СЕВ одобри два проекта на позиции на Република България за заседания на Съвета на Европейския съюз

Pan.bg 15 ное 2010 | 20:30 views (1557) commentaries(0)
img Източник: Пресслужба МС

На днешното си редовно заседание членовете на Съветa по европейските въпроси (СЕВ) одобриха два проекта на позиции на Република България за предстоящите заседания на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси и Съвета на ЕС по образование, младеж, култура и спорт.
Съветът на ЕС по икономически и финансови въпроси, който ще заседава на 17 ноември 2010 г. в Брюксел, следва да приеме заключения и Доклада на ЕС относно финансирането за „бърз старт” на борбата с климатичните промени, който ще бъде представен на срещата на Комитета за икономическа политика (КОП) в Канкун (Мексико). В доклада се подчертава, че всичките 27 държави-членки и ЕК ще допринасят за финансирането на борбата с климатичните промени в периода 2010-2012 г. Индивидуалният принос на държавите-членки ще бъде определен на доброволен принцип, като всяка страна и Европейската комисия сами ще определят начина за предоставяне на финансирането. На заседанието ресорните министри ще приемат и заключения на Съвета относно Съвместния доклад на Комитета за икономическа политика и Комитета за социална закрила относно пенсиите, както и Заключения относно статистиката на ЕС. На заседанието ще се проведе ориентировъчен дебат относно предложения за Директива и Регламент на Съвета по отношение на третирането на застрахователните и финансовите услуги за целите на ДДС.
На днешното си, 223-то заседание, СЕВ одобри и проект на позиция на Република България за заседание на Съвета на ЕС по образование, младеж, култура и спорт, което ще се проведе на 18 и 19 ноември 2010 г. в Брюксел. В областта на културата и аудиовизията Съветът ще приеме решение относно определянето на европейската столица на културата за 2015 г. Ще бъдат приети и заключения на Съвета относно: работния план за култура, ролята на културата в борбата срещу бедността, европейското кинематографично наследство и възможностите и предизвикателствата за европейското кино в цифровата ера. В областта на спорта се очаква да бъде приета резолюция относно диалога в ЕС по въпросите на спорта. На заседанието ще бъдат приети и заключения относно ролята на спорта за социалното приобщаване и за ролята на ЕС в международната борба срещу допинга. В областта на образованието се предвижда да бъдат приети заключения на Съвета по следните теми: засилено европейско сътрудничество в областта на професионалното образование и обучение, инициативата
„Младеж в движение”, повишаване на равнището на основните умения на учащите и образованието за устойчиво развитие. Предвижда се в частта от дневния ред на Съвета, посветена на въпросите на младежта, да бъде приета резолюция относно социално-възпитателната работа с младите хора, както и заключения относно достъпа на младежта до култура и относно съществуващите европейски и международни програми на политиката в областта на децата, младежта и правата на детето. В рамките на Съвета ще бъдат проведени и четири дебата на министрите по следните теми: културни и аудиовизуални измерения на цифровата стратегия; социално включване в спорта и чрез спорт; да разчупим порочния кръг на неравенството в образованието; младите хора в градовете на Европа.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка