Сирийците в Турция - бежанци, но също предприемачи и данъкоплатци

Pan.bg 02 дек 2019 | 07:11 views (381) commentaries(0)
img
dw.com


Дотук те са основали над 10 хил. фирми в Турция - сирийските бежанци, които са също и предприемачи, създават работни места и дори увеличават турския износ. Жалко само, че не могат да разчитат на подкрепа от държавата.

Сирийски магазин в ИстанбулЗа мнозина сирийци Мехмет Течан е най-важният човек в Турция - той е заместник-директор на професионалното училище "Остим" в Анкара и помага на сирийските бежанци да си намерят работа. Той подпомага тяхната интеграция, утешава ги, говори с потенциални работодатели, бори се срещу предразсъдъците.

Сирийците са предприемчиви


Отношението към намиращите се в Турция 3,7 милиона сирийски бежанци е напрегнато, припомня "Ди Велт". По този повод Течан казва, че сирийците трябва да напуснат Турция само ако самите те искат това. "Турция печели от това, че сирийците работят в страната", добавя той. И колкото по-добре тези хора са интегрирани на трудовия пазар, толкова по-добре е това за турската икономика. "Те не са само бежанци, те са предприемачи, клиенти и данъкоплатци", казва Течан.

Това се потвърждава и от проучванията, които сочат, че за осем години сирийците са основали над 10 000 фирми в Турция - средно с по 7 работници или служители. А тъй като сирийците са по-експортно ориентирани от турците, те не само създават нови работни места, но и осигуряват по този начин нови възможности за турската външна търговия. Данните сочат, че само 31 процента от турските фирми изнасят своя продукция в чужбина, докато при сирийците този дял надхвърля 55%. Едно от обясненията е, че сирийските фирми предпочитат да изнасят стоките си, понеже им е трудно да пробият на турския пазар.

Първоначално само малка част от предприятията бяха готови да назначават бежанци официално, спомня си Течан. В най-добрия случай ставаше въпрос основно за работа на черно - защото така на фирмите им излизаше по-евтино. Сирийците в Турция получават разрешително за работа само в провинцията, в която са регистрирани - предимно в градовете в близост до сирийската граница. Тъй като обаче в големите градове като Истанбул има повече работни места, сирийците се принуждават да работят без регистрация, т.е. незаконно в сфери, за които не е необходима квалификация - като сезонни работници, в строителството, в производството и шивашката промишленост.

От това печелят всички

Това не само води до спад в заплатите на
турските работници, но и поставя бежанците в тежка ситуация. Те работят без здравни осигуровки, без разрешително за работа, без възможността да пращат децата си на училище. Именно в тези случаи се намесва Течан, който издирва черноработниците и предупреждава работодателите им, че наемането по този начин се преследва от закона. Той се опитва да ги убеди да изпращат сирийците на обучение в неговото училище, тъй като това е изгодно и за двете страни: професионалното училище поема една четвърт от разходите за заплата, а предприятието получава накрая квалифициран служител. Сирийците на свой ред получават възможността да се регистрират на място, щом могат да докажат, че са назначени на работа.
Професионалното обучение е важно за интеграцията на трудовия пазар

Професионалното обучение е важно за интеграцията на трудовия пазар

Официалната позиция на правителството е, че сирийските бежанци могат да останат в Турция. Управляващата Партия на справедливостта и развитието твърди, че връщането в родината трябва да става на доброволен принцип. Но зад кулисите политическото ръководство в Анкара действа различно: Ердоган е решен да премести два милиона сирийски бежанци от Турция в Северна Сирия. Затова и той влага толкова усилия в офанзивата в Северна Сирия.

През октомври изтече срокът, в който пребиваващите нелегално в Истанбул сирийски бежанци трябваше да напуснат града, връщайки се обратно в провинциите, където са били регистрирани. По сведения на правозащитни организации е имало и депортации, посочва "Ди Велт".

Държавата трябва да прави повече

Повечето хора, с които Мехмет Течан разговаря, искат да останат в Турция. "Те са се устроили тук с цената на положени огромни усилия и не искат нито да се връщат в Сирия, нито да заминават за Европа", уверява той. Но за успешната им интеграция, което включва професионалното обучение и устройването им на трудовия пазар, те се нуждаят от подкрепата на държавата. А тя не мисли дългосрочно и перспективно - в най-добрия случай правителството подкрепя такива проекти само за ограничен период от време - не си поставя дългосрочни цели, посочва зам.-директорът на професионалното училище "Остим" в Анкара.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка