"Чегет" - ядреното куфарче на Русия

Pan.bg 07 дек 2019 | 14:37 views (888) commentaries(0)
img
pan.bg
Преди повече от 30 години автоматизираната система за управление на ядрените сили на страната „Казбек” застъпи на бойно дежурство. Тя е известна на широката общественост благодарение на абонатния комплекс "Чегет" или ядреното куфарче. Абонатният комплекс "Чегет" на автоматизираната стратегическа система за управление на ядрените сили „Казбек” - т. нар. ядрено куфарче - е средство за ответен удар. Активира се само след получаване на сигнал за ракетна атака срещу Русия. „Първо, сигналът идва от системата за ранно предупреждение за ракетна атака. Той се проверява от дежурния генерал на командния пункт в Солнечногорск и едва след това системата "Казбек" се привежда в режим на бойна работа“, казва Виктор Есин, началник на Главния щаб на ракетните войски със стратегическо назначение (РВСН) през 1994-1996 г. В куфарчето е комуникационното оборудване с Генералния щаб и командването на РВСН. Грубо казано, това е телефон, но информацията се предава не чрез глас, а от криптирани знаци. Не е възможно да се блокира комуникацията. Решението за създаване на мобилен пулт за управление на ядрения потенциал на страната е взето през 70-те години, когато СССР сериозно се страхуваше от внезапен ядрен удар от страна на САЩ. По това време ръководството на страната можеше да даде заповед за изстрелване на ракетите само след като отиде на командния пункт на РВСН, а времето за изстрелване на балистичните ракети "Першинг-2" от Европа с 400-t бойни глави беше седем минути. Разработват „ядреното куфарче“ за Леонид Брежнев, като управлението му е направено възможно най-просто, така че възрастният генерален секретар да може да го разбере. Вярно е, че Брежнев не получава „Чегет“, защото не успяват да доработят системата. И Юрий Андропов също не получава куфарчето. Пробната операция с него започва през 1983 г. при министъра на отбраната Дмитрий Устинов и началника на Генералния щаб Николай Огарков. Година по-късно "Чегет" е предаден на Константин Черненко. Още една година продължава пълномащабното тестване на системата в различни режими. Напълно работещото ядрено куфарче е предадено на Михаил Горбачов. Казват, че последният генерален секретар на СССР огледал продукта с интерес, но не се задълбочил в детайлите. Има си експерти за тази работа! Постоянно в бойно дежурство има три "Чегет"-а: при държавния глава, при министъра на отбраната и при
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
началника на Генералния щаб. В куфарчетата има „основен бутон“ - той изпраща на командните пунктове на стратегическите ракетни сили код, позволяващ използването на ядрено оръжие. Но изстрелването на ракети ще се случи само ако командите дойдат от всичките три инстанции. Разбира се, общият брой куфарчета е повече от три - те се сменят, проверяват, ремонтират. Има легенда, че на Борис Елцин е предадено "Чегет" с № 51. Президентът се възмутил и номерът на куфарчето бил сменен с 1. "Чегет" е предназначен за пешия ескорт на лицата, упълномощени да се разпореждат с ядрения арсенал на Русия. Обикновено те са следвани от кола със специални комуникации. „Чегет“ се носи от офицер-оператор с чин не по-нисък от подполковник. Въпреки, че той принадлежи към свързочните войски, операторът е облечен във военноморска униформа - това е традиция. Първите оператори били избрани лично от наблюдаващия създаването на проекта "Казбек", началника на Оперативното управление на Генералния щаб Иван Николаев. Освен знанията за материалната част, издръжливостта и самообладанието, генерал-полковник Николаев отправя още едно искане към кандидатите: да не бъдат плахи пред висшите власти. Той проверял това по себе си, като се появял пред изпитваните с всичките си генералски регалии. "Ако се паникьосвате пред генерала, как ще се покажете пред генералния секретар? - казвал Николаев. "Та вие ще вземете да припаднете пред него!" "Чегет" е използван един-единствен път на 25 януари 1995 г., след като най-голямата в света метеорологична ракета Black Brant XII е изстреляна от остров край бреговете на Норвегия. Нейната полетна траектория наподобявала тази на американската МБР Trident, изстреляна от подводница. Крайната точка на маршрута, според руските тогавашни военни специалисти, можела да бъде ядрен взрив на голяма надморска височина, който да изкара от строя руските радари на системата за предупреждение за ракетни атаки. Уведомлението на норвежците за изстрелването на ракетата е било забутано някъде във външното министерство. След като ракетата безопасно достигнала мястото, където трябвало да достигне, системата се върнала в нормалното си състояние. На следващия ден Борис Елцин заявил, че за първи път е използвал куфарчето си за спешни комуникации с военните съветници. Русия има алтернативна на "Казбек" система за управление на ядрените сили. Тя действа без човешка намеса и гарантира ответен удар дори при пълно унищожаване на ръководството на страната и на командните пунктове. Системата се нарича "Периметър", а в НАТО е известна като Dead hand - "мъртвешка ръка".
Автор Антон Иванов
Превод със съкращения Л. Дойчинов
По информация от https://kstk71.livejournal.com
Снимки: https://glam-evil.livejournal.com (Горе – куфарчето на Елцин от музея в Екатеринбург, долу – първият модел на куфарчето)


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


"Чегет"  - ядреното куфарче на Русия

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка