Politico: Великобритания и САЩ ще могат да участват във военни проекти на ЕС, предвижда проектопредложение на финландското председателство на ЕС

Pan.bg 13 ное 2019 | 05:36 views (258) commentaries(0)
img
focus-news.net


Брюксел. САЩ и Великобритания, след като напусне структурите на Общността, ще могат да участват във военни проекти на Европейския съюз. Това предвижда проектопредложение на финладското председателство на Съвета на ЕС, представено пред редакцията на изданието Politico. Същевременно за Китай и Турция не се предвиждат подобни права в документа.
Проектът е представен от финландското председателство на Съвета на ЕС и е включен в дневния ред на среща на посланиците на ЕС в сряда.
Изглежда, че документът има за цел да допринесе за изграждането на тесни военни връзки между ЕС, Великобритания и САЩ, като същевременно изправи послание към други страни,като Китай и Турция, за нежеланието на Брюксел да ги допусне до участие във военни проекти на Общността.
Документът с обем от пет страници предлага двете страни да не бъдат членове на военния пакт (Постоянно структурирано сътрудничество (ПЕСКО), а да бъдат поканени като партньори при условие, че „споделят ценностите, на които е основан ЕС“ - като зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и права като цяло.
През май Вашингтон изпрази опасения пред Брюксел, че ПЕСКО рискува да изключи американските компании от договори за отбрана и може да подкопае НАТО. Последният аргумент винаги е бил отхвърлян от водещите защитници на ПЕСКО, като Франция и Германия, които твърдят, че пактът е допълващ НАТО, а не негов съперник.
ПЕСКО е ключова част от амбициите на ЕС за задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната между отделните страни-членки, припомня изданието.
Според дипломат, участващ в дискусиите, не е ясно дали проектопредложението ще бъде достатъчен, за да възпрепятства Турция от участие- ключов проблем за Република Кипър. Финладското предложение обаче е достатъчно ясно формулирано по отношение на Китай.


Превод и редакция: Тереза Герова

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Информационна агенция "Фокус" е задължително!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка