Бъдещите американски военни специални операции

Pan.bg 27 дек 2012 | 22:39 views (2556) commentaries(2)
img Бъдещите американски военни специални операцииПрез последното десетилетие военната доктрина и концепцията за национална сигурност на САЩ в много отношения се основаваха на специалните войскови операции. От момента, когато издирването и унищожаването на терористи и въстаници станаха една от най-важните задачи на Пентагона, войските със специално предназначение не се уморяват да усъвършенстват уменията си за лов на хора, използвайки най-нови разработки в тази област. Те могат да бъдат описани със следните думи: « намери, увери се, фиксирай, използвай, изследвай и унищожи».
Те успешно използват хоризонтални организационни структури и предпочитат по-тясно да работят с разузнавателните служби, което позволява на специалните операции да се справят със «скоростта на войната», ако използваме думите на армейския генерал в оставка Стенли Маккристъл, главният архитект на съвременния подход на САЩ в борбата с тероризма.
Реализацията на подхода на Маккристъл не излиза евтино. Разходите за сложни комуникационни системи, невидими вертолети и високотехнологични средства за разузнаване, за изграждането на няколко натъпкани с най-нова техника специални щабове, за преоборудване на товарния самолет С-130 в свръх-съвременна летяща болница и за много други неща вече заемат важно място (освен това са на отделен ред на финансиране) в общия бюджет на специалните операции, който е увеличен от 2,3 млрд. долара през 2001 година до 10,5 млрд. долара през 2012. Но инвестициите вече носят дивиденти. Например, през май 2011 година, когато екип на американските «морски тюлени» съвместно с агенти на ЦРУ извършиха мълниеносен рейд в Пакистан и убиха Осама бин Ладен.
Името на обекта и мястото на провеждане на тази операция я правят особена. Но подобни операции, които още до неотдавна се възприемаха като изключителни, днес станаха нещо привично: в разгара на войните в Афганистан и в Ирак американските специални части извършваха понякога до 14 рейда на нощ. Всеки следващ рейд се осъществявал често благодарение на разузнавателните данни, получени по време на предишния рейд и бързо обработени от анализаторите. Ако командирите оценят следващия рейд като прекалено опасен или политически неизгоден, винаги има възможност да се възползват от точков въздушен удар с «безпилотник» (безпилотен летателен апарат БПЛА). Специалните части наричат това алтернативна форма на «прекия подход». Болшинството атаки с «безпилотници» се координират от ЦРУ, но отрядите със специално назначение също имат право да използват БПЛА в особени случаи,
в това число и на бойните полета в Афганистан.
Авантюрните рейдове и високоточните бомбардировки с помощта на високотехнологични БПЛА много възбуждат въображението, доколкото именно към тях е приковано вниманието на масмедиите. Повишеното внимание от страна на СМИ наред с предразположеността на политиците към активно използване на отрядите със специално назначение и удари с «беспилотници» предразполагат към неправилно възприемане на тези мерки като едно бързо и ефективно решение, позволяващо на Вашингтон да се избави от затегнати и кръвопролитни военни действия.
Но в същност рейдовете на силите със специално назначение и ударите на «безпилотниците» са тактически решения, които много рядко са решаващи в бойни условия и често водят до допълнителни политически и дипломатически усилия за Съединените Щати. Въпреки че специалните операции и използването на безпилотни летателни апарати са много важни за осигуряването на ефективно и оперативно реагиране на внезапни заплахи за интересите на Съединените Щати, самите командващи на тези операции с готовност признават, че те не трябват да бъдат основна опора на американската военна стратегия.
Вместо това, казват командирите на специалните подразделения, прекия подход трябва да се допълва с «непряк подход»: с тези загадъчни словосъчетания се описва съвместната работа и използването на чуждестранни партньори за достигане на целите на сигурността, често с не съвсем традиционни методи. Специалните служби са способни да изградят отношения за десетилетия напред с различни местни групи: да тренират, обучават, съветват, действат съвместно с военни от други страни, полицейски сили, племена, въстаници и други неформални групи. Те също могат да предоставят и граждански услуги: оказване на медицинска, ветеринарна или агрономическа помощ на гражданското население, усилвайки с това устойчивостта на местните правителства и получавайки по-добро разбиране на местните условия, специфики и население.

Продължението тук:
http://infobalkani.wordpress.com/2012/12/27/%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  §22 28 дек 2012, 11:28
   
  0
   
  0

  А какво е "«беспилотници»"? Може би пилоти склонни на самоубиство чрез обесване! :)
  Весело посрещане на новата година ПАН.бг!

 2. #2
  Тони 28 дек 2012, 17:36
   
  0
   
  0

  Много добра статия!
  Обърнете внимание, какъв подход използват Американските военни да си направят "бизнес", и да бъдат ценени! :))

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка