Ковчежникът на Ватикана е осъден за педофилия, но още е кардинал: какво следва

Pan.bg 21 авг 2019 | 15:36 views (330) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Бившият ковчежник на Ватикана Джордж Пел ще остане в затвора за поне още три години, след като втора съдебна инстанция го призна за виновен в педофилия. Но ще остане и кардинал, докато Ватиканът не проведе свой вътрешен процес.

Разкритията за педофилите в католическата църква разтърсиха институцията в последните години. Ето как се разви процесът на най-високопоставения католически духовник, осъден за такива престъпления... и как започна всичко.

Какво е правил архиепископът

Пел е насилвал сексуално две 13-годишни момчета от църковен хор в Австралия в края на 90-те. По това време той е бил архиепископ на Мелбърн. Едното от момчетата е покойник; другото, вече в тридесетте си години, разказа пред съдебните заседатели как архиепископът се е събличал пред тях, галил ги е по гениталиите, мастурбирал е и ги е принуждавал да му правят орален секс.

"Процесът беше стресиращ. Това пътешествие ме отведе на места, от които в най-мрачните си дни се боях, че няма да мога да се върна", каза мъжът в изявление, прочетено от адвокатката му.

Какво следва

Засега Пел е най-високопоставеният член на католическата църква, осъден за такива престъпления. През март му бе постановено наказание от шест години за общо пет обвинения; през октомври 2022 г. той ще може да поиска помилване.

Говорителка на Пел заяви, че той продължава да твърди, че е невинен, и обмисля да обжалва. Екипът му има 28 дни да вземе решение дали да предприеме тази стъпка.

Сега мъжът ще бъде преместен в затвор със средна степен на сигурност. Там пребивават около 700 затворници, повечето от които са сексуални престъпници. Има и други свещеници.

Какво казва църквата

Пел все още е кардинал в католическата църква, тоест е сред най-високопоставените ѝ служители. Дори да подаде оставка от този пост, той ще остане свещеник.

За да спре да бъде свещеник, Конгрегацията за доктрината на вярата ще трябва да го признае за виновен в свой вътрешен процес. През февруари от Ватикана съобщиха, че конгрегацията разглежда обвиненията срещу Пел, но в последното си изявление институцията заяви, че очаква резултатите от делото, преди да се заеме със своя процес.

"Процесът продължава и Светият престол напомня, че кардиналът винаги е поддържал, че е невинен () и е негово право да обжалва", гласи изявлението на Ватикана. Папа Франциск е наложил ограничения на дейността му
– забранено му е да провежда служби публично и да контактува с непълнолетни.

Тайната на изповедта е по-важна от насилието над деца

Случаят на Пел е един от най-известните, но далеч не и единственият. В последните години имиджът на католическата църква бе сериозно разтърсен от разкрития за педофилите в редиците ѝ и това как системата ги е прикривала.

Австралия проведе специално разследване и нарочна комисия публикува доклад от 17 тома с над 400 препоръки как католическата църква и институциите да отговорят на проблема със сексуалната злоупотреба с деца в продължение на 90 години. Разследващите са изслушали свидетелства на повече от 15 000 жертви на посегателства в различни институции като сиропиталища, спортни клубове, училища и младежки организации. Посочени са общо 4000 такива институции, от тях 62% са католически.

Една от препоръките бе Конференцията на австралийските католически епископи да поиска от Ватикана да обмисли въвеждане на доброволно безбрачие за свещениците. Епископите трябва да изяснят също дали получена в изповедалните информация за сексуално насилие към деца подлежи на тайната на изповедта и дали опрощаването на извършителите трябва да бъде отказано, докато те не си признаят в полицията. Друга препоръка на комисията е за прикриването на сведения за педофилия да се носи наказателна отговорност, включително и от духовниците.

На тези препоръки обаче Апостолическият трибунал на Ватикана отвърна с обяснението, че няма закон, който да принуди духовенството да наруши тайната на изповедта, "защото този дълг идва пряко от Бога".

Как започна всичко

През 2002 г. американският в. "Бостън глоуб" публикува серия материали за педофилията в църквата. Макар да са следили първоначално един случай, журналистите от разследващия отдел "Спотлайт" осъзнават, че става въпрос за масови злоупотреби с деца, продължавали с десетилетия, които църквата прикрива.

Статиите им излизат в продължение на цяла една година и те печелят "Пулицър" за служба на обществото. Но по-важното - работата им изважда наяве системните пороци в църковната организация.

"Преди публикацията през януари 2002 г. вече бяхме потвърдили, че над 70 свещеници са малтретирали деца, че църквата принуждава кварталите да си мълчат и че това прикриване е продължило десетилетия", спомня си редакторът на "Спотлайт" Уолтър Робинсън. След излизането на първия текст редакцията е залята със сигнали от цялата страна, като само през 2002 г. са публикувани почти 600 статии за сексуалната злоупотреба с хиляди деца от страна на стотици свещеници, не само в Бостън, но в цялата страна.

Ефектът от разследването на екип "Спотлайт" далеч прехвърля границите на САЩ. Серията публикации с широк отзвук поставят проблема и в световен мащаб. Много бързо са събрани данни, благодарение на които 6427 свещеници са обвинени в сексуални злоупотреби срещу общо 17 259 жертви. След доклада на "Спотлайт" са разкрити сексуални злоупотреби от страна на свещеници на католическата църква в 105 града в САЩ и 102 епархии по целия свят.

През 2015 г. филмът "Спотлайт", посветен на тази история, спечели няколко оскара, включително за най-добър филм.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker