САЩ за Борисов: Да не забравяме с кого си имаме работа

Pan.bg 26 май 2011 | 21:08 views (1843) commentaries(1)
img "Ние трябва да продължаваме да го бутаме в правилната посока, но никога не трябва да забравяме с кого си имаме работа" - това е заключението на дипломатически доклад, посветен на Бойко Борисов, изпратен от посланик Джон Байърли на 9 май 2006 г.
[06SOFIA647] [Превод на български] Докладът е със степен на конфиденциалност СЕКРЕТНО//НЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ и е цитиран от сайта "Бивол", който препубликува документи на Уикилийкс.
Над тази степен са само грамите ТОП СЕКРЕТНО, с които Уикилийкс не разполага. Причините за класифицирането са с код 1.5 (b,d), което означава, че в доклада са използвани конфиденциални източници.
Грамата има и друга особеност. Тя е една от малкото в масива от 978 доклада от София, прегледани и одобрени едновременно от политическия съветник, военния съветник и съветника по сигурността на американското посолство, както и от посланик Байърли. Всички тези атрибути я превръщат в неоспорим и фундаментален документ, който разкрива образа на българския премиер в очите на водещата държава в света.
"Мръсотията"
Така е озаглавил Байърли раздела, резюмиращ криминалното минало на Бойко Борисов.
Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с "Лукойл" и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Смята се, че той е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства - Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, обвинена в пране на пари.
Говори се, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още Пашата)."
Вторият параграф от "Мръсотията" е специално посветен на връзките на Борисов с Валентин Златев - директор на "Лукойл България": Борисов поддържа тесни финансови и политически връзки със Златев - изключително влиятелен политически брокер и политически кукловод. Лоялността му (и неговата уязвимост) към Златев, играят голяма роля в процеса на взимане на политически решения на Бойко Борисов.
Кметът (става дума за Борисов, докато беше кмет на София) ангажира „Лукойл" в множество публично-частни партньорства, откакто е на власт: "Лукойл" се ангажира да дари асфалт за поправката на столичните улици, да се грижи за паметника на съветската армия и да финансира жилищно строителство за малоимотните. Като насрещен жест, Борисов съдейства за
предоставяне на общинска земя за изграждане на нови бензиностанции на "Лукойл".
Въпреки че сделката изглежда "танто-за-танто", публичните договорки на Борисов с „Лукойл" са само една страна на неговите много по-дълбоки и по-широки бизнес взаимоотношения със Златев, информация за които получихме по други канали", пише още посланикът.
От грамата се разбира също така, че Борисов твърде често се среща с представители на руското посолство, но избягва да афишира това, докато в същото време "често парадира с близките си връзки със службите за сигурност на Запад, включително и тези в САЩ."
Докладът анализира особеностите, слабостите и качествата на бъдещия премиер: Егото на Борисов може да е най-силният ни лост за влияние върху него - той жадува за международно внимание и особено цени одобрението на САЩ".
Неформалният (по онова време) лидер на ГЕРБ съвсем директно се е пазарил с американците за политическа подкрепа на парламентарните избори, като благодарност за проамериканските си позиции.
"Ще сваля правителството, след като се договорим за базите", бил предложеният директно бартер, който впечатлил американците.
За да се направи на лоялен, той категорично обещал да унищожи партия "Атака". Въпреки това новата политическа звезда на България си остава човек с "улично образование", твърде повърхностен и "с малък диапазон на внимание", което го кара да не се задържа дълго на една тема и да "крачи напред-назад из кабинета си, като тигър в клетка".
Не е пропусната неговата особена чувствителност и непоносимост към всякакъв вид частна или публична критика. Една от основните егоцентрични слабости на премиера е да си прави реклама. Анализът в грамата издава негативна оценка.
"Борисов безсрамно си правеше реклама като главен секретар, умело комбинирайки влиятелни контакти със собствениците на медии и по холивудски перфектните си медийни инстинкти, за да осигури благоприятно отразяване, върху което се базира имиджът му".
Споменава се, че лично той е изградил стройна машина за ПР, с която да гради публичния си образ. Български журналисти обаче не са спестили в частни разговори пред служители в посолството истината, че спрямо тях се прилага методът на "моркова и тоягата". Борисов или плащал в брой, за да бъде хвален в медиите, или директно заплашвал непослушните.
Като цяло Бойко Борисов е оценен като вероятен политически лидер, който единствено може да разруши статуквото на Тройната коалиция. Според грамата обаче той остава "непредсказуема личност с необуздани политически амбиции".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  apolo75 26 май 2011, 21:50
   
  0
   
  0

  Москва не си оставя хората в калта. тиквата с криминалното си минало е лесен за манипулиране, а руснаците редовно му промиват празната кратуна в хотелчето на валентин златев. Чао.....

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker