на вулкана в Исландия се повишава.

Част от въздушното пространство над България ще бъде затворено в полунощ заради наближаването на облака от вулканична пепел. Това съобщиха за bTV от "Ръководство на въздушното движение". Забраната засяга полетите над 43 паралел и важи за следващите 12 часа. Това означава, че българските авиодиспечери забраняват полетите северно от Стара планина. Затворени са летищата във Варна и Горна Оряховица. За момента летище София, Пловдив и Бургас ще продължат да работят.

Дежурните метеоролози в Управлението на въздушното движение в София получават информация от вулканичния център в Лондон на всеки 6 часа. След последната прогноза за движението на облака, те излъчиха сигнал за опасно явление в най-северната част нашата зона.

„Към 21 ч. наше време ще бъде разположен някъде около северната ни граница, а през нощта около 3 ч. местно време вече ще настъпи над територията на страната, като ще обхване Северна и Централна България”, каза Мария Петкова, авиометеоролог.

За нашите авиометеоролози ситуацията не е нова, но досега не е имало нещо толкова мащабно.

„2001 година имаше изригване на Етна, когато започнахме да получаваме материали от прогностичния център в Тулуза. Тогава отново имаше замърсяване на атмосферата, но то беше в много малки количества и не се отрази на въздушния трафик”, каза Петкова.

Чак тази нощ са излезли данни какво точно съдържа облакът. Почти 60 процента от него са кварцови частици. Те са в състояние да блокират двигателя на реактивен самолет, да запушат сензорите и вентилацията, а върху стъклата действат като пясъкоструйка.

Учените разчитат вулканичните частици да се утаят по два начина - чрез сухо отлагане или заедно с дъжда. Няма обаче точен срок за утаяване. При едно такова изригване вулканичният облак направил няколко обиколки на Земята. Към момента не може да се каже конкретна прогноза за колко време ще се разсее.

Докато чакат да видят облака на радарите си, нашите метеоролози успокояват, че в него няма съставки, които да
доведат до киселинен дъжд. Кварцовият облак ще може да се види само при ясно време. На цвят е сиво-черен.

„Като пелена - но много високо в атмосферата. Основната концентрация е около 6000 метра височина, така че това е от порядъка на цирусовата облачност, която леко замъглява небето”, обяснява Мария Петкова.

Прогнозите за замърсеност на въздуха са сред новостите в метеорологията. Наблюденията са, че откакто комбинатът "Кремиковци" спря да работи, в района на летището мъглите са много по-редки.

Днес са били отменени няколко полета до летище София. Ако ви предстои пътуване, проверявайте често сайта на аерогарата. Авиокомпания "България Еър" обяви извънредно работно време на своите офиси за продажби - повече информация търсете на двата адреса, изписани на екрана. Междувременно много превозвачи съобщават, че ще пуснат допълнителни автобуси до европейските държави. Всички вагони на влаковете, пътуващи от София за дестинации в Западна Европа, са пълни за днес и утре и няма свободни места.

Облакът вече надвисна над Румъния. Ако въздушните течения не се обърнат, утре у нас се очаква черен дъжд. Пепелта от исландския вулкан ще се изсипе върху страната ни.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка

eXTReMe Tracker