Речта на омразата се увеличава, предупредиха еврейски организации

Pan.bg 21 ное 2019 | 15:49 views (308) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Речта на омразата в последните години се увеличава, а това предшества и извършването на престъпления - за това предупредиха днес посланици и представители на еврейски организации на уъркшоп на тема "Няма място за реч на омраза". Той бе дело на организацията на евреите в България "Шалом", Американския еврейски комитет и Световния еврейски конгрес.

"Възходът на речта на омразата в последните години е опасно обществено развитие. То е предизвикателство както за медиите, така и за демократичните ценности", гласеше изявлението на "Шалом" и Американския еврейски комитет в България по повод събитието. "Посредством социалните мрежи посланията на омразата може да се разпространяват безпрепятствено и анонимно, създавайки ситуация, в която откритият антисемитизъм е все по-често срещан и социално приемлив."

"Не се боим от свободните медии и критиките им. Няма медия в света, която да не отразява Израел – въпросът е как. Как всяка медия изпълнява дълга си да отрази и двете гледни точки (...) сигурен ли е всеки редактор, че карикатурите не изобразяват антисемитски стереотипи?", каза посланикът на Израел Йорам Елрон.

"Речта на омразата не е нов феномен. Фактът, че е дефинирана от Съвета на Европа едва през 1997, не значи, че е била непозната на нас или на предшествениците ни. Езикът на нацистите в подготовката на Втората световна война попада в точната дефиниция на Съвета на Европа почти 50 години по-късно", припомни посланикът на Полша в България Мачей Шимански.

"Злото съществува - днес и в различни форми по света. Но коренът на злото често е в речта на омразата. Независимо дали говорим за пропагандата на Хитлер или Сталин, тя започва с реч на омразата и продължава със смъртта на милиони хора", каза Ърнест Херцог, който ръководи отдела по глобална сигурност на Световния еврейски конгрес. "Геноцидът в Руанда или войната в Югославия – всички тези жестокости започнаха с реч на омразата."

Антисемитизмът в Европа

Макар че разследванията и присъдите за антисемитски престъпления в Европа не са голям брой, това не е причина за успокоение, а по-скоро знак, че данните са непълни. Това е изводът на Агенцията на ЕС за основните права в последния ѝ доклад за антисемитизма.

Според цитираните в него данни за България на Върховната касационна прокуратура през 2018 г. няма обвинени в антисемитски престъпления. Имало е две (по-късно
прекратени) разследвания срещу неизвестен извършител – за вандалско нападение срещу синагога и за вандализъм върху мемориален знак, поставен на мястото на опожарен лагер за евреи близо до Плевен. През 2017 е имало една присъда за такова престъпление.

"Ниският брой регистрирани инциденти не е достоверен за доверие индикатор, че антисемитизмът не е проблем", пишат авторите на изследването. Според техни проучвания за повечето такива престъпления изобщо не се съобщава на полицията или на други държавни органи. Но 85% от запитаните евреи смятат, че антисемитизмът е проблем в страната им; 89% са на мнение, че демонстрациите му се увеличават в последните пет години.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка