Интервю на министъра на отбраната Аню Ангелов за предаването „Неделя – 150”

Pan.bg 22 ное 2010 | 18:35 views (4402) commentaries(1)
img http://www.md.government.bg
Водещ: Величко Конакчиев
Водещ: Добър ден на министъра на отбраната ген. Аню Ангелов в студиото на "Неделя 150" часове след Лисабон.
Министър Аню Ангелов: Добър ден.
Водещ: Историческа среща на НАТО.
А. Ангелов: Да, напълно оправдава своето име историческа среща.
Водещ: Аз бих казал, че по-исторически например бяха в 1999 г., 50 години НАТО, обаче тази тежи повече.
А. Ангелов: Не, тя не е свързана конкретно с някаква кръгла годишнина, но по решенията си...
Водещ: Защо е историческа?
А. Ангелов:...по решенията си тя е историческа.
Водещ: Кое да сложим първо - противоракетната отбрана, Афганистан, Русия, България... не, България не...
А. Ангелов: На първо място, беше приета стратегическата концепция, което е изключително важно, за следващия 10-годишен период от дейността на НАТО. На второ място, естествено някои много важни решения, свързани не само с противоракетната отбрана, но и най-вече с поканата към Русия да сътрудничи при създаването на обща противоракетна отбрана.
Водещ: Покана, която бе приета.
А. Ангелов: Която беше приета. И на следващо място, може би трябва да се отбележи и срещата на високо равнище на съвета НАТО - Русия, каквато среща след 2008 г. не е провеждана.
Водещ: Сега, НАТО и Русия вече не са заплаха един за друг окончателно след...
А. Ангелов: Да, това беше категорично отбелязано, че те са стратегически партньори и се търси стратегическо партньорство между НАТО и Русия.
Водещ: И като че ли са на път да го намерят стратегическото партньорство.
А. Ангелов: Да.
Водещ: Добре, сега за България. Все пак ние сме си най-важни тук.
А. Ангелов: Да.
Водещ: ПРО, противоракетната отбрана. Разбирам, че няма да струва скъпо, но какво значи радар или ракети в България?
А. Ангелов: Нищо още не значи. Остава да се разработят и през юни 2011 г. на среща на министрите на отбраната да се утвърдят някои конкретни стъпки по създаването на тази противоракетна отбрана, включително и общото финансиране. На мен ми се струва, че ще зависи от конкретни решения, свързани с географското и физическо разположение на средствата за противоракетна отбрана.
Трябва все пак да напомня, че всъщност става въпрос за едно надграждане на общата система за противовъздушна отбрана на НАТО и това надграждане за Алианса е в рамките на
около 200 милиона евро между 28 страни за 10 години. Естествено, че финансово участие ще има от страна на България, но то няма да бъде значително.
Водещ: Десетки милиони.
А. Ангелов: Да. И, от друга страна, основното, което трябва да се каже тук, че се възприема т.нар. адаптивен фазиран подход на Съединените американски щати по разгръщането изцяло за тяхна сметка, искам да подчертая, на средства за противовъздушна отбрана на територията на страните - членки на НАТО, в Европа и с това всъщност се дава и един солиден принос към общата система за противоракетна отбрана.
Но важно е да се отбележи, че тук общата система за противоракетна отбрана на Европа в рамките на страните-членки на НАТО, защитава не само войските на НАТО, но и самото население, и териториите на страните-членки, и заедно с това то ще става в стратегическо партньорство и сътрудничество с Русия.
Водещ: Добре. Да попитам тогава, при положение, че, както и тук казвате, в студиото на "Неделя 150", НАТО и Русия имат споделена оценка за заплахите, може би нашата система в България... как ще се изгражда, в унисон с руската технология, или и това не се знае?
А. Ангелов: Не, не, не става въпрос за смесване на двете системи, до такава степен за взаимно проникване.
Водещ: Руската технология, която ще покрива...
А. Ангелов: Става въпрос за...
Водещ: ...територията на...
А. Ангелов: Да. Тя има създадена такава противоракетна отбрана, но за част от територията на Руската федерация. Имаше някои предложения, конкретни, от страна на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев, за, дори до известни детайли за т.нар. секторно участие и отговорност на отделни страни за отделни географски сектори. Общо взето, това е само една идея, предстои тепърва да се създава съвместна работна група по противоракетната отбрана, която ще разработи по-детайлно въпросите за нейния строеж.
Водещ: Кога, казахте, догодина, че ще имате среща с вашите колеги именно по този... Юни?
А. Ангелов: Става въпрос за юни 2011 година. Би трябвало да има някакви основни принципи за строителството, за управлението, въпреки че и сега беше утвърден един доклад на тази група за политика и планиране на НАТО. Всъщност докладът беше по ПРО и там на редица въпроси, които вече намират своето практическо реализиране, но поради конфиденциалния характер аз не мога да кажа нещо повече във връзка с този доклад.
Водещ: Добре, последно. Има ли 100-процентова необходимост елементи на тази система противоракетна да бъдат разположени у нас, или може нищо да не се разположи?
А. Ангелов: Не, абсолютно е възможно нищо да не се разполага. Въпросът е, че ние, както знаете, сме включени в общата система за противовъздушна отбрана на НАТО, така че ние ще участваме в т.нар. долен слой, или lower layr така наречен, в общата система за противовъздушна и противоракетна отбрана. Всъщност става въпрос за
едно надграждане, пак повтарям, на общата система за противовъздушна отбрана на НАТО.
Водещ: Добре, сега за Афганистан. Процесът на предаване на властта изтича, мисля, 2014, в Афганистан.
А. Ангелов: Трябва да отбележим, че всъщност...
Водещ: Вие бяхте и скоро, съвсем скоро...
А. Ангелов: Да, съвсем скоро...
Водещ: ...преди дни бяхте... Да.
А. Ангелов:...преди десетина дни. Въпросът е, че се поставя ударението на една съвместна оценка на правителството на Афганистан и на командването на ИСАФ по отношение на условията, които се създават във всяка една провинция. Процесът ще стартира още през пролетта на 2011 година и с един хоризонт от края на 2014 година. Но беше многократно отбелязано, че той не е свързан с определени календарни дати. Всичко зависи от конкретните условия по измерими критерии както за състоянието на местното самоуправление, така и за подготовката и наличието на части на Афганистанската национална армия, така и по отношение на развръщането на местна полиция. Всъщност всички тези критерии ще се оценяват. Трябва да ви кажа, че те варират от провинция за провинция и понякога има и регрес. Общият процес, който се забелязва и беше отчетен в доклада на ген. Петреъс, е, че има прогрес в редица направления по отношение на тази ситуация в Афганистан. И именно това дава и прави възможно започването на този процес, който е също исторически от тази гледна точка.
Водещ: Безспорно.
А. Ангелов: А кога и как, и по какъв начин, кои провинции, всичко това вече ще зависи от конкретната ситуация на самия терен, както се казва.
Водещ: Безспорно, но... колко бяха нашите рейнджъри...
А. Ангелов: Ние в момента имаме 536 души.
Водещ: Има като че ли искане още да пратим, или?
А. Ангелов: Не, то има решение на правителството.
Водещ: Има решение.
А. Ангелов: И това, което отбеляза президентът Първанов, това е, не става въпрос за нови решения, има вече решения, те са в процес, на крайния етап на подготовката и ще заминат в средата на декември месец 2010.
Водещ: Колко?
А. Ангелов: Общо 92 души.
Водещ: Значи ще станат 600...
А. Ангелов: Шестстотин и... шест. Някои от тях не са попълнени поради простата причина, че има и там заболели, които обикновено се връщат в България. По щат са 606, но се очаква всъщност да поемат много важни функции по отношение на подготовката и връзката с отделни части на афганистанската армия в Кандахар и в Кабул.
Водещ: Добре, а, въвеждате специализирани щатни маневрени батальонни групи, така ли, които да участват в задгранични операции?
А. Ангелов: Да, това е... Сега разработваме тази концепция, План за развитие на...
Водещ: Вие сте го казали това на нашите...
А. Ангелов: . . на въоръжените сили. Всъщност основните съединения на Сухопътните войски ще се подготвят и ще имат щатни маневрени батальонни групи, които ще се подготвят съвместно и ще бъдат екипирани, оборудвани с необходимото въоръжение и техника. Отначало ще използваме онова, което е достатъчно боеспособно като техника в рамките на Българската армия, ще използваме и финансовата помощ, която всяка година заделят Съединените американски щати за...
Водещ: Сега нашите миротворци там имат бронирани машини "Хамър" и "Гардиън".
А. Ангелов: Имат "Хамър", "Гардиън"...
Водещ: И какво друго?
А. Ангелов: Имат "Мерцедес" бронирани машини.
Водещ: Но в Съединените щати, не е сключен такъв договор, но ще се сключи, за да ги поддържат, така ли?
А. Ангелов: Не, по принцип за сметка на т.нар. програма FMF, това е финансова помощ, която Съединените щати отделят всяка година, в размер на около 10 млн. долара, ще може всъщност да се поддържат наличните "Хамър"-и и "Гардиън"-и, които са в момента в Афганистан, но, от друга страна, се планира и доставката на ново въоръжение, които, специално за бронирани машини, които са с допълнително усилена броня с цел по-голяма защитеност на личния състав от импровизираните взривни устройства, които са основният начин на борба на организацията на талибаните в Афганистан.
Водещ: Добре, 7 процента от бюджета за отбрана отива за...
А. Ангелов: Да.
Водещ: ...мисията ни в Афганистан. Много ли е, или малко?
А. Ангелов: Осемдесет милиона, да.
Водещ: Ами, как го оценявате?
А. Ангелов: Естествено, че...
Водещ: Не е малко.
А. Ангелов:...не е малко, но ние сме длъжни като страна-членка на НАТО да участваме във всички операции на съюза. И трябва да отбележа, че всъщност въпреки, така, нуждите на местната политика някои страни обявиха, че ще започнат самостоятелно изтегляне на своите части от Афганистан. По време на срещата на високо равнище беше отбелязана привързаността на всички държави, повтарям, на всички държави, към принципа „тугедър ин - тугедър аут”, т.е. заедно...
Водещ: Заедно вътре...
А. Ангелов:...сме влезли, заедно излизаме, да.
Водещ: ...заедно вън. Добре. Сега да ви питам за Бялата книга. Тя беше, Бялата книга за отбраната...
А. Ангелов: Бялата книга.
Водещ:...одобрена от Народното събрание.
А. Ангелов: Бялата книга за отбраната и въоръжените сили е одобрена.
Водещ: Там основното в тази Бяла книга са съкращенията, нали така?
А. Ангелов: Не, основното са много ясна представа за способностите, които трябва да има Българската армия с оглед както на защитата на териториалната цялост на страната, така и по отношение на способностите за подкрепа на мира и сигурността в света, и също така и за подкрепа на българското население при защита от бедствия и аварии. Това са трите основни мисии на Българската армия. Бяха разгледани много подробно възможните сценарии на базата на една задълбочена оценка на рисковете и заплахите и на базата на тези сценарии, за да бъдат успешно те реализирани, успех за България като държава и армия, бяха разработени минимално необходимите отбранителни способности, които трябва да притежаваме. На тази основа бяха взети решения по отношение на преструктуриране и реорганизация на някои съединения и части от Българската армия, както на Сухопътни войски, така и на ВВС, и на ВМС.
Водещ: Вие на празника на Сухопътните войски бяхте с Пета шипченска бригада, наградихте я. Ама да не ви питам ще я съкращавате ли...
А. Ангелов: Да. Аз бях в Плевен два пъти и втория път моето посещение беше насочено към, информиране на обществеността и на военнослужещите за това какво ще става с Пета шипченска бригада.
Водещ: Какво ще става?
А. Ангелов: Няма да има Пета шипченска бригада. Това е нашето решение и въз основа на това решение всъщност няма да има командване на бригадата, но една значителна част от Пета шипченска бригада ще остане такава, каквато е сега, механизираният батальон, зенитно-ракетният дивизион в Плевен, механизираният батальон от Пета шипченска бригада ще остане в Шумен. Само те ще бъдат преподчинени на 61-а и 62-а бригади. Увеличава се техният състав. Те се приближават към т.нар. средна бригада по стандартите на НАТО от 4200-4500 души.
Водещ: Наистина ли сте призовали там тези, които ще бъдат съкратени, да излязат на протести, или това е...
А. Ангелов: Не, не, нищо подобно. Това е едно превратно тълкуване на моите думи. Аз казах, че в рамките на лимитите, определени от Бялата книга за отбраната, с които се ангажира и Народното събрание, ние сме отворени по разработката на Плана за развитие на въоръжените сили, което представлява едно прехвърляне от политически на военно-технически език на Бялата книга, и на тази основа ние сме отворени да обсъждаме, и аз съм набелязал редица срещи в почти всички основни гарнизони, да обсъждаме идеи, предложения, можем да изменим някои числа, които са пак в рамките на тези лимити, определени от Бялата книга. Но не става въпрос за преразглеждане на Бялата книга в никакъв случай.
Водещ: Ясно. Припомнете - 32-хилядна ни е армията сега...
А. Ангелов: Не, 30... значи, сега е 44 хиляди, ще стане 37 хиляди, въоръжените сили, повтарям, въоръжените...
Водещ: Сега колко е?
А. Ангелов: 44 хиляди.
Водещ: И 2014 г. става колко?
А. Ангелов: Към края на 2014 г. трябва да бъдат 37 хиляди, т.е. 7 хиляди души трябва да съкратим, от тях 5700 са военнослужещи на активна служба и 1300 цивилни служители, но заедно с това развръщаме възможност за допълнително окомплектоване на Българската армия с резервисти, 3000-3500 резервисти ще има в Българската армия вместо военнослужещи на активна служба. Това ни дава възможност по-евтино да поддържаме...
Водещ: Това проблем ли е, включването на резервисти?
А. Ангелов: Не, не е проблем, напротив, всяка една армия, особено професионалните армии, определят такъв доброволен резерв, който с много по-малко средства се поддържа в готовност за доокомплектоване на активните сили и средства на армията.
Водещ: И чиновници ще съкращавате, има, има ги още колко...
А. Ангелов: Да, 1300 чиновници има още...
Водещ: Достатъчно ли е това?
А. Ангелов: Както казва Андерс Расмусен, генералният секретар, трябва да отделим мазнините и да оставим мускулите.
Водещ: От, сега ли го казва...
А. Ангелов: Не, това е негов стар израз, той го повтори междувпрочем на срещата. От тази гледна точка и НАТО съкращава своята командна структура, прави я по-ефективна, съкращава и значително броя на агенциите в НАТО, бяха приети също...
Водещ: Расмусен казва ли повече жени в армията? Умножават се, знам...
А. Ангелов: Значи, има специален план за действие, който беше приет на срещата в Лисабон, по отношение на прилагането на резолюция 1325 на Съвета за сигурност на ООН и ние сме в крак с този план за действие.
Водещ: Нямаме генерал...
А. Ангелов: Нямаме генерал. Аз, аз си пожелах и на себе си да...
Водещ: Коя...
А. Ангелов: Тъй като най-старшият в момента е, ако не се лъжа, подполковник...
Водещ: Точно така, аз съм проверил, забравих името.
А. Ангелов: ...да, тоест ще трябва най-напред да произведем полковник и след това да мислим за бригаден генерал.
Водещ: Значи две-три години, три години още?
А. Ангелов: Сигурно.
Водещ: Ще пратим ли петима военни, някъде там, в Сомалия за борба с пиратите, които толкова...
А. Ангелов:...в Сомалия ние сега участваме с двама военнослужещи във...
Водещ: Ще станат пет.
А. Ангелов: ...щаба на операцията на Европейския съюз "Аталанта". И досега не участвахме в операцията пак около Аденския залив на НАТО, наречена "Оушън шийлд", или "Океански щит"...
Водещ: "Океански щит".
А. Ангелов: При това положение сега ще имаме право с решението на правителството до пет военнослужещи, но ние на първо време изпращаме един, който ще бъде на основния кораб, флагманския кораб, откъдето се управлява операцията на НАТО "Оушън шийлд", така че и българското знаме ще бъде на този кораб.
Водещ: Е, надявам се малко да притесним пиратите...
А. Ангелов: Не, с този военнослужещ няма да ги притесним, но например...
Водещ: Не, не, с "Оушън шийлд", с "Океанския щит".
А. Ангелов: Например на заседанието на Съвета НАТО - Русия, един от основните въпроси беше как можем да си взаимодействаме с военноморските сили на Русия по отношение на защитата от пирати в Аденския залив. Така че той ще играе роля този военнослужещ по управлението на силите и средствата на НАТО в залива.
Водещ: Мисля, че по-важните неща . . . не пропуснахме нещо, нали?
А. Ангелов: Бих искал да обърна внимание на така наречения кибернетичен щит, както се изрази президентът Обама на съвещанието на високо равнище. Не трябва да забравяме, че беше приета една много подробна декларация на срещата в Лисабон, също така бяха приети редица документи, един от важните документи, който е до голяма степен и българска заслуга, това е ролята на НАТО по отношение на енергийната сигурност. Досега такъв въпрос не се разглеждаше. По кибер защитата се разработват конкретни планове за създаването на такъв щит.
Водещ: Ние нямаме ли специалисти по кибер?
А. Ангелов: Ние имаме специалисти, ние развръщаме един център за защита на нашите комуникации, който е основата на нова организация, а не с нови сили и средства, и всъщност ние също работим по това направление активно в Българската армия.
Водещ: Е, последно вече, много съм загрижен за военното разузнаване. Говорихте ли с президента Първанов?
А. Ангелов: Не съм говорил с президента точно по този въпрос...
Водещ: Накъде отиват нещата?
А. Ангелов: Нещата отиват на, както каза той, това е едно разумно решение, един от заместник-директорите на...
Водещ: Те двама ли са?
А. Ангелов:...трима са, един от заместник-директорите да бъде изпълняващ длъжността.
Водещ: Натам отиват нещата, но не се знае кой.
А. Ангелов: Аз го знам кой е, но ще го кажа, когато бъде назначен.
Водещ: Защо не сега?
А. Ангелов: Нека да изчакаме още...
Водещ: Колко?
А. Ангелов:...десетина дена, тъй като той трябва, всички заместници трябва да са си на местата, новият заместник сега приема своята служба...
Водещ: Значи, знае се човекът...
А. Ангелов: Знае се човекът, имам решение за това и ще бъде съобщено...
Водещ: До десет дни, даже по-рано...
А. Ангелов:...когато му дойде времето.
Водещ: Да, ама ако бъде в това студио... е, ами, така се казва, когато му дойде времето. Значи и този въпрос ще бъде решен?
А. Ангелов: Аз смятам, че ще бъде решен, може би сега временно, а по-късно и за постоянно.
Водещ: Добре, благодаря ви.
А. Ангелов: Благодаря ви и аз.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Валтимор 22 ное 2010, 23:02
   
  0
   
  0

  Този човек, видно е, че живее вече в друг свят. Цитира президента Обама, говори за срещи по върховете, и същевременно доубива армията ни. Той и за това е сложен, този хасковски циганин.Сега въпросът е, докога ще трае гаврата с войската ни? Защото през 2014 година, а може би и по- рано, когато този мангал няма да е министър, и на негово място ще дойде поредния послушник на американското посолство, с колко ще бъде отново съкратена армията? Много интересно - наистина!Чудя се на партия ГЕРБ и на г-н Борисов. А, бе тъпаци такива, нали точно тези хора, с които сега се гаврите ви избраха на власт, и сега един хасковски циганин, който смени 5 партии работи всъщност за себе си и за циганското си име пред две посолства!!Бойко - тъпи момчета сте и ще го издухате съвсем скоро, защото се хванахте с изметта на обществото, с най-долните кариеристи, които направихте фактори в партията. Настроихте цялата армия и семействата им против партията. Да не говорим за другите слоеве от обществото.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker