Неизвестните пирамиди на Судан

Pan.bg 17 ное 2019 | 18:24 views (575) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Португалският архитект Таня Монтейро и съпругът й са почти сами, докато обикалят пирамидите на Судан, атракция от световна класа, отдавна пренебрегвана от света.

"Хората наистина са много приятни, винаги са много приветливи", казва Монтейро при посещението си в Мерое - древен град на източния бряг на река Нил на около 200 км (125 мили) североизточно от столицата Хартум.

Судан има повече - макар и по-малки, пирамиди от Египет, но през 2018 г. привлича едва 700 хиляди туристи в сравнение с около 10 милиона в северната си съседка.

Пирамидите в Мерое са повече от 200 на брой и както отбелязват някои археолози, "има повече пирамиди, разположени на малка част в суданската пустиня, отколкото в цял Египет". Любопитен факт е, че в Судан има повече пирамиди от която и да било друга страна в света. За сравнение, тези в Египет са 138.

Конфликтите и кризите при президента Омар ал Башир, строгият визов режим и липсата на пътища и прилични хотели извън Хартум направиха Судан затворена туристическа дестинация.

Башир загуби властта през април и новото гражданско правителство за преход облекчава визовите правила, за да привлече повече посетители на места като Кралските пирамиди в Мерое.

Екип в момента снима рекламно видео за туристическа агенция в Хартум.

Издигнати са в чест на владетелите на царство Куш и са с различна височина – от 5 до 30 метра. Според археолозите били строени между 720 година преди Христа и 350 година след Христа.

Голяма част от декоративните елементи, с които са украсени вътрешните им стени, са заимствани от египетската култура.

Пирамидите в Мерое са построени, за да служат като гробници. През 80-те години на 19-и век биват сериозно повредени от италианския изследовател Джузепе Ферлини, разрушил върховете на много от тях в търсене на съкровища.

Близо до пирамидите на Мерое лежи масив от храмове с древни рисунки на животни и древният град Нага, а по на север при Джебел Барка има още пирамиди.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка