Разследване! Как Лозан Панов оправда мутрата Данчо Гиздов за брутално изнасилване

Pan.bg 11 май 2017 | 15:50 views (2418) commentaries(0)
img
blitz.bg

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който често говори за двойни стандарти в съдебната система и неведнъж открито атакува членовете на Висшия съдебен съвет, никога не е показвал белстящ морал поне що се отнася до съдебните решения, поставени от него, пише в свое разследване в. "Уикенд".

Сред най-скандалните случаи за липса на адекватно правосъдие от страна на Лозан Панов е процесът за изнасилване срещу именития гангстер Йордан Гиздов - Данчо Малкия. Именно след това дело, водено през 2004 г., Лозан Панов забогатява рязко, за да се превърне в най-заможния магистрат в България в наши дни.

Изданието припомня позабравеният съдебно-криминален трилър с участието на Йордан Гиздов и помилвалия го със смехотворна присъда съдия Лозан Панов. Името на Йордан Гиздов навярно е непознато за по-младите, но в зората на демокрацията рецидивистът от софийския квартал "Дружба" бе ключова фигура в ширещата се организирана престъпност. Ползва се с репутацията на истинско страшилище и ходи опасан с два ножа и пистолети. Именно заради него и неговия съратник Цветан Божков избухна гангстерската война между борци и каратисти, след като на 11 януари 1994 г. в "Дружба" се разигра кървава престрелка. Битката завърши с три трупа на място, а Цветан Божков почина във Военна болница от огнестрелни рани. Йордан Гиздов, известен в ъндърграунда като Данчо Малкия, обаче така и не получи обвинение, макар според свидетели да бе застрелял поне един от тримата убити. В следващите години Данчо Малкия бе дясна ръка на Иво Карамански, а след това мина в лоното на ВИС-2 и бе сред приближените на Косьо Самоковеца.

На 10 юни 2002 г. Данчо Гиздов кръстосва с тузарски "Мерцедес" и охранители си софийските улици, когато погледът му спира върху красиво момиче с къса жълта пола в квартал "Левски". "Ей, тая е страшна", отсича Данчо, сваля прозореца на колата и й подвиква да отиде с тях на кафе. Тя естествено се прави, че не ги забелязва и забързва. Бандитите обаче отвличат младото момиче. Часове по-късно Йордан Гиздов, Валентин Николов и Цветко Ненов са арестувани, след като един от очевидците подава сигнал в полицията. По-късно 22-годишната Мария Петрова пуска жалба за изнасилване. Според разказа й тя е била изнасилена в мерцедеса първо от Гиздов, а след това
от Валентин Николов. Ден след изнасилването престъпното трио е арестувано, а делото е разпределено при младия и обещаващ съдия от Софийския градски съд Лозан Панов. Повдигнати са обвинения за отвличане и изнасилване, а според закона подобно дръзко престъпление се наказва със затвор между 8 и 15 години. Гиздов, Николов и Ненов са тикнати в следствения арест, а в този период главен секретар на МВР е Бойко Борисов, който произнася знаковата реплика "Ние ги хващаме, съдиите ги пускат". Гневът на Борисов е насочен към решение на тогавашния магистрат Лозан Панов, който пуска под домашен арест рецидивиста Гиздов, тъй като здравето му уж било силно разклатено. Как и защо Лозан Панов разрешава на мастит и доказано опасен гангстер да напусне ареста, отговор до ден днешен няма.

Според мълвата Данчо Малкия е изваден от ареста от Косьо Самоковеца. "Косьо разправяше, че е платил 100 000 евро за свободата на Данчо Малкия. Парите дал през лятото на 2002 г. чрез известен адвокат, а те трябвало да стигнат до Лозан Панов, който тихомълком да пусне на свобода Гиздов. След като Косьо Самоковеца е убит в Амстердам, а Йордан Гиздов вече не може да бъде открит от правосъдието, Лозан Панов отсъжда, че опасният гангстер не е изнасилил момичето. Срамната история с Данчо Малкия постави началото на възхода на Лозан Панов. През 2007 г. Лозан Панов успява да се изтреля към върховете на магистратския елит и през 2007 г. оглавява Софийския административен съд, а след това бе назначен на щат във Върховния административен съд.
На 2 февруари 2015г. 17 членове на Висшия съдебен съвет избраха Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд, игнорирайки сигналите за негови корупционни действия и смущаващо имотно състояние.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker