Завършен е първият етап на изпитанията на вертолета X3

Pan.bg 11 дек 2010 | 16:38 views (1871) commentaries(0)
img AEX.RU

Компанията Eurocopter завърши първия етап на изпитанията на високоскоростния хеликоптер X3, който в бъдеще може да стане конкурент на американския Sikorsky X2. В първият си полет X3 е развил скорост 333 км/ч, издигнал се е до височина 3800 м и е изпълнил различни маньоври, включително и рязък завой с крен 60 градуса. Скоро ще започне втория етап на изпитанията, като основна цел е достигане скорост 405 км/ч. Всички изпитания на Х3 се извъшрват в Южна Франция на военния полигон в Истър. Първият полет на вертолета Х3 е изършен на 6 септември 2010.

Х3 е изпълнен по схема на винтокрил с един носещ винт и две витла в краищата на крилата. Едно от различията от класическата схема е голямата хоризонтална част, благодарение на която вертолетът съчетава качествата на самолет и апарат с вертикално излитане и кацане.
Според компанията Eurocopter новият скоростен вертолет може да се използва в продължителни операции по търсене и спасяване, въздушно патрулиране на крайбрежните зони и граници, транспорт на хора и товари и медицинска евакуация.

Междувременно в средата на октомври компанията Sikorsky обяви намеренията си да създаде високоскоростен разузнавателно-ударен вертолет S-97 Raider на базата на експерименталния Х2. Първият прототип ще бъде готов след около 50 месеца. В хода на последните експериментални полети през септември 2010 Х2 постигна скорост 460 км/ч.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка