Warning: getimagesize(https://static.webvariant.com/imagebank/cache/191114062805-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Bloomberg: САЩ оцениха заплахата от космически войни с Русия и Китай

Pan.bg 14 ное 2019 | 06:48 views (293) commentaries(0)
img https://pogled.info/svetoven/Bloomberg-sasht-otseniha-zaplahata-ot-kosmicheski-voini-s-rusiya-i-kitai.110595


/Поглед.инфо/ Разузнаването на САЩ реши да направи преоценка на способността на Русия и Китай да "водят военни действия в космоса". Американците се опасяват, че потенциалните им „противници“ разработват и въвеждат нови технологии, които да нанасят удари не само по спътници в орбита, но и по почти всички обекти в космическото пространство, съобщава Bloomberg. В същото време експертите обвиняват Вашингтон в "неспособност" да постигне въвеждането на международни ограничения върху космическите оръжия.

В момента американската разузнавателна общност провежда нова оценка на възможностите на Русия и Китай да провеждат военни операции в космоса. „Съществуващите и потенциалните заплахи от космическите войни“ вече са използвани, по-специално, за да оправдаят създаването на Космическото командване на САЩ, новата Агенция за космически проучвания - както и, вероятно, шестия вид войски, които ще бъдат наричани „космически сили“, пише Bloomberg.

Генералът от ВВС на САЩ Джон Хайтън възложи на Националното разузнаване да извърши тази оценка, преди да напусне предишния си пост като началник на Стратегическото командване на въоръжените сили на САЩ, се обяснява в статията. И сега тя „се осъществява от разузнавателната общност“, потвърди официалният представител на американските ВВС, подполковник Кристина Хогат, която сега е „военен офицер номер 2 на САЩ“, съобщава Bloomberg. Според нея новото командване на Космическите сили на САЩ ще използва подготвената от разузнаването актуализирана оценка, „заедно с текущите операции“ и важна информация, предоставена от чуждестранни, граждански и търговски партньори, за да определи и въведе в перспектива „изискванията към обучението и материално-техническото осигуряване“ на американските сили.

Представителите на военно командване на САЩ многократно са изразявали „загриженост“ във връзка с постиженията на тези потенциални противници на САЩ в такива области като създаване на смущения за спътниците на орбита, нанасяне на удари по тях, както и унищожаване на спътници и други обекти в космическото пространство, се казва в статията. По-специално, ръководителят на отдела за космическа политика на Министерството на отбраната на САЩ Стив Китай заяви по време на реч на конференция миналия месец, че заплахите от Москва и Пекин са „наистина по-високи от всякога и стават все повече“. Тези страхове са отразени и в годишния доклад, който ще бъде публикуван на 14 ноември от специална комисия, упълномощена от Конгреса на САЩ за анализ на икономиката и сигурността, отбелязва Bloomberg. Тази
комисия има специално задачата да докладва за всички „икономически и военни заплахи“ за САЩ, произтичащи от Китай.

Съдейки по изпратения предварително текст на доклада, авторите му са стигнали до извода, че сега Китай „счита космоса за основната слаба точка на САЩ във военната и икономическата сфера“. Следователно той разработи редица оръжия - системи за директна орбита, кибернетични, електромагнитни и орбитални системи за удряне на цели в космическото пространство, които могат да удрят космически обекти на САЩ от почти всички класове, докладът подчертава: „Напълно възможно е за Съединените щати да бъде трудно да сдържат Пекин от използването на тези оръжия, тъй като Китай смята, че САЩ са по-уязвими в космоса." Комисията също така отбелязва, че след проведени през 2007 г. изпитания, за които много медии съобщават, Китай не е свалил нито един, но продължава "да тества кинетични системи за поразяване на цели в космоса почти всяка година" - понякога под прикритието на изпитания за прихващане на балистични ракети, пише Bloomberg ,

Като правило оценките, направени от националната разузнавателна служба, се обновяват в САЩ на всеки две до три години, а резултатите от новата оценка ще бъдат включени в следващия доклад на разузнавателната общност „Оценка на международна заплаха за сигурността“, се казва в статията. Този доклад ще бъде публично достъпен, но Моника Талос, говорителка на кабинета на Националния директор по разузнаването, обясни в коментар пред Bloomberg, че „публични дискусии за предстоящи публикации или предишни доклади с рейтинг на разузнаването не са разрешени“.

Новото командване на космическите сили на САЩ "взаимодейства ежедневно" със специалните служби, увери в тази връзка говорителката на ВВС на САЩ. „Ние редовно си сътрудничим и постигаме съгласие по въпроси, свързани със заплахите в Космоса, включително заплахи от Китай и Русия“, каза Хогат. А ръководителят на командването на космическите сили на САЩ генерал Джон Реймънд заяви през септември, че в неговото ведомство "добре разбират" космическата стратегия на Китай. „Ние разбираме техните възможности и съвсем спокойно възприемаме, че разработват оръжия с насочена енергия и е вероятно да създадат бойни лазери, за да „ослепят“ нашите спътници“, каза Реймънд. Той обясни също, че американските конкуренти разработват мощни орбитални системи, които са „доста сложни“ и могат да бъдат с двойна употреба, съобщава Bloomberg.

За всички тези страхове на американското командване свидетелства и факта, че Пентагонът, според Службата за изследвания на Конгреса на САЩ, поиска да увеличи разходите за национална сигурност в космоса за текущата финансова 2020 година с $14,1 млрд. Това е с около 14% повече, отколкото за 2019 финансова година., се казва в статията. Междувременно, според информация на генералния инспектор на Пентагона, в момента САЩ притежават 870 от съществуващите в света 1880 разузнавателни спътника, комуникационни спътници, навигационни и научни спътници, пише Bloomberg.

От своя страна анализаторите по контрола над въоръженията, които внимателно наблюдават перспективите за създаване на "космически потенциал", не отричат съществуващите проблеми на САЩ в тази област. В същото време те обвиняват американските власти в невъзможността да се постигне „въвеждане на международни ограничения върху космическите оръжия“, се казва в статията. „Проблемът е, че по отношение на военното използване на космическото пространство не се предприемат действия за ограничаване на това съперничество, няма политически или правни споразумения, ограничаващи разполагането на противоспътникови оръжия или официално определящи нормите на поведение“, подчерта в коментар пред Bloomberg експертът Лора Грего.

Тя отбеляза също, че създаването на противоспътникови технологии, включително ракети за пряко попадение с директно изстрелване в орбита, както и предоставяне на възможност за приближаване до друг спътник, за да го ремонтират или унищожат, „със сигурност е в рамките на техническите възможности на Русия и Китай“ в момента. Според Грего, докато САЩ успяват да запазят лидерство в тази област, Русия и Китай, при желание са напълно способни да настигнат американците.

Анализаторът от Фондация „Безопасен свят“ Виктория Самсон също смята, че военните способности на Русия и Китай в космическия сектор трябва да бъдат класифицирани като „реални и потенциални заплахи“. Според Самсон обаче актуалността на тези заплахи и „умишлената враждебност конкретно срещу Съединените щати“ са преувеличени. Тя подчерта, че Русия и Китай извършват своите изследвания и разработки в областта на космическия потенциал „не във вакуум“, тъй като междувременно американците също не са скръстили ръце: „Почти всичко, което те развиват, се разработва от САЩ - или вече е разработено“. - увери експертът в интервю за Bloomberg.

Превод: М.Желязкова

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Bloomberg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка