Русия е напът да надмине Саудитска Арабия по запаси от пари в брой и злато

Pan.bg 19 авг 2019 | 02:12 views (455) commentaries(0)
img
banker.bg


За първи път от осем години насам общите запаси от пари в брой, злато и други ценни книжа на Банката на Русия са на път да надминат тези на Саудитска Арабия, подчертавайки предимството на Кремъл в преговорите между големи производители на петрол, съобщава Bloomberg.

Докато Саудитска Арабия източва резервите си за покриване на социалните разходи на фона на ниските цени на петрола, Русия затегна бюджета си и вече излиза на излишък на фона на страховете от нови санкции. Така Москва се превръща във все по-решителен глас в дискусиите с Организацията на страните износителки на петрол. „ОПЕК вече не може да игнорира Русия заради ключовото й значение като износител на петрол и като икономика“, каза Елина Рибакова, зам.-главен икономист в Института за международни финанси във Вашингтон.

Цената на петрола от сорта Brent се понижи с над 20% от април насам до около 57 долара за барел, много под нивата, които повечето държави от ОПЕК, включително Саудитска Арабия, трябва да покрият. Групата и нейните партньори обещаха през декември да намалят ежедневната продукция, но не е ясно дали Русия, най-големият партньор извън ОПЕК, ще даде съгласие за нови ограничения. Президентът Владимир Путин посочи, че е доволен от цените, близки до сегашните.

Руските резерви набъбнаха с 45% през последните четири години до общо 518 милиарда долара през юни. Саудитска Арабия следва обратната траектория, като резервите падат до 527 милиарда долара до юни, тъй като Кралството харчи пари, натрупани, когато цените на петрола бяха по-високи.

Резултатите показват, че е много вероятно Русия да прескочи Саудитска Арабия и да заеме четвъртото място в света по размер на резервите. Запасите на Саудитска Арабия вероятно ще продължат да падат, тъй като търговската война тежи върху глобалния растеж и върху цените на петрола.

Русия, която сега пресмята в бюджета цена на петрола от около 40 долара за барел, около половината от прогнозата на Саудитска Арабия, вероятно ще продължи да трупа средства за "черни дни". Неотдавнашните санкции на САЩ, които блокират покупката на руски дълг в чуждестранна валута, дават на Русия още една причина да натрупа пари в брой.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker