Южна Корея получи три изтребителя F-15K

Pan.bg 10 дек 2010 | 17:46 views (2069) commentaries(0)
img AEX.ru

Компанията Boeing предаде на Южна Корея втората партида от три F-15K Slam Eagle, съобщава Defense Aerospace. Първите три изтребителя бяха доставени през септември т.г. До края на 2012 година ВВС на страната ще получат останалите петнадесет самолета. Сделката за доставка на 21 изтребителя F-15K на стойност около 2.3 милиарда долара е сключена през 2008 година. Това е вторият етап от програмата F-X за превъоръжаване ВВС на Южна Корея. В рамките на първия етап военновъздушните сили получиха 40 изтребителя F-15K, последният от които бе предаден през октомври 2008 година.
image
През 2011 ще стартира последния етап от програмата F-X, в рамките на която ВВС на Южна Корея ще обяват конкурс за доставка на 60 изтребителя. Предполага се, че основната цел на този етап е закупуването на Lockheed Martin F-35 Lightning II. Boeing е обявил плановете си за участие в тендера със стелт модификацията на F-15 - F-15 Silent Eagle. При него се използват материали и технологии както при останалите стелт изтребители, въоръжението е във конформни оръжейни контейнери, поставяни на мястото на конформните горивни резервоари, има по-съвременна авионика и нова РЛС. Ефективната площ на разсейване в предна проекция е аналогична на F-35. Boeing представя самолета като по-евтина алтернатива на F-35.
F-15K е предназначен за нанасяне на удари по отдалечени цели, като бойният му радиус е 1800 км. Може да носи ракетно и бомбово въоръжение с маса над 10 тона, като максималната скорост на полета е до 2500 км/ч.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка