Правителството решава дали да приемаме американски военни самолети

Pan.bg 10 май 2011 | 18:51 views (1728) commentaries(0)
img svodka.start.bg

Правителството ще гласува утре проект на решение за възможността американски военни самолети да кацат на наши бази. За LiveNews от Министерството на отбраната обясниха, че става въпрос за самолети цистерни, които се използват от американската армия за презареждане на транспортни самолети, използвани за мисията в Афганистан. Причината да се стига до използването на наши военни бази е, че досега използваната от американците база „Инджирлик" в Турция ще бъде затворена временно заради ремонт. Ако правителството разреши кацане на цистерните у нас, от възможността ще се възползват четири от тези самолети.

На проведеното на 19 април заседание на съвместна българо-американска комисия за сътрудничество в областта на отбраната беше обсъдена възможността американски военни безпилотни самолети да използват наши военни летища. Идеята е свързана с използването на военни съоръжения при съвместни учения между българските и американските въоръжени сили. То може да бъде изпълнено като анекс към подписаното през 2006 година споразумение за сътрудничество между правителствата на двете страни. Според него американските военни могат да използват така наречените съвместни съоръжения, каквито са учебният полигон „Ново село", включително складовите съоръжения в Айтос, военновъздушната база „Безмер" и военновъздушна база „Граф Игнатиево". Вероятно това ще са и пистите, които ще могат да се ползват от американците за базиране на безпилотните им самолети както за поддръжка, така и в рамките на съвместни учения.

Все още не е ясно какви точно ще бъдат американските самолети, които ще приемаме на наша територия. Безпилотните самолети се използват успешно от американските въоръжени в Афганистан, като техните задачи не се ограничават само до разузнаване – тези самолети могат да обстрелват и наземни цели.

Според плана за развитие на въоръжените ни сили, който беше приет от правителството миналата година, армията ни трябва да започне да използва за разузнаване и указване на цели безпилотни минисамолети, като това трябва да стане до 2018 година. В този смисъл предложението от американска страна най-вероятно ще бъде прието и това ще даде възможност за пряко обучение на наши военни за работа с технология от този тип.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker