Около света за 44 дена с хеликоптер

Pan.bg 18 сеп 2013 | 09:33 views (1470) commentaries(0)
img Гласът на Русия


Руски пилоти обиколиха с хеликоптер земното кълбо, като почти 2 пъти намалиха времето, за което героите на знаменития Жул Верн обикалят света.
В селището Бунково в Подмосковието завърши първото в историята на Русия околосветско пътешествие на група летци, които с два хеликоптера „Robinson-R66” обиколиха Земята като изминаха разстояние от почти 40 хиляди км. Тази експедиция стана знакова за цялата общност на любителската авиация на Русия. Както отбеляза един от участниците Дмитрий Ракитски, малката авиация е способна да покаже неочаквани резултати:
- Това не е първото околосветко пътешествие с хеликоптери, но, може би, е първото в света, което не е било съпроводено от пълноценно техническо обслужване в летищата. Хеликоптерите демонстрираха висока надежност, като ние нито веднъж не сме се обръщали към професионални инженери и техници. По пътя купувахме само керосин.

По време на полета техниката нито веднъж не създаде проблеми, но летците трябваше много да се потрудят за управлението, разказа ръководителят на околосветското пътешествие, опитният пилот и пътешественик Михаил Фарих:

- Времето беше различно, летяхме и над планини, и над океана. Да летиш над океана - това е стрес, изпитание, на което се радваш, когато свърши, а докато летиш - мислиш: „Какво щастие, че хеликоптерът не знае, че лети над океана!”. Изпитанията бяха, по-скоро, за издържливост, защото да прекарваш по 12 часа на ден във въздуха е доста трудно.

Времето е поднесло много изненади на въздушните пътешественици. Един път неговите капризи една не попречили на авиаторите да нарушат графика си, добави Дмитрий Ракитски:

- В Норвегия не отчетохме силният насрещен вятър, Той беше толкова силен, че не ни стигна горивото и дневната светлина, за да стигнем до летището. И трябваше да кацнем във фактически затворено летище през нощта, за да заредим. Едва в 3-4 часа през нощта се добрахме до целта си.

В същото време, по пътя руските летци са имали и приятни изненади, отбеляза Михаил Фарих:

- Когато летяхме край южния бряг на Испания, на един от нас беше съобщено: „на брега край Малага има маяк на брега, минете 300 метра зад него, към плажа, по-ниско и по-бавно”. И ние минахме ниско над плажа, пълен с почиващи и изведнъж видяхме огромен плакат с надпис „Ура!”. Беше ни много приятно.

Още един интересен факт е това, че пилотите
на хеликоптерите, обикаляйки земното кълбо, са изпреварили времето. Както разказа Михаил Фарих, екипажите са се върнали на родна земя 44 дена след старта, но в полета - заради смяната на часовите пояси - всеки ден е ставал по-дълъг, и те са завършили околосветското си пътешествие за 43 дена.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2013_09_15/Okolo-sveta-za-44-dena-4878/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker