Министър Ангелов ще проведе разговори в САЩ за евентуален нов български изтребител

Pan.bg 25 юни 2010 | 12:57 views (3134) commentaries(0)
img Д. Ставрев, сп."Клуб КРИЛЕ"

Ще купуваме ново въоръжение само с междуправителствени договори


Днес на пресконференция министърът на отбраната Аню Ангелов запозна медиите с актуални въпроси в дейността на МО. През последните 2 дни са подписани структурите на висшите командни звена на СВ, ВВС и ВМС, като в резултат са съкратени 167 военни и граждански лица, а бройката до обявените 297 е за сметка на вакантни щатни бройки. В администрацията на МО и във изпълнителните агенции са съкратени 161 човека и предстои още 16 да бъдат освободени вследствие промените в закона за държавния служител и в Кодекса на труда (мъже над 63 години и жени над 60 години).
image
Министър Ангелов категорочно отрече, че ще се намаляват заплатите при пенсиониране и те си остават 20. В разпореждане на МОостават детските градини в Карлово и Казанлък, останалите от 2011 г. преминават към съответните общини, като в София 75% от местата ще са за деца на военни, в другите градове процентът ще е 70.
На 15 юни 16-те работни групи по Прегледа на структурата на силите са докладвали на министъра. На 5 юли трябвада се представят предложенията за окончателните варианти, като по думите на министър Ангелов до 9 август трябва да са приети окончателните варианти след обсъждания в Съвета по отбрана и да са ясни необходимите промени в структурите на БА в следващите 3 години.
За Афганистан ще заминат през септември 22 военнослужещи от увеличението прието още от предишното правителство и ще се включат в групите за обучение и връзка с афганистанската армия. 65-те от вчерашното решение на Министерския съвет започват подготовка и ще са готови да заминат през декември 2010 г., в зависимост от готовността на афганската армия да ги приеме. 34 от тях ще са в 3-ра OMLT и 11 в 4-та OMLT в Кабул, 10 ще са отново в Кабул в Центъра за подготовка на сержанти и войници, двата медицински екипа ще са в Кабул във френската болница или единия ще е в Кандахар в новата канадска болница.
Утре, 26 юни министър Ангелов заминава за САЩ заедно с командващия на ВВС генерал Константин Попов, Елена Поптодорова, директор на дирекцшия в МВнР, д-р Н. Милков, постоянен секретар на МО. Предстоят срещи със сенаторите
Лугър и Маккейн, с министъра на ВВС с който ще се обсъждат възможностите за доставка на нови многоцелеви изтребители за ВВС, в Агенцията за ПРО, където ще се иска информация за новата политика в областта на ПРО в Европа, в Съюзното компонентно командване по трансформациите в Норфолк където ще се обсъжда бъдещето използване на съвместните военни съоръжение със САЩ в България и използването им и от други страни. Поканени са Сърбия през 2010 г. и Украйна през 2011 г. Ще искаме Ново село да стане международен център за подготовка на инструктури отиващи на мисия в Афганистан. Ще се обсъжда и по-доброто използване на Бригада "Югоизточна Европа" и политиката за сигурност на Балканите. Ще поискаме помощ за сертифициране по изискванията на НАТО на Центъра за подготовка по английски език в Шумен.
image
Командващия на ВВС генерал Константин Попов

На въпрос за обсъждането на темата за новия изтребител за ВВС, министър Ангелов отговори, че ще използва посещението в САЩ за да говори по темата, така както е говорил с шведския посланик в София на няколко пъти и с представители на EADS. "Нищо не е предрешено в момента. Но твърдата политика която ще провеждам е всички бъдещи договори за модернизация да се сключват не с фирми-производители, а с правителствата на съответните държави на базата на споразумения за стратегическо партньорство".
На въпрос на "Еър груп 2000" за хода на преговорите с Eurocopter, Alenia и Daimler за съкращаване на обема на договорите, отговорът на министър Ангелов бе, че след актуализацията на бюджета и плащането на просрочените суми за 2009 г. ще започнат преговорите, вероятно през септември 2010 г. Част от фирмите са изразили съгласие за прекратяването им, други са предложили разсрочване, като например за трите последни вертолета "Пантер", но МО твърдо е заявило, че ще са ни необходими само 3 вертолета от този тип.

image
Вертолет "Пантер"
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker