ВИП ден на полигона "Ново село"

Pan.bg 08 окт 2009 | 21:47 views (3159) commentaries(0)
img Д.Ставрев, сп."Клуб ОРЪЖИЕ"

Днес, 8 октомври 2009, на полеви учебен полигон "Ново село" край Сливен бе деня за високопоставени гости (DVDay). С вертолети Black Hawk пристигнаха посланика на САЩ в България, ген. Хам, командващ на Сухопътните войски на САЩ в Европа (СВСАЩЕ) и на 7-ма американска армия, офицери от Joint Task Force East (командването на СВСАЩЕ за България и Румъния. С два вертолета Cougar (бордове 701 и 707) пристигна министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната Николай Младенов, началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов, офицери от ЩО и ЩП СВ.

Сред кратък брифинг за целите и резултатите от обучението пред гостите и медиите бе демонстриран епизод "Отблъскване и унищожаване на взезапно появила се група на противника в открита местност". Сигналът за нея бе подаден до командира на 3-та рота от 5-та мех. бригада на СВ на България и 2-ра рота от 2-ри кавалерийски полк "Страйкър" на СВСАЩЕ. Вертолет Black Hawk разузна обстановката, докато двете роти се изнесат в района на навлизането. Американските БТР Stryker откриха задържащ огън, а екипажите им се спешиха и откриха огън от леко стрелково оръжие. В това време нашите БМП-23 излязоха във фланг на противника и откриха огън от бордовите оръдия. Пехотата се спеши и доунищожи врага с атака във фронтален строй. В края на действията американските Stryker прочистиха местността за оцелели нападатели.

В края на посещението стана ясно, че догосина за участие в обучението са изявили желание да участват Сърбия и Украйна. Предвижда се полигона да се разшири и от 1100 души да побира 2500, като и да може да се тренира с повече техника.

image

Борд 701 лети, явно е минал успешно регламентните прегледи
image

image

image

image

image

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker