Компенсационните суми за свободните наеми на военнослужещите остават същите

Pan.bg 11 авг 2010 | 03:57 views (2182) commentaries(0)
img /otbrana.alle.bg/

На военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, на които Министерството на отбраната не може да предложи жилище или жилищно помещение в общежитие и които живеят при условията на свободно договаряне, се изплащат месечни компенсационни суми в размери. Това е записано в новата наредба на МО, която е публикувана в днешния брой на Държавен вестник. Няма промяна нито в категориите на гарнизоните, нито в размера на сумите. За София, Пловдив, Варна и Бургас на тричленно семейство например се полагат 120 лв., за Плевен, Русе, Велико Търново, Стара Загора и Шумен – 80 лв., за останалите областни административни центрове, както и Асеновград, Балчик, Банско, Белене, Дупница, Карлово, Казанлък, Свищов и Троян – 70 лв.

Компенсационните суми се изплащат ежемесечно по местослуженето (местоработата) на военнослужещия или цивилния служител въз основа на заповед на министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице за министерството, на командира/началника на военното формирование, на началника/ръководителя на съответната структура на пряко подчинение на министъра на отбраната, се посочва още в наредбата.

Наеми и за обзавеждане ще плащат военните и цивилни служители в Министерството на отбраната.

Това става ясно от новата наредба на министерството за ползване под наем на жилища от фонда на ведомството, която е публикувана в Държавен вестник, съобщи БГНЕС.

В наредбата са записани две методики и няколко формули, с които ще се образува наема на военните, ако ползват движими вещи.

Така за пълно кухненско обзавеждане, например, ще се плащат допълнително 10 лева, а за частично се прибавят 5 лева. По-скъпо е, ако в жилището има холно обзавеждане. При него се плащат съответно по 12 лева и 6 лева допълнително. За обзаведена спалня или детска стая ще се дават още по 8 и 4 лева.

От наредбата става ясно още, че компенсационните суми за свободните наеми на военнослужещите няма да се променят.

Министърът на отбраната Аню Ангелов съобщи преди месеци, че след като бъдат одобрени промените в наредбата, военнослужещите ще плащат наем в размер близък до компенсационните суми, които получават когато живеят на свободен наем. Средствата ще се използват за поддръжка на сградите и обзавеждането. Според министъра на отбраната във ведомството има 12 000 безквартирни служители, а МО разполага
с 1000 квартири и още 2000, които са в гарнизони, където вече нямаме войска
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка