Мюсюлманите в Германия: страх от терора

Pan.bg 13 окт 2019 | 00:01 views (379) commentaries(1)
img
.dw.com

Автор Керстен Книп


Опитът за нападение над синагогата в Хале не беше изненада за никого. Отдавна очаквахме да се случи нещо подобно, заяви Айман Мазиек, председател на германския Централен съвет на мюсюлманите. Нападението, което беше насочено срещу еврейската общност в град Хале, можеше да засегне и мюсюлманската общност. И едните, и другите стоят еднакво на прицел на нападателите. Затова трябва да се подкрепят взаимно. Мазиек обяснява, че е посетил еврейската общност в Хале в знак на солидарност и разказва, че от много отдавна молитвените храмове на мюсюлманите в Германия са подложени на различни атаки. "В Хале, например, последните два пъти дори стреляха по вярващите с въздушна пушка.", разказва Мазиек.

Председателят на Централния съвет на мюсюлманите е на мнение, че незабелязано е настъпила промяна в обществения климат, която днес насърчава извършителите не само да говорят, но и да действат. "В случая с атаката над синагогата в Хале, нападателят се държи точно така, както е описано в манифестите на някои от крайните десни терористи - като този от Крайстчърч. Текстовете им подбуждат имитатори към извършване на подобни действия. Така катастрофата е предизвестена, това е най-шокиращото нещо."

Голям брой престъпления от ислямофобски подбуди

Според данни на германското вътрешно министерство, през 2018 г. са регистрирани общо 910 престъпления, извършени от ислямофобски подбуди. Това е лек спад в сравнение с 2017 г., когато са регистрирани 1075 престъпления на религиозна основа. Нарастват обаче нападенията срещу хора. През 2018 г. ранените вследствие на антимюсюлмански прояви са 40 души, за разлика от предходната година, когато техният брой е 32.

От доклад на "Нойе Оснабрюкер цайтунг" Централният съвет на мюсюлманите заключава, че не всички престъпления са отразени в статистиката и че тя само частично отразява реалната ситуация. Става ясно също така, че голяма част от засегнатите лица често се въздържат от това да подават оплаквания до властите. Освен това някои престъпления биват неправилно класифицирани от полицията и прокуратурата.

Ислямофобия в обществото

Кай Хафез, преподавател по ислямознание в университета в Ерфурт, твърди, че повече от 50 процента от германците са податливи на исламофобия. В някои региони на Германия, например в Тюрингия и Саксония, данните са за 70 процента и повече. Според него силни резерви спрямо исляма съществуват не само в периферията, а и в центъра на
обществото.

Бирте Вайс, член на Съвета на германската асоциация за борба с дискриминацията, също наблюдава растящите резерви към мюсюлманите. Често става дума за прояви на враждебност към "мюсюлмани, мъже, които са смятани за агресивни", обяснява тя пред в. "Ханделсблат". Вайс твърди, че антимюсюлманският расизъм в ежедневието продължава да се увеличава.

Такова е мнението и на Айман Мазиек: „Да те заплюят на улицата или да те гледат лошо са все още доста безобидни преживявания. Често пъти обаче, когато сме на открито, ние се сблъскваме с вербално и физическо насилие.“ Моралните бариери постепенно намаляват, а расистките обиди и хули се увеличават значително, смята още той. Според него общественият климат се е променил драстично, онези, които може би винаги са имали резерви или са изпитвали неприязън към мюсюлманите, днес открито изразяват отношението си. "Навремето не смееха, но сега го правят.", казва Мазиек и допълва, че това се отнася както за мюсюлманите, така и за евреите, както и за всички хора, които изглеждат по-различно от останалите.

Страхът от агресия

Някои членове на общностите на Централния съвет на мюсюлманите вече изживяват последиците от агресията, продължава Мазиек. „В нашата общност повечето деца и жени се страхуват да посещават джамиите. На петъчните молитви много от тях отиват със свито сърце, други изобщо вече не посещават молитвените храмове, защото се страхуват или не се чувстват сигурни. Това не трябва да се случва в една правова държава и свободна, отворена страна, в каквато живеем. Затова според мен атаката срещу синагогата в Хале представлява повратен момент."

Какво може да се направи срещу десния екстремизъм? Според Мазиек, “диалогът трябва да се засили и в същото време трябва да се инвестира в сигурността. Тези, които искат да се борят с десния екстремизъм, трябва безусловно да водят борба срещу ислямофобията".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 13 окт 2019, 08:18
   
  0
   
  0

  "Опитът за нападение над синагогата в Хале не беше изненада за никого. "

  Еми не е! То е ясно, в Германия днес има огромно разминаване, какво искат хората и какво правят властите!
  Това вече е нетърпимо. Най-големите "откачалки" вече се хващат за оръжието!

  Самата страна е силно разделена! Германците от Източна Германия, (бившата "Германска Демократична Република", която влизаше преди 1990-та г. в СИВ и във Вашравският договор) са силно против това, което правителството и политиците на "Обединената" днес Германия провеждат в момента: масовото заселване на страната с мигранти, предимно от Африка и от арабските страни! Докато "западните" са "дълбоко заспали"! Ако им кажат от Берлин, че "днес ще ги бесят", ще попитат дали "сами да си носят въжетата, или от съвета ще им ги раздават" :)!!! Пълни идоти, които са гледали централната им телевизия и всичките лъжи там години наред и са станали наистина олигофрени!

  "Кай Хафез, преподавател по ислямознание в университета в Ерфурт, твърди, че повече от 50 процента от германците са податливи на исламофобия. В някои региони на Германия, например в Тюрингия и Саксония, данните са за 70 процента и повече." Тези две провинции са в Източна Германия!

  Това е само "върхът на айсберга"! Всички вече в Източната са против, цели 100%!! Особено, след като се случиха събитията в Кьолн, някои нападения и убийства на германки и германци от т.н. "мигранти", "бежанци" и правителството даже укрива, кои са престъпниците и често укриват и престъпленията им!

  В Източна Германия вече няма вяра в правителството и в органите на властта, а това е много сигурен показател, че скоро могат да започнат и гражданска война!!! Изпълнителните органи на власта в тази част на Германия (обикниовенните полицаи, кметовете и градските администрации...) също не са доволни от ситуацията и малко им трябва да престанат да изпълняват функциите си!
  А как да имат вяра в правителството, когато канцлера им, както и МВР и пограничните служби на най-високо ниво нарушиха конституцията на страната и продължават да я нарушават?
  Те не защитават интересите на германците в собствената им страна, а някакви си "бежанци", "мигранти", които даже не са и европейци?
  А я си помислете, че обикновен германец наруши някакъв техен закон, как ще му "простят" и никой няма да му търси сметка?
  А тука органите на властта всекидневно вече нарушават конституцията на страната? Според нея никакъв чужденец не може да дойде в страната им, ако няма виза за това, а пък да остане на постоянно живеене и да има право да го хранят, лекуват, обучават, подслоняват и т.н.. за сметка на страната, е грубо нарушение, подмяна на населението и национално предателство!!!
  А в нея даже е написано, че ако това някога се случи, власта да унищожава така страната, то всеки германец е длъжен да се бори за страната си!!!
  Какво повече има да говорим тогава?

  Тези са пред гражданска война и ми е много интересно, какво ще стане с останалата Европа, ако в "центъра" й настъпи такъв хаос? Какво ще стане с ЕС и с Натото?
  Във Франция също има масово недоволство от власта. И "отприщи ли се язовира" в Германия и Франция веднага "ще пламне"!!! И вече няма да е "тероризъм", а война на народите против власта!

  Ние във БГ, трябва да имаме план, как да оцелеем при такъв крайно неблагоприятен сценарии, но много ВЕРОЯТЕН?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка