Осъденият за убийство Джок Полфрийман излиза предсрочно от затвора

Pan.bg 19 сеп 2019 | 19:03 views (292) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Софийският апелативен съд (САС) освободи предсрочно от затвора австралиеца Джок Полфрийман. Решението на съдебния състав с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдаличева е окончателно.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд (ВКС) окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от декември 2007 г., когато след спор и сбиване уби студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.

Полфрийман е изтърпял повече от половината си наказание и му оставаше да излежи 6 г. и половина. До момента той няколко пъти е искал да бъде освободен предсрочно от затвора, но му бе отказвано. Последната му молба е била отхвърлена от Софийския градски съд, но днес апелативният е преценил, че той може да излезе на свобода. Предстои съдебният състав да обяви мотивите за решението.

Осъденият за убийство все още не се е поправил, обяви преди месец в становище освободеният наскоро шеф на Софийския затвор Десислав Трайков. През юли той заяви, че Полфрийман е многократно наказван за неизпълнение на заповеди и демонстративно неподчинение, което бе един от основните мотиви на съда да го освободи тогава.

"Враждебните нагласи са факт и такова поведение не трябва да се толерира", коментираха преди месец от затворническата администрация, а прокуратурата добави: "Нестихващото бунтарство е много опасно. Той се бунтува срещу всички – надзиратели, служители в затвора и правителството".

"Полфрийман безспорно не е лесен затворник. Но такъв е характерът му – не търпи несправедливост и търси всякакви законови начини да ги поправи. Заради това, че е подал сигнал за корупция, е бил наказан за клевета", обяви през юли адвокатът му Калин Ангелов.

Докато е бил в затвора, Полфрийман е бил наказван, но има и награди и поощрения, а според затворническата администрация това поведение е "неустойчиво и колебливо". За времето, което е прекарал зад решетките, е работил общо 1 година и половина, а според служителите на затвора работата му била формална и симулативна. Според самия Полфрийман, работата в затвора противоречи на норми от трудовото право.

При проверка в затворническото общежитие в Казичене било установено, че в сграда са разлепени стикери с нецензурно съдържание, които според администрацията били разлепени от него.

Адвокат Калин Ангелов обясни, че Полфрийман е подавал много жалби, но не е използвал физическо насилие,
а е търсил правата си по законов начин, но бил наказван.

В затвора Полфрийман стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Заради тази му инициатива неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира за "Човек на годината" в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което предизвика обществен скандал и правозащитната организация оттегли номинацията му.

Преди години австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа, като се мотивира, че тогава осъденият е извършвал множество груби нарушения на правилата и многократно е бил наказван в затвора.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка