Обзор на конфликта в Либия –осемнадесети ден

Pan.bg 07 апр 2011 | 17:56 views (5402) commentaries(0)
img pan.bg
На брифинг на НАТО от 5 април за първи път са дадени някои детайли по операцията „Обединен защитник” ( Unified Protector). Става ясно какви проблеми среща НАТО при нанасяне на удари по земни цели след като пое командването и контрола върху операцията. Разбира се намаленият брой атаки и предпазливостта не се дължат на оттеглянето от операцията на американските ударни самолети или поне не изцяло. Авиацията на Франция, Великобритания, Канада, Дания, Белгия и Норвегия изпълнява удари по земни цели и при необходимост и други страни биха могли да допринесат към това. Основният проблем на алианса е, че неговите самолети действат в типична обстановка на сценарий на взаимодействие със сухопътни войски (TIC - Troops In Contact), но в случая в Либия няма свои сухоземни части, както и не ефективен директен контакт с бунтовниците. Да нанесеш удар от въздуха, без да има кой да ти каже какво точно трябва да се порази и какво не – е изключително трудно и опасно. Най-важните моменти от пресконференцията:
1. Налагане и наблюдение на спазване на ембаргото за внос на оръжие в Либия, като част от операцията„Обединен защитник” , започна на 23 март 2011 и включва 18 кораба от 9 държави, както и самолети за морско патрулиране. Към вчерашна дата са проверени общо 76 кораба, като до сега не са открити нарушения.
2. Операцията по налагане на забранена за полети зона е в действие и няма случай на полет към и от Либия без разрешение. От средата на март няма извършени полети и от либийските ВВС.
3. За защита на цивилните граждани и населени места на осемнадесетия ден (ден 18 от конфликта в Либия) са извършени 14 атаки от самолети на НАТО по земни цели – системи на ПВО, складове за боеприпаси,танкове и бронирани машини в района на Мисрата. В околностите на град Брега е унищожена система за залпов огън.
4. Продължават хуманитарните операции.
От поставените по време на брифинга въпроси става ясно, че НАТО управлява само тези самолети и кораби, които формално са предадени. Действията на останалите, които са под национално командване (американските БЛА и десантни кораби, френската авиационно-морска група /самолетоносач, кораби , подводници и 16 самолета/ и др.) се координират с НАТО. Но всеки удар по земна
цел се провежда под командване и контрол на НАТО.
След смяна на командването оперативното темпо не намалява: след поемане му от НАТО са извършени 851 самолетоизлитания и са изпълнени 334 полета за действия по земни цели.
НАТО като организация не е контактувала с Преходния национален съвет на Либия, дори и след като Франция, Катар и Италия го признаха.
Войските на Кадафи промениха тактиката – използват леко въоръжение на предна линия, а тежкото е във „втори ешелон” или в населени райони. Така НАТО, дори без да нанася удари, предотвратява използване му срещу цивилното население. Според оценка на НАТО 30% от способностите на силите на Кадафи са елиминирани от нанесените до сега удари.
НАТО осигурява оръжейното ембарго по въздух и море, но по суша то зависи основно от граничещите на Либия държави.
Приоритет на НАТО за момента е град Мисра. Там силите на Кадафи използват „човешки щитове”, а танковете му са разпръснати в населени райони.
Американците оттеглиха ударните си самолети, но Великобритания взе решение да отдели 4 от шестте си изтребители Typhoon за използване за удари по земни цели.
http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_missions-du-05-avril-5.jpg http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_missions-du-06-avril-2011-6.jpg
Информация от други източници:
От брифинга на Пентагона става ясно, че:
От начало на операцията срещу Либия на 19 март бойната авиация на САЩ е изпълнила приблизително 1600 самолетоизлитания, от които 600 са били за действия срещу земни цели.
Според арабската медиа Al Jazeera бунтовниците са поискали разрешение от НАТО да използват пленените от тях самолети МиГ и вертолети, но им е отказано.
Действия на авиацията на 4 и 5 април (18 часа на 4 до 18 часа на 5 април):
- Италианските самолети са изпълнили 8 мисии, във всяка от които са участвали по два изтребителя:4 с Harrier от самолетоносача Garibaldi, 3 с Tornado и една с Eurofighter Typhoon.
- Холандските изтребители са изпълнили 4 задачи, като са изстреляли 8 ракети и точни управляеми бомби PGM по оръжеини складове южно от Сирт. Досега са извършили 58 мисии и са хвърлили 134 бомби.
- Франция е използвала сборни групи изтребители Rafale / Mirage 2000D, поддържани от два C-135, както и Rafale / Super Etendard, а така също и E-2C Hawkeye и E-3F. От базата в Souda френските ВВС са изпълнили 3 задачи съвместно с Mirage 2000-5 от ВВС на Катар.
- Шведските изтребители до сега не са изпълнявали задачи поради проблем със стандарта на наличното в италианска база реактивно гориво.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker