На Велика събота Свещеният огън пристига от Йерусалим с правителствен самолет

Pan.bg 23 апр 2011 | 12:33 views (1858) commentaries(0)
img mediapool.bg
В днешната Велика събота църковно-държавна делегация ще донесе Свещения огън отЙерусалим около 20.00 часа на правителствения ВИП на летище "София", съобщи БТА, като се позовава на информация от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

В делегацията са Пловдивският митрополит Николай, Знеполският епископ Йоан - викарий на патриарх Максим, игуменката на манастира в Банкя, като лично премиерът Бойко Борисов бил разрешилза пренасянето на Свещения огън от Йерусалим да се използва правителственият самолет "Фалкон".

Българската делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Свещеният огън, наричан още Благодатен. На Велика Събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Великденското богослужение от църквата на Божи гроб в Йерусалим се предшества всеки Великден от т.нар. слизане на Небесния огън, наричан още Свещен или Благодатен, в параклиса, издигнат на мястото, където е бил погребан Христос.

Според православното вярване този огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

"Слизането на Небесния огън" е смятано за едно от големите чудеса в света. Вярва се, че огънят "идва" след молитва на Йерусалимския патриарх.

Свещеният огън ще се пренесе от Йерусалим у нас за седма поредна година. На летището митрополити и свещеници ще вземат част от огъня, за да го отнесат в своите епархии за вечерното богослужение за Великден. Частица от огъня ще бъде отнесена същата вечер и в българския манастир "Св. Георги Зограф" на Атон.

В София от летището огънят ще бъде занесен в параклиса в сградата на Светия синод, където с литийно шествие ще бъде внесен на вечерната пасхална служба в храма "Св. Александър Невски".

В 23.30 часа в катедралния храм "Св. Александър Невски" започва пасхалното богослужение за Възкресение Христово - Великден, което ще се води от патриарх Максим.

За първи път след 618-годишно прекъсване гражданите и гостите на Велико Търново ще посрещнат тази нощ големия християнски празник Възкресение Христово край
Патриаршеската църква "Възнесение Господне" в средновековната крепост Царевец.

Според историците последната Великденска литургия на Царевец е била отслужена от Патриарх Евтимий преди падането на столицата Търновград под турско робство през 1393 г.

Поради това, че след реставрацията през 80-те години на миналия век Патриаршеския храм не е осветен по каноните на Българската православна църква заради несъгласието на Светия синод със съвременните стенописи, Великденското пасхално богослужение ще се проведе на площадката пред храма.

След церемонията литийно шествие ще потегли от крепостните стени до катедралния храм "Рождество Богородично", където великденската литургия ще продължи.

Безпрецедентни мерки за сигурност ще осигуряват безопасността на миряните по време на церемонията.
През тази година датата на Великден съвпада и заедно празнуват източноправославни, католици и арменци.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker