Стационарната КИС: Акцент върху подготовката

Pan.bg 28 фев 2013 | 10:04 views (5869) commentaries(1)
img Андрей Рангелов - БА

С акцент върху подготовката на личния състав ще работи през тази година Стационарната комуникационна и информационна система (Стационарна КИС). Това стана ясно по време на започналия днес сбор на командира на Стационарната КИС полковник Емил Шошев.

В проявата в Националния военен учебен комплекс (НВУК) „Чаралица” участва командният състав на системата и началниците на военни формирования. Сред присъстващите беше директорът на Дирекция „КИС” бригаден генерал Христо Тихинов, както и представители на други звена от МО и Българската армия.

Развитието и използването на Стационарната КИС по трите мисии на въоръжените сили беше темата на сбора, представена в доклада на полковник Шошев. Той разясни структурата, функциите и задачите на системата, както и финансирането на отделните дейности.

Пред присъстващите началникът на отдел „Управление на способностите” в Дирекция „КИС” полковник Петьо Петров представи комуникационната и информационна поддръжка в колективната отбрана. Деканът на факултет „Национална сигурност и отбрана” във Военната академия „Георги Ст. Раковски” полковник доцент доктор Георги Димов запозна присъстващите с националната отбранителна стратегия на Република България. Доцентът в катедра "Информационна сигурност" на факултет "Артилерия, ПВО и КИС" - Шумен професор Манол Млеченков, представи пред присъстващите съвременните аспекти на информационната война.

Сред докладите и брифингите бяха също „Законът за резерва и правилникът за прилагането му”, „Развитие и поддържане на електронната съобщителна инфраструктура за държавно управление и за нуждите на националната сигурност” и други. От името на участниците в сбора бригаден генерал Тихинов и полковник Шошев поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски в НВУК „Чаралица”.

Утре предстоят брифинги на командирите на военни формирования. Присъстващите ще бъдат запознати с основните моменти от Доктрината на КИС на въоръжените сили, а в края на сбора полковник Шошев ще даде указания за предстоящата работа на Стационарната КИС.

Подготовка без компромиси и отстъпления ще е акцентът за 2013 г. за Стационарната комуникационна и информационна система (Стационарната КИС). Намеренията са повишаването на знанията, уменията и навиците да обхване както индивидуално всеки офицер, сержант, войник и цивилен служител, така и колективно екипите като цяло. Това стана ясно по време на сбора на командира на Стационарната КИС полковник Емил Шошев.
В проявата в Националния военен учебен комплекс (НВУК) „Чаралица” участва командният състав на системата и началниците на военни формирования. Сред присъстващите беше директорът на Дирекция „КИС” бригаден
генерал Христо Тихинов, както и представители на други звена от МО и Българската армия.
Развитието и използването на Стационарната КИС по трите мисии на въоръжените сили беше темата на сбора, представена в доклада на полковник Шошев. Той разясни структурата, функциите и задачите на системата, както и финансирането на отделните дейности.
Ще повишаваме основно техническата и специалната подготовка на личния състав, коментира полковник Шошев за в. „Българска армия”. С особено внимание ще се изпълняват тактико-специалните тренировки, учения и занятия. Към подготовката, както и към ремонта на автомобилната и свързочна техника ще бъде съсредоточено и финансирането на системата. Основно имаме средства за текущата издръжка и бих казал, малко средства за капиталови разходи, поясни полковник Шошев.
По думите му в Стационарната КИС има незаети места, които ще бъдат обявени в регистъра на вакантните длъжности. Ще вземаме подготвени офицери от военната академия и от военните училища, посочи полковник Шошев. Но с този личен състав успяваме да носим бойното дежурство в Стационарната КИС, допълни той.

----------------------

Дневен ред

Пред присъстващите началникът на отдел „Управление на способностите” в Дирекция „КИС” полковник Петьо Петров представи комуникационната и информационна поддръжка в колективната отбрана. Деканът на факултет „Национална сигурност и отбрана” във Военната академия „Георги Ст. Раковски” полковник доцент доктор Георги Димов запозна присъстващите с националната отбранителна стратегия на Република България.
Сред представените по време на сбора теми бяха също „Законът за резерва и правилникът за прилагането му”, „Съвременни аспекти на информационната война” и други. От името на участниците в сбора бригаден генерал Тихинов и полковник Шошев поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски в НВУК „Чаралица”.
През втория ден на сбора командирите на военни формирования изнесоха брифинги. Присъстващите бяха запознати с основните моменти от Доктрината на КИС на въоръжените сили. В края на проявата полковник Шошев даде указания за предстоящата работа на Стационарната КИС.

---------------------

Съхранени постижения

Личното ми мнение е, че офицерите, сержантите и войниците от Стационарната КИС успешно изпълниха задачите през миналата година, те успяха да съхранят достигнатите постижения в бойната подготовка. Това коментира бригаден генерал Христо Тихинов.
По думите му има ръст на подготовката, но за развитие в техническо отношение не може да се говори, защото както и тази, така и 2012 г. е била една от слабите финансово осигурени години.
Развитието и модернизацията са задължение на Министерството на отбраната, на Щаба на отбраната и на Дирекция „КИС”, поясни бригаден генерал Тихинов. Според него дирекцията е инициаторът, а за изпълнител на това развитие, за придобиването на нови продукти, се включват и други структури и дирекции – Институтът по отбрана, дирекция „Инвестиции в отбраната”. „В някои случаи, за да не се осъществят някои доставки, които сме заявили, виновниците са те, защото бавно се придвижват процедурите за придобиване на ново комуникационно и информационно имущество и комуникационни и информационни системи”, категоричен бе Тихинов.
На въпрос за планираното изграждане на натовски комуникационен модул у нас, той заяви, че нещата в последната една година са се задвижили, въпреки че „срещахме неразбирането на другите дирекции”. Бригаден генерал Тихинов заяви: „Всички смятаха, че това е работа само на Дирекция „КИС”, а това не е работа само на Дирекция „КИС”. Това е работа на, не омаловажавам ролята на Дирекция „КИС”, която трябва да имаме, но това е работа и на Съвместното командване на силите, и на други дирекции, и на други министерства и ведомства, като основни от министерствата и ведомствата са Министерството на финансите и МВР. Защото тук има някакви правни проблеми, които ние не можем да решим. Трябва да ги решат точно представителите на тези двете министерства”. Според него става дума за регистрация на автомобилите, които ще получим и за закупуването на бензин без ДДС. Защото НАТО не иска да плаща ДДС, само че някой друг трябва да поеме това плащане, а има и други такива проблеми, които са в компетенциите на тези двете министерства, заяви бригаден генерал Тихинов.
Той допълни, че след като докладва по този въпрос на Съвета по отбрана, ще бъде подготвен договорът между България и НАТО. Документът ще се предостави и на другите ангажирани министерства, а Народното събрание ще даде мандат за сключването му най-вероятно на началника на отбраната, уточни бригаден генерал Тихинов. Той потвърди, че срокът за изграждането на модула – 2015 г., остава в сила, а финансовите средства от страна на НАТО вече са гласувани.

----------------------

От теорията до практиката

Стационарната КИС ни дава връзката между теорията и практиката. Това заяви началникът на катедра „Комуникационни и информационни системи” във Военна академия „Г. Ст. Раковски”, факултет „Командно-щабен” полковник Камен Калчев.
Имаме много близка връзка със Стационарната КИС в хода на нашите практически занятия и обучанията, преди всичко на слушатели, изтъкна той. По думите му всяка година има поне две практически занятия, които са с продължителност от два дни. В тях участват и Военната академия, и Стационарната КИС.
Полковник Калчев изтъкна, че повече от половината офицери в Стационарната КИС са били негови слушатели. И аз имам, може би малък, но някакъв принос за тяхното израстване в службата, обясни той. За мен е удоволствие на този сбор да ги видя вече като някакви началници, тоест – като мои ученици, които са намерили реализация на наученото в академията, сподели началникът на катедрата.
По думите му Стационарната КИС е една от най-съвременните комуникационни системи у нас, с принос не само към армията, но и към националната сигурност като цяло. Обяснението е в това, че тя поддържа способност, която други системи на държавно ниво трудно поддържат – например има глобален за страната обхват, а и притежава достатъчно възможности, капацитет и покритие, за да осигури в най-тежки условия, например при кризи, да може да се реализира управлението на въоръжените сили и държавата.
Това е и една от структурите на армията, която е съхранила традициите, не само като организация и работа, но и в кадровото развитие на хората, каза полковник Калчев. Според мен най-хубавото нещо за един офицер е да вижда перспектива в службата си, а явно командирът на Стационарната КИС успява да им създаде условия за такова чувство, категоричен беше той.

----------------------

МО да води киберзащитата

Киберзащитата у нас да се ръководи от хора и структури в Министерството на отбраната и евентуално в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), предлага доцентът в катедра "Информационна сигурност" на факултет "Артилерия, ПВО и КИС" - Шумен професор Манол Млеченков.
Засега в България въпросите по контрола на киберсигурността са съсредоточени в една структура в системата на МВР, обяснява той.
Същевременно в останалите страни по света въпросът се решавал другояче. Там системите по киберзащита са в структурите на техните разузнавателни управления, на техните министерства на отбраната, заявява професорът. По думите му в България този елемент е изключен от МО и е даден на системите на МВР. Според мен това не отговаря напълно на съвременните изисквания, изтъква той.
Професор Млеченков заявява, че към транспортното министерство е създаден център за контрол и мониторинг, който като държавна структура държи сметка за киберзащитата на държавата. Но видимо е, че на ниво МТИТС, МО, в лицето на Дирекция „Комуникационна и информационна система”, трябва да са компетентните хора, които да решат въпросите, а не да се прехвърля по презумпция всичко на МВР, казва той.
Мога със сигурност да заявя, че цивилизованият свят в края на 20 век излезе от своя информационен етап на развитие и навлезе в своя мрежов етап, споделя професор Млеченков. По думите му 21 век ще е векът на мрежите.
Затова защитата не бива да се ограничава само до крайните потребители, а трябва да се защитават мрежовите ресурси, това е разковничето, посочва той. И допълва – струва ми се, че МВР не е в достатъчна степен компетентно, за да прави защита на мрежите на държавата, които се изграждат в голяма част от военни структури.
Професорът напомня, че от 2005 г. насам водещи държави в света – САЩ, Китай, Русия и други, са формирали свои киберкомандвания. Същото са сторили Турция, Индия, Израел. Според професора е необходимо и у нас да има военна структура, която да осигури киберзащитата и да играе ролята на киберкомандване.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Иван Иванов 28 фев 2013, 22:15
   
  1
   
  0

  Професор Манол Млеченков - боже боже, този станал професор!Този господин преди 27 години беше командир на едно поделение в Свобода,където бях войник.Тогава беше подполковник.Гаден и неособено интелигентен човек.Мразеше всички свои подчинени - войници, сержанти и офицери.Приятел му беше само ЗКПЧ.Не се грижеше и за битовите условия на войниците.Но за себе си добре се погрижи.Точно заради този господин винаги имам едно на ум когато се коментират действията на даден офицер.
  Сега пък станал преподавател.И на какво учи бъдещите офицери (моите уважения към тях) - как да тъпчеш достоинството на своите подчинени и да изпъкваш пред началството.И акъл дава за киберзащита - майко мила!И както винаги изтъква своя капацитет - типично в негов стил.
  Само че не е забравен, пък и работя в ИТ бранша и ми е ясно, че това което говори не е точно така и казва стари неща.Но за човек с такъв капацитет толкова!Най-добре да си гледа добрата пенсия.Ако разбира от това за което говори да пише антивирусни дефиниции и защитни стени - но за това се иска повечко акъл.Който разбира от дадена работа я работи,който не разбира, я преподава.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка