ДВ: „Фолксваген“ отложи готов проект в Турция, това е шанс за България

Pan.bg 16 окт 2019 | 06:42 views (637) commentaries(4)
img
bgnesagency.com


Първите сериозни икономически последици след започването на турската военна операция в Сирия са вече факт: германският автомобилен концерн „Фолксваген“ отложи подписването на готовия инвестиционен проект. Това е шанс за България.

Дълго подготвяното инвестиционно решение вече беше прието, оставаше само официалното подписване на договора. Но заради започналата на 9 октомври турска военна операция срещу кюрдите в Северна Сирия, на 15 октомври „Фолксваген“ спря строежа на новия автомобилен завод. Германският концерн възнамеряваше да го построи в западния турски град Маниса, намиращ се близо до пристанището в Измир. За целта в началото на октомври регистрира там дъщерна компания с капитал от 150 милиона евро.

Автомобилен завод: България или Турция очакват инвестиция за 1 млрд. евро

„Управителният съвет на акционерното дружество „Фолксваген“ отложи решението за новия завод“, съобщи пресслужбата на концерна и добави, че „ние много внимателно наблюдаваме ситуацията и следим развитието на нещата с голяма тревога“. Прави впечатление, че в изявлението става дума само „за новия завод“. Турция в тази фраза не се споменава, от което може да се направи изводът, че вече взетото принципно решение в полза на тази страна може да бъде и преразгледано.

Например, в полза на члена на Европейския съюз България, която също активно се стремеше да привлече такава мащабна инвестиция, каквато е заводът на най-големия автомобилостроител в света. „Фолксваген“ възнамерява да разположи новата производствена мощност по-близо до пазарите на Източна и Югоизточна Европа.

По данни на германските медии става дума за инвестиции в размер около 1 милиард евро и завод с капацитет до 300 хиляди автомобила годишно, в който ще работят около 4000 души. Строителството се планира да започне в края на 2020 г., а през 2022 г. ще започне производството на моделите „Фолксваген Пасат“ и „Шкода Суперб“. В момента те се произвеждат в германския град Емден и чешкия Квасин, но тези предприятия на концерна са решили да се преориентират към производството на електромобили и джипове.

Смъртта на гражданското население ще погребе проекта

И ето сега проектът, който изпълнителният директор на „Фолксваген“ Херберт Дийс обсъждаше това лято с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, се оказа заплашен от срив. В Германия и по-рано звучеше критика по адрес на решението в полза на Турция, обещала, по непотвърдени данни, значителни държавни субсидии.Тя беше предизвикана от значителното влошаване през
последните години на ситуацията с демократичните свободи и човешките права, включително зачестилите арести на германски граждани под фалшиви претексти. Ръководството на концерна, на свой ред, акцентираше върху това, че Турция отдавна е кандидат за членство в ЕС.

Но настоящото широкомащабно нахлуване на турската армия на територията на Сирия, което Германия осъди заедно с останалите страни на Евросъюза, сериозно промени ситуацията. Ако тази военна операция доведе до смъртта на още цивилни, а първите съобщения за жертви вече се появиха, то германският концерн няма да може на този фон без сериозни щети за своя имидж да подпиши инвестиционното споразумение с Турция.

Германските политици може да наложат вето

Освен това, правителството на федерална провинция Долна Саксония, в която се намира централата на „Фолксваген“ във Волфсбург, и която – като най-голям акционер в концерна – има право на вето, може да блокира сключването на споразумение в днешната ситуация. В Долна Саксония управлява коалиция от социалдемократи и християн-демократи, които управляват и на федерално ниво. Двете партии осъдиха действията на Анкара в Сирия.

Премиерът на Долна Саксония – социалдемократът Щефан Вайл, направи недвусмислено изказване на 15 октомври: „За момента положението е такова, каквото е. Не мога да си представя милиардна инвестиция на „Фолксваген“ в Турция“. Според политика, турската военна операция в Северна Сирия е очевидно нарушение на международното право, тя ще доведе до изострянето на положението в региона, и ще предизвика огромен бежански поток.В същото време Щефан Вайл подчерта, че решението за изграждането на завода в Турция за момента е отложено, а не отменено. По-нататъшната съдба на проекта ще бъде обсъдена в средата на ноември на следващото заседание на Надзорния съвет, чийто член е той. До тогава не трябва да се очакват никакви официални решения.

За момента не е ясно колко дълго концернът е готов да изчаква и кога ще започнат да го пресират сроковете, свързани с твърдо планираната смяна на производството в заводите в Емден и Квасин.

Санкциите на САЩ и ЕС ще задълбочат кризата на турската икономика

Турската военна операция вече доведе до това, че САЩ наложиха 50% мито на вноса на турска стомана и спряха преговорите за търговско споразумение с Турция. Възможни са по-нататъшни американски санкции, а също така наказателни мерки на ЕС. Всичко това може сериозно да дестабилизира турската икономика, която и без това вече е съществено отслабена от неотдавнашната тежка рецесия.

Така че ръководството на „Фолксваген“ при взимането на окончателното решение за новия завод ще трябва да отчита не само политическите фактори, но и променящата се заради започналата война макроикономическа ситуация в Турция. В случай на нейното силно влошаване, ще се появят допълнителни аргументи в полза на България. /БГНЕС

——–

Андрей Гурков, „Дойче Веле“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Borei 16 окт 2019, 09:37
   
  8
   
  2

  Не съм ЗА Турция, НО това е доста интересно:

  "...правителството на федерална провинция Долна Саксония, в която се намира централата на „Фолксваген“ във Волфсбург, и която – като най-голям акционер в концерна – има право на вето, може да блокира сключването на споразумение в днешната ситуация...."

  Е, нали в капитализма политиката не се била месела изобщо в делата на фирмите? А то се оказва, че и там "партията" "родна" имала право да определя, кое е "по-добре" за предприятията и индустрията им :)????
  Е, каква е тогава "огромната" разликата с бившият "комунизъм"? Че "партията" защитаваше И обикновенните хора!

  Кое е това "правителството на провинцията, дето е централата"??? Това, дето уж е избрано от всички там в тази провинция!
  И сега си представете огромното количество мангали, които тези немски провинции получиха с масовата миграция и искали да ги "интегрират" "по-скоро"? Като им дадат по един паспорт на всеки по "бързата процедура", то "правителството на федералната провинция" вече ще е в ръцете на чалмите и африканците :)!!!

  И хайде после карай Порше или Мерцедес, правени от мангали :)!!!! И Натото, армия от мангали :)?

 2. #2
  Анализатор 16 окт 2019, 11:15
   
  1
   
  8

  Много те бива да пишеш глупости.
  Колко са всички мюсюлмани в Германия като процент от населението? Колко са в България , колко са в любимата Русия?
  Ама много обичаш да плачеш на чужд гроб ...

 3. #3
  Borei 16 окт 2019, 12:52
   
  5
   
  3

  Отговор на коментар: #2

  Това е въпрос на статистика, колко са!

  НО, западните медии станаха "по-добри" в пропагандата си дори и от комунистическите някога у нас!

  "Колко са всички мюсюлмани в Германия, като процент от населението?"?
  Отиди да ги видиш сам, колко са! Във всеки случай са повече, отколкото в София :)! Никоя немска администрация няма да ти даде точната информация днес! Всички лъжат, понеже не искат да има расизъм! НО улиците вече са "почернели", пропищяли са децата им във всички градове...

  И какво да ме интересува, колко мюсюлмани имало в Русия?
  Ние живеем в България и в Европа! А Русия ни е "враг", понеже сме в Натото... Би трябвало даже да ме радва, като гражданин на "натовска страна", че нашият "враг" се разлага в множество различни култури и народи и не е единен? Тогава ние, Натото лесно ще ги победим! "Руската заплаха" ще се разсее, като утринна мъгла и САЩ ще престанат да ни плашат повече с такава, слаба Русия! И няма да има нужда да харчим милиарди пак за оръжия. Един враг по-малко!

  И да си ме чул да имам нещо против религията им? Мюсюлмани били? И какво от това? Може да са си и будисти, евреи, сатанисти... и т.н.., не ме интересува изобщо, какви са!

  Важното тука е нещо съвсем друго! Можеш ли да живееш в мир и добре с тях или НЕ?
  Вече многократно се доказа, с разните нападения, убийства, изнасилвания от тях и т.н..., какво може и какво не! Тези имат съвсем други разбирания за живота и са адски агресивни, по отношение на нас! Нито капка човешко разбиране поне, че сме ги приели, подслонили, храним, лекуваме, обучавеме и т.н.. Плащаме всичко, отглеждаме им и децата! В детските градини вече те са повече от децата на местното население!

  НО и с нашите мангали е същото, нали? Хайде да те видия, ако си един от нас, дали ще си купиш къща в циганско гето? А някои цигани носят кръстчета, Християни са... Е, религията май няма много значение? И тенът на кожата - също!

  Хайде, нали аз "рева на чужди гробища", иди и живей добре с мангалите тогава? Тези някой ден ще те изядат, ще те сварят в казана им, за да си им по-вкусен :)!!! Нали двама братя пребиха наскоро и наш командос, военен, опитен даже от войните в чужди страни? А двама, необучени и необразовани мангали го пребиха, та и в болницата беше?
  Да не мисля изобщо, как децата ти ще учат с тях в училището, как дъщеря ти ще се прибира всеки ден в къщи, минавайки около техната глутница всеки ден?

  Е, тяхната религия, цвят на кожата, на косата, и подобни расови разлики са МИ ВСЕ ЕДНО!!! Тука е важно, защо НЕ МОЖЕМ ДА ЖИВЕЕМ В МИР С ТЯХ????

  Това е важното и същественото, а не расизма!
  Е, тогава няма смисъл да ни ги докарват, да живеем с тях в Европа! Насила не става! Ако "умните" "ЕС-комисари" (нещо много ми идва познато това като, "ЕС-ЕС" - например от филмите, но това е друга тема....) не престанат да приемат милиони и милиарди чужди на Европа хора, много зле ще свърши всичко!!!
  Когато "станат много маймуните на клона", какво става? "Дървото се чупи" и всички падат!!!
  И наистина, това няма нищо общо с расизми, а дали можем или не можем да живеем с тях в мир и хармония!!!! Какво ще стане с нас, след време?
  Ново робство, когато тези станат мнозинство?

  "Много те бива да пишеш глупости." Щом си по-умен, не ми чети "глупостите"! Опитай се тогава да аргументираш "по-правилно" от мен тогава, да ме убедиш в нещо друго, щом аз не съм разбрал в дълбочина истината и същността на нещата?

  Кое ти пречи, вместо да ме критикуваш, дай тука на всички "по-правилните" направления и обяснения на фактите? И аз ще ти повярвам, ако успееш да ме убедиш в противното! Даже и за президент ще те избера, ако покажеш такива способности!!!

  Искам умни хора да управляват България!!!

 4. #4
  Анализатор 16 окт 2019, 15:16
   
  3
   
  5

  Като не ти отърват фактите се опитваш да ме залееш с празни приказки.
  Колко са всички бежанци дошли в ЕС последните 10 години? Дали има милион а ?
  Приказките колко е страшно в немските градове ги разправяй на тези които живеят там, щото те не ги забелязват.
  Темата бе за циганите е дълга и няма нищо общо с бежанците.Основния проблем при тях е че политиците ги ползват и не се прилага закона за тях..
  ПС
  Не съм забелязал Русия да ти е враг, във всеки 2ри пост я хвалиш като спасител на света...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка