Командирът на КИС полк.Шошев - Безценният капитал са хората

Pan.bg 18 сеп 2013 | 09:59 views (4314) commentaries(0)
img Командирът на Стационарната комуникационна и информационна система (КИС) полковник Емил Шошев: Безценният капитал са хората
14.09.2013 | Андрей Рангелов
в.Българска армия

Ред е на високите скорости на обмен на данни, мултимедията и роуминга


- Г-н полковник, по кои основни направления работи Стационарната КИС в момента?
- Стационарната КИС на МО и БА поддържа свързаността и експлоатационната готовност на стационарните комуникационно - информационни възли, осигуряващи щабовете на стратегическо и оперативно ниво, структурите, реализиращи взаимодействието на МО с други министерства и ведомства, структурите за изграждане на Интегрираната комуникационно - информационна система за управление на страната, поддържащи формирования. В ход е въвеждането на новия интернет домеин armf.bg и софтуерните продукти на Microsoft - SharePoint и Lync 2010 от специалистите от Комуникационно-информационния център (КИЦ). Представянето им се състоя неотдавна.

- Имате ли достатъчно финансиране за реализация на проектите?
- Стационарната КИС е второстепенен разпоредител с бюджетен кредит и е обособена в отделна програма. Това ни даде възможности по-бързо и гъвкаво да осигуряваме военните формирования с всички класове материални запаси и активи.
Определят се приоритетите, стоящи пред Стационарната КИС и активно се работи по тяхното реализиране. В началото беше трудно. Отговорностите са големи. Считам, че се справяме успешно.
Колкото до развитие на свързочната система, този процес е по-дългосрочен, свързан е с инвестиционната политика на МО и е обособен в отделна програма под юрисдикцията на дирекция „КИС” в Щаба на отбраната, но с дейното участие на експерти от Стационарната КИС и под личното ръководство на директора на дирекция „КИС” бригаден генерал Христо Тихинов.

- Какви други новости може да стартират в близко бъдеще?
- Предстои въвеждането на информационната система „Логистика на БА” , която се администрира и менажира от КИЦ. Въвеждат се нови модули на информационна система „Труд и работна заплата”, която също е дело на КИЦ. Модулите са: „Описи и придружителни писма за изплащане на парични обезщетения от ДОО” и „Платежни нареждания”.
Чрез разширението на класифицираната мрежа на НАТО до формированията на видовете въоръжени сили се замениха използваните досега 2 Mbps трънкове с 10 Mbps IP свързаност между България и КИС-мрежите на НАТО. С инсталирането на новите IDP (Intrusion Detection and Prevention) устройства на НАТО-мрежата се създаде възможност за наблюдение, обработване и анализиране на събраната информация от терминала в КИЦ.
Перспективите за развитие на Военната мобилна мрежа са
насочени към по-високи скорости за обмен на данни и предоставяне на мултимедийни приложения. Разработен е нов пакет от стандарти под общото наименование TETRA 2, който обединява стандартизираните технологии за обмен на данни - TETRA Advanced Packet Service (TAPS) и TETRA Enhanced Data Service (TEDS).
В пакета от стандарти TETRA 2 са заложени и подобрения, свързани със спектралната ефективност, радиуса на покритие на една базова станция (увеличаване над 58 км, заложени в TETRA 1), капацитета на мрежата, времето за свързване и други. В стандарта е заложена и възможност за роуминг в мрежите GSM и 3G чрез използване универсален SIM модул и използване на съвместими за тези мрежи гласови кодеци.

- Кои са основните трудности пред Стационарната КИС? Случват ли се често аварийни ситуации? Има ли кражби на кабели по трасетата?
- Трудностите, с които се сблъскваме са рутинните за Българската армия. Като пример може да бъде изтъкнат недостигът на финансови средства и намаления личен състав за сметка на обема от задачи, които изпълняваме. Но смея да заявя, че успяваме да повишим бойната готовност на формированията и да съхраним работоспособността на КИС, нивото на професионализма и отговорното отношение към работата. Разполагаме с най-важното - все още подготвени военнослужещи, и сме длъжни да го използваме в името на бъдещето на Свързочни войски и органите по КИС.
Дали имаме аварийни ситуации? Те са ежедневие. Ние осигуряваме всички военни формирования в БА и всекидневно личният състав от формированията на Стационарната КИС трябва да се справя с различни проблеми и да ги отстранява.
А кражбите на кабел, за съжаление се случват. Това ни създава допълнителни проблеми. Вземат се нужните мерки, но крадците стават все по-изобретателни.

- Какви стимули се използват в Стационарната КИС, за да бъдат мотивирани хората и да не се изкушават да напускат строя заради по-високото заплащане в гражданския IT-сектор?
- Всяка организационно-щатна структура има една основа – създадена е от хора, функционира с връзки между хората и работи за хората. Хората от Стационарната КИС са безценният й капитал.
Имам честта да работя с изключително добре подготвени специалисти. С голямо задоволство откривам, че професионализмът, отговорното отношение и високото ниво на компетентност в изпълнението на задачите продължават да бъдат отличителните черти, които характеризират най-точно специалистите ни.
Също така е вярно, че понякога трудностите идват в повече. Регистрират се случаи на напускане на военнослужещи по собствено желание с или без право на пенсия. Не винаги възнаграждението и допълнителните придобивки са онези фактори, които влияят при вземането на решение за напускане.
Причините са комплексни - промените в Кодекса за социално осигуряване през 2012 г.; неясната перспектива; недобра комуникация; недостатъчните материални и финансови средства за осигуряване на ежедневната дейност; нарушен баланс между личния и професионалния живот и др. Тези проблеми влияят върху мотивацията на личния състав и пораждат чувства на неудовлетвореност и несигурност.
Стационарната КИС се раздели с офицери, офицерски кандидати и сержанти с дългогодишен опит. Факт е, че задържането на военнослужещите е проблем, който се увеличава и струва скъпо. Ние, командирите, не разполагаме с големи възможности да влияем върху този процес. Въпреки това вярвам, че хората ще запазят духа си и няма да позволят трудностите да го сломят.
Стремим се да създаваме условия в изградените екипи да не се нарушава комуникацията вътре в тях и помежду им. За нас е важно да намалим нивото на професионалния стрес и да съхраним професионалната мотивация на хората. Приоритет в работата на командирите и началниците е мотивацията на личният състав за обучение и повишаване на квалификацията и подготовката.

- Какво ще пожелаете на хората от Стационарната КИС за 135-годишнината от създаването на свързочните войски и органите по информационното осигуряване на Българската армия?
- Благодаря на всички, които направиха възможна тази 135-годишнина.
Българските Свързочни войски се изградиха и утвърдиха като основен род войски благодарение на ентусиазма и себеотрицанието на няколко поколения достойни българи.
Изминатият динамичен и нелек път на развитие е белязан с неуморен труд, с напрегнати работни дни и нощи, учения и дежурства. Уверен съм, че благодарение на високия си професионализъм, всеотдаен труд и постоянство, всички, които служат и работят в Свързочни войски - офицери, сержанти, войници и цивилни служители, и занапред ще се справят все така успешно с предизвикателствата на времето и ще осигуряват надеждна и качествена свръзка.
Благодаря им, че изпълняват задачите си с чест! Желая на всички тях и техните семейства здраве, благополучие, силен дух и оптимизъм за да бъдат съхранени добрите традиции! Нека с воля и вяра да постигаме успехи!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка