Братовчеди укрепват семейната власт в Иракски Кюрдистан

Pan.bg 12 юни 2019 | 18:25 views (426) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Мая Джебейли, Франс прес

Двама братовчеди оглавиха Иракски Кюрдистан - Нечирван и Масрур Барзани. Идването им на власт по демократичен начин, затвърждава "монархическото" управление на автономния регион, ръководен вече десетилетия от два съперничещи си клана, смятат експертите.

Новият президент е племенник, а новият премиер на Кюрдистан - син на историческия лидер Масуд Барзани. Независимо от смяната на поколенията сянката на бившия кюрдистански президент, властвал над региона от създаването на поста през 2005 до референдума за независимост през 2017 г., все така ще витае над кюрдската политика, добавят същите аналитици.

В понеделник 52-годишният бивш министър-председател Нечирван Барзани, който е и зет на Масуд Барзани, положи клетва като президент. На другия ден 50-годишният Масрур Барзани, шеф на кюрдските служби за сигурност, бе назначен на премиерския пост.

Дядо им Мустафа Барзани е основал първата партия в Иракски Кюрдистан - Демократичната партия на Кюрдистан (ДПК), спечелила с разгромен резултат изборите през 2018 г., получавайки 45 от общо 111 места в парламента. Днес "фамилията Барзани набира все повече сила" в органите на властта, посочва Камал Чомани от Института за близкоизточна политика "Тахрир". "Те знаят, че няма как да наложат по законен път монархия в Ирак или в Кюрдистан, но всъщност са установили такава", твърди той пред АФП.

"Истинският шеф"

Според Меган Конъли, експерт по Иракски Кюрдистан от Ню Йорк, политическият център на тежестта дори се е изместил от официалните институции към неформалните и семейните среди. "Главната квартира на Барзани се наложи като алтернативна институция и днес това още повече бие на очи", уверява тя пред АФП. Така официалните президентски пълномощия се стесняват и "ще е трудно за Нечирван Барзани да излезе от сянката на Масуд Барзани", който все още е лидер на ДПК.

Още през март Нечирван Барзани заяви в интервю за онлайн изданието "Ал Монитор", че Масуд Барзани остава "истинският шеф" и "единственият човек, който не може да бъде изтласкан от сцената" на кюрдската политика. Символично изглеждаше в понеделник, че веднага след клетвената церемония на Нечирван Барзани чичо му пръв се качи на сцената, за да произнесе реч. Изпреварвайки примерно новия президент и президента на Ирак. Освен с невидимото присъствие на семейния патриарх двамата нови управници ще трябва да се съобразяват и с вътрешните съперничества.

"Нечирван и Масрур Барзани ще останат
единни в борбата с предизвикателствата, идващи отвън, но вътрешните им конфликти за власт и активи ще се изострят все повече в богатия на петрол регион", смята Чомани. И тогава Масуд Барзани ще може да се наложи като арбитър, додава Меган Конъли.

Клановата или семейна структура на властта впрочем не е запазена марка на ДПК. Основният й съперник, Патриотичният съюз на Кюрдистан (ПСК), чийто лидер бе покойният иракски президент Джалал Талабани, действа по същия начин, напомнят експертите. Синът на Джалал, Кубад Талабани, между другото бе вицепремиер на Нечирван Барзани. И според наблюдатели може да запази своя пост.

"Едно голямо семейство"

Политическата вражда между клановете Барзани и Талабани датира от десетилетия и съперничеството им е причинило дори гражданска война, взела хиляди жертви през 90-те. В наши дни по-старото поколение "сяда на масата и предава щафетата на деца и внуци". Дори да са от съперничещи лагери, кюрдските политици са "нещо като едно голямо семейство", обяснява Меган Конъли.

Чувството, че двете големи семейства обсебват цялата политика, роди през последните години ред малки опозиционни партии. Сред тях е и "Ново поколение", излязла последна на кюрдската политическа сцена, но постигнала пробив на изборите и в Ербил, и в Багдад. "Назначаването на Масрур Барзани за премиер е последен щрих от установяването на фамилна власт в Кюрдистан по демократичен път", смята и Саркаут Чемседин, депутат от "Ново поколение" в централния парламент в Багдад.

По думите му липсата на съревнователно начало е знак за "опасна нормализация". Иракските кюрди, заявява той през АФП, "са деморализирани, уморени от политики и поляризация". С течение на времето обаче според него ще стават все повече несъгласните, искащи да излязат извън рамките на антагонизма между Барзани и Талабани. "Мисля, че промяната ще дойде така", заключава той. /БТА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка