В Германия възрастните затворници се радват на специално отношение

Pan.bg 15 сеп 2019 | 16:42 views (312) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Над 63 000 души излежават присъди в германските затвори. Около 2500 от тях са на възраст над 60 години. Тези затворници се радват на специално отношение. Ефим Шуман разказва в статия за "Дойче веле" в какви условия живеят.

Затворите в Германия са общо 179, а официалното им название гласи "места за изтърпяване на наказание". По официални данни през ноември 2018 година (оттогава е последната статистика) в тях са пребивавали общо 63 643 души, сред които 4397 жени. А около 4% от затворниците са на възраст над 60 години.

Възрастните затворници се радват на специално отношение

В много от германските затвори има специални отделения за по-възрастните арестанти, а най-много такива места са създадени в Билефелд, провинция Северен Рейн-Вестфалия. 64-годишният Зигфрид Л. не за първи път е зад решетките - престоял е общо 12 години, последно за фалшифициране на документи. Разполага с отделна килия. Или по-точно - стая. И е сам в нея по собствено желание. Иначе в затвора има и помещения за по двама души. Съгласно правилата в отделението за възрастни затворници отварят вратите на килиите още в 6 сутринта и ги затварят чак в 21 часа, след вечерната проверка. А това означава, че осъдените по цял ден могат да се разхождат по коридорите, да контактуват със съседите си, да излизат на двора, да четат в библиотеката или да се отбиват в т.нар. социална стая, където могат да играят карти или шах, да гледат телевизия или просто да си поприказват.

Отделението си има и собствен лекар, който не може да се оплаче от липса на работа - хората на възраст, особено ако не са водили най-здравословен начин на живот, боледуват по-често. Зигфрид Л. например е прекарал три инфаркта. Тоалетните и баните също са приспособени към нуждите на възрастните затворници, а креватите са по-високи от стандартните, за да е по-удобно да се сяда на тях.

И все пак това е затвор, а не дом за възрастни хора. На прозорците има решетки, а до навършване на 65-годишна възраст затворниците са длъжни да работят в дърводелската работилница или в оранжерията. "Тези, които са тук, са извършили престъпление, поради което законът ги е наказал с лишаване от свобода", подчертава директорът на затвора Керстин Хьолткемайер-Швик. По нейните думи повечето са
осъдени за мошеничество, някои са прекарали по 30-40 години зад решетките. Но за разлика от затворите, в които лежат предимно млади затворници, тук е сравнително спокойно - почти няма сбивания, а етническите и социалните различия не се усещат толкова отчетливо.

Психологът Даниела Брьокл, която работи с по-възрастните затворници, обяснява, че най-големите им тревоги са свързани с излизането им на свобода. Ресоциализацията на тези хора е сложно начинание.

Достойни старини зад решетките

Това е основната задача на единствения в Германия затвор, предназначен специално за възрастни хора - в град Зинген, провинция Баден-Вюртемберг. Затворниците, които излежават присъди там, са общо 50. Най-младият е на 62 години, а най-възрастният - на 86. Не ги охраняват толкова строго, колкото младите - защото едва ли ще тръгнат да организират зрелищни бягства.

В Зинген възрастните затворници също могат да се движат свободно на територията на затвора. А тези, които излежават кратки присъди, само нощуват зад решетките - през деня могат да излизат навън. Освен това в този затвор е разрешено да ползваш личен компютър. Има и отлично оборудван медицински пункт.

Всичко това, разбира се, не е евтино. Издръжката на един "обикновен" затворник струва 100 евро на ден, а при опасните престъпници сумата скача до 450 евро, като в нея влизат и разходите за охрана, за прехрана и за терапия. Почти толкова излиза и издръжката на възрастните затворници, независимо от тежестта на престъплението им. В Германия смятат, че това е нормално - защото на възрастните хора трябва да бъдат осигурени достойни старини. Дори и в затвора.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка