България завежда иск по пакет „Мобилност”

Pan.bg 12 дек 2019 | 18:26 views (368) commentaries(0)
img
frognews.bg


България ще заведе колективен иск срещу приетото споразумение по пакет „Мобилност”. Това обяви транспортният министър Росен Желязков на извънреден брифинг, съобщава bTV.

Споразумението предвижда камионите да се прибират на всеки 8 седмици след датата им на заминаване от държавата, в която са регистрирани. В първоначалния проект срокът беше 4 седмици. Въпреки че периодът зад граница е увеличен, Желязков посочи, че тази практика ще противоречи на зелената политика в Европейския съюз.

По думите му Европейската комисия по транспорт също е изразила резерв към пакета със същите доводи – връщането на тежкотоварните камиони ще доведе до по-голямо замърсяване и няма как да се постигне целта за въглеродните емисии да се намалят с 90% до 2050 г.

Според споразумението шофьорите ще трябва да се връщат в страната, в която е регистрирано превозното средство или по адресната си регистрация, поне веднъж на 4 седмици, независимо къде се намират в Европа. По думите на транспортния министър тази мярка е дискриминативна, защото не е съобразена с волята на водача къде иска да прекара своята почивка.

По отношение директивата за командироване е приет хибридният модел – забрана за прекарване на 45-часовата седмична почивка в кабината на камиона. Според Желязков преди да се изградят охраняеми паркинги със съответните удобства е неприемливо да се приема подобна поправка.

Транспортният министър посочи, че преходният период за приетите споразумения е 18 месеца, но те едва ли ще бъдат окончателно гласувани тази година, защото Европейският парламент ще работи до 20 декември.

Ползван на 45 часова седмична почивка в кабината – забрана – изграждане на охраняеми паркинги, предоставящи съответните удобства.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка